REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Locuiesc într-o clădire din 1884 care stă să CADĂ, dar au TERMOPANE

Locuiesc într-o clădire din 1884 care stă să CADĂ, dar au TERMOPANE

Replica API 16 februarie 2021 | 00:32 6100

O clădire situată pe strada Ecaterina Varga, monument istoric de altfel, stă să cadă, dar câţiva constănţeni continuă să locuiască acolo. Ba mai mult, probabil că au investit bani frumoşi în a-şi amenaja interiorul, au montat chiar şi geamuri termopan, dar faţada clădirii de la 1884 dovedeşte că aceasta nu a mai fost reabilitată de zeci de ani de zile. Măcar dacă aplicau sintagma: "pe afară vopsit gardul, înăuntru leopardul", poate mai salvau din aspectul zonei.

Clădirea cu geamuri termopan pare abandonată

O clădire, monument istoric ce datează din anul 1884, reprezintă adăpost pentru câteva familii constănţene. Până aici, totul roz. O “mică” problemă o reprezintă faţada clădirii care arată ca după bombardament. Nici balconul imobilului nu arată prea bine. Acesta reprezintă un pericol pentru trecători întrucât este şubred, scorojit şi cu podeaua crăpată. Se pare că toate aceste lucruri nu-i sperie pe locatari şi, cu toate că este locuit, monumentul istoric cu geamuri termopan pare abandonat. Mai mult decât atât, peisajul pe care îl creează sărmana clădire, cu o arhitectură superbă, dar lăsată să se stingă în anii istoriei, poate fi desprins dintr-un film horror. Să nu mai vorbim de elementele care au căpătat conotație kitschoasă, în contrast cu imobilul în sine. Și aici ne referim la ferestrele din pvc alb.

Menționăm că o imagine cu aceeaşi clădire, surprinsă în martie 2019, dovedeşte că, cel puţin în ultimii doi ani, nu au existat lucrări de îmbunătăţire a aspectului exterior al acesteia Și, de menționat este că pericolul cel mai mare ar surveni în cazul unui cutremur.

Proprietarii sunt obligați să îngrijească imobilele istorice pe care le au în posesie

Amintim că Legea nr. 166/2016, cunoscută şi sub denumirea de “Legea faţadelor” îi obligă pe proprietarii clădirilor dărăpănate să cureţe faţadele, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor. Pe lângă toate acestea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor şi împrejmuirilor.

Clădiri cu probleme

Totodată, amintim că zona cu pricina a reprezentat mereu o problemă, și aici ne referim că autoritățile, în trecut, nu au putut identifica proprietarii, întrucât mulți dintre ei s-au stins din viață, iar moștenitorii sunt plecați din țară.

O altă problemă a clădirilor care mai că stau să cadă e legată de faptul că sunt și ocupate abuziv. Nu spunem că e și cazul de față, însă au tot avut loc acțiuni de evacuare.

Nici accidentele nu au lipsit din peisaj. În 2016, spre exemplu, un bărbat a murit căzând de la înălţime după ce podeaua unui balcon a cedat. Clădirea se afla în Piața Ovidiu.

Detalii aici: Bărbatul care a CĂZUT cu balconul în Piaţa Ovidiu a MURIT!

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba iesti prost? Ceai facut Bobita? Sti ce zic?
1
1
de unde bani pentru construire vila ?
3
2
Termopanele tin cladirea in picioare,au rol de ,,structura de rezistenta"!
6
1
Ba iesti prost? Ceai facut Bobita? Sti ce zic?
1
3
tanti diana de ce mi-ai scos comentariul? te-a deranjat? te deranjeaza critica? poti accepta doar laude?
6
0
pai de unde tamplariedin lemn,termopan este cel mai la indemana,spuma,suruburi autofiletante si gata lucrarea
1
1
da are aer conditionat, are!
1
1
Ca sa ridici la rang de lege un comportament mai mult decat dezonorant este de neacceptat.Ce fel de morala incurajam , una de fatada ?De asta, avem oameni de fatada, care ,doar arata bine.Asezand salariile si pensiile pe criterii corecte , proprietarii vor ingriji fatadele dar si spatele casei .N ar trebui sa existe o lege de felul asta.
3
4
TOATA PIATA OVIDIU E CA DUPA BOMBARDAMENT
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468