REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Locuitorii din Tomis Nord sunt revoltaţi: Ne ucideţi copacii şi spaţiul verde!

Locuitorii din Tomis Nord sunt revoltaţi: Ne ucideţi copacii şi spaţiul verde!

Replica API 27 iunie 2014 | 00:00 327

Betonul inundă strada Suceava

Betonul inundă strada Suceava

Cartierul Tomis Nord, din Constanţa, era cunoscut, în special, pentru spaţiul verde, atent îngrijit de localnici. Însă, spun aceştia, simt cum îl pierd printre degete. Dacă bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, de la City Mall către Satul de Vacanţă, a fost tapetat de construcţii, acum a venit rândul şi străzii Suceava. Noul plan urbanistic a revoltat locuitorii, care vor merge la o dezbatere publică în cadrul Primăriei.

Chiar acum doi ani de zile, edilul Constanţei se apuca de treabă în Tomis Nord, cartier ce intrase sub lupa autorităţilor locale din pricina străduţelor înguste şi a spaţiului mort. La acea dată, în mai 2012, proiectul de sistematizare a cartierului prevedea lărgirea străduţelor şi construirea a peste 600 de locuri de parcare, iniţiativă ce a fost bine primită de către locuitorii zonei. Acum, însă, un panou ce a răsărit pe spaţiul verde din faţa blocului U4, situat pe strada Suceava, a alarmat constănţenii, aceştia declarându-se de-a dreptul revoltaţi întrucât consideră că puţinul spaţiu verde ce a rămas în urbea de la malul mării va fi betonat şi transformat în blocuri. Anunţul a fost făcut în data de 25 iunie anul curent şi prevede consultarea asupra propunerilor preliminare în ceea ce priveşte planul urbanistic zonal "Zona delimitată la nord şi la vest de strada Suceava, la sud de strada Adamclisi, la est de Aleea Heracleea, Aleea Capidava şi strada Argeşului". Mai exact, prin acest plan urbanistic se vor stabili reglementări noi cu privire la regimul de construire, şi asta pentru că în zonă sunt blocuri cu 3 nivele, diversificarea funcţiunilor din zonă, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a lui, retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelelor. Însă, conform graficului afişat, pe spaţiul verde de lângă blocul U4, cu 3 nivele, apare schiţa unei clădiri P+6 şi locuri de parcare. În acest sens, oamenii sunt aşteptaţi la o dezbatere publică, la Primărie, pe 2 iulie. Însă, chiar şi aşa, locuitorii zonei sunt scandalizaţi. "Este singura zonă din oraş cu aşa un spaţiu verde frumos în faţa blocurilor, ca un părculeţ, o splendoare. Blocurile acestea au 3 etaje, cum să se betoneze toată suprafaţa şi să se construiască un alt bloc cu 6 nivele? Dar nu se poate aşa ceva. Oare chiar nu avem un cuvânt de spus? Vom merge la dezbatere şi vom spune că refuzăm, nu dorim să ni se omoare copacii şi spaţiul verde, aşa puţin cât mai este", au spus oamenii. Întrebaţi dacă au speranţă că vor rezolva ceva, au cam ridicat din umeri. "Nici nu mai ştim. Aţi văzut la Cireşica acel bloc nou? E aproape lipit de cel vechi, i-a luat toată faţa. A fost tam tam, degeaba. Pe Lăpuşneanu la fel, au apărut construcţii în locul copacilor. Acei copaci au crescut în zeci de ani. Nu, nu cred că părerea noastră contează, dar nu ne lăsăm", au răspuns ei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272