REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Mie., 22 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6310
8.4° Constanța Miercuri, 22 Martie 2023 Anul XX Nr. 6310

LOVITURĂ marca DNA CONSTANȚA: Primarul Decebal Făgădău, urmărit penal!

LOVITURĂ marca DNA CONSTANȚA: Primarul Decebal Făgădău, urmărit penal!

Replica API 4 decembrie 2017 | 01:09 935

Primarul Decebal Făgădău este urmărit penal de către DNA Constanța, într-un nou dosar, unde i se aduc acuzații din perioada în care ocupa funcția de viceprimar al municipiului Constanța. În același dosar sunt nume sonore precum fostul edil Radu Mazăre, Nicoleta Constantin, Fulvia Dinescu, dar și Luiza Tănase.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de următorii suspecți:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța,

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei şefă a Serviciului autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa,

DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa

toți trei pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracţiunilor de corupţie

și față de

TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect-șef al primăriei municipiului Constanța,

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța,

ambii pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

Pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa.

În același an, primarul municipiului Constanța și societatea constructoare au fost acționați în judecată de o societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. În motivare, societatea reclamantă susținea, printre altele, că autorizația a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii, reclamantei fiindu-i vătămat dreptul de proprietate.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desființată.

Instanţa a reţinut că, la emiterea autorizaţiei de construire, nu s-a respectat interdicţia de a construi în interiorul zonei de protecţie și că amplasarea imobilului este situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive, astfel încălcându-se art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002, art. 2 lit. b şi art. 3 din HG 749/2004. Instanţa a mai reţinut că autorizaţia de construcţie a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii.

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, demolarea imobilului de lux precum şi obligarea Primăriei municipiului Constanţa la emiterea actului administrativ de desfiinţare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizaţiei anulate.

La data de 22.08.2013, Primăria municipiului Constanţa a cerut respingerea acţiunii ca nefondată, susținând că autorizaţia de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizaţie de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizaţie neanulată şi perfect valabilă.

Ulterior, în cursul aceluiași an, Primăria municipiului Constanţa a venit cu o completare prin care înștiința instanţa de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03.09.2013 o nouă autorizaţie de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanța considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite şi să obţină demolarea construcţiei edificate în regim P+5E-6E.

Aceleaşi aspecte, întemeiate pe existenţa unei autorizaţii valabile din data de 03.09.2013, au fost alegate în apărare şi de societatea constructoare a imobilului.

Autorizaţia de construire din data de 03.09.2013 a fost semnată de Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor delegate de primar al municipiului Constanţa, de Constantin Nicoleta, la data faptei şef serviciu - Serviciul autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al arhitectului - şef al mun. Constanţa și de Dinescu Fulvia Antonela, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al secretarului municipiului Constanţa.

Eliberarea autorizaţiei respective din data de 03.09.2013 nu ar fi fost posibilă fără întocmirea şi eliberarea certificatului de urbanism din data de 02.07.2013, semnat de Mazăre Radu Ştefan în calitate de primar și de suspecta Luiza Elena Tănase în calitate de arhitect șef.

În anul 2016, prin sentinţa civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire emisă la data de 03.09.2013 de Primăria Municipiului Constanţa, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporţie de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, de către persoanele menționate are în vedere că, Decebal Făgădău, în exercitarea atribuţiilor de viceprimar al municipiului Constanţa, Constantin Nicoleta și Dinescu Fulvia, au semnat autorizaţia de construire din data de 03.09.2013, iar primul a și emis-o, cu încălcarea dispoziţiilor legale (inclusiv art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere). Autorizația a fost semnată și emisă în condițiile în care la data emiterii celei de-a doua autorizaţii, 03.09.2013, construcţia era deja edificată în proporţie de 95%, cu nesocotirea drepturilor de servitute privind distanţa dintre construcţiile învecinate şi servitute de vedere, fiind ridicată în zona benzii litorale a Mării Negre, în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Aceste aspecte au fost constatate printr-o decizie civilă irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în anul 2012.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu de către persoanele menționate are în vedere că, la data de 02.07.2013, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar și Tănase Luiza Elena, în calitate de arhitect șef al primăriei municipiului Constanța, au semnat, cu încălcarea prevederilor legale, certificatul de urbanism în favoarea societății care a ridicat imobilul în regim P+5E-6E de pe plajă, fără ca în cuprinsul acestui document să se facă vreo menţiune cu privire la tipul de imobil, construcţie sau teren, ori categoria terenului pe care urmează să se edifice construcţia, respectiv teren ocupat, teren liber sau teren aparent liber. În certificat s-a menționat, în mod nereal, că nu există zone protejate, drepturi de servitute sau interdicţii de construire, astfel cum se reţinuse în mod irevocabil decizia civilă a Curții de Apel Constanța, din 2012. Certificatul de urbanism nu a fost redactat în baza cererii şi a documentaţiei complete depuse, în concordanţă cu situaţia reală din teren la data solicitării. Certificatul de urbanism respectiv, emis cu încălcarea prevederilor legale era un înscris absolut necesar eliberării autorizaţiei de construire din anul 2013, în favoarea firmei care a construit imobilul de lux de pe plajă.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fagabou este mokan romanes tzigoina. Muye psd muye la secaturi
3
1
STIE CINEVA DNL-E PRIMAR DACA SE MAI FAC ACELE ANCHETE SOCIALE ACASA LA PERSOANELE CU HANDICAP.NU NU DE ALTA DAR UNI SE PLING CA DE ANII BUNI NU AU VAZUT O DNA DE LA ACELE BIROURI PE TEREN.INTREB POSIBIL SA FIU EU DEZINFORMATA.VERIFICATI LUCRURILE CU SIGURANTA STAU ASA CUM SPUN EU.AM CAZ CONCRET DE PERS CU HANDICAP NEVIZITATA NICI O DAAATA.ASA POSIBIL SA SPUNA LEGISLATIA S-AU DNE-LE SE DAU PLECATE GREU DIN BIROURILE CALDUROASE.
1
0
DA DA DRAGULE ALA SINT SI ASTA SA CONSTITUIE PT TINE O PROBLEMA.ATUNCI CIND SCRIE DEDUCEREA I-TI E BOLNAVA UNDE VEZI CERERE.MINTEA MEA REFUZA SA TE IA IN CONSIDERATIE ESTI JAAALNIC.NU MAI ADAUG SLUGARNICIA TA EXCREMENTULE. PSD II PARTID LA GUVERNARE OAMENI AU VOTAT.DECI FA SPUME.
2
0
fratica, tu esti omul care atunci cind scrie cu minuta lui o cerere o scrie cu litere de tipar? votant PSD
2
1
Daca se ocupa DNA de caz, e clar, adica toti cei invinuiti sunt nevinovati. Oricine e anchetat de sclavii domnului Kovesi e un erou. Singura necunoscuta este ce va scrie instanta in decizia de achitare: fapta nu exista sau nu e prevazuta de legea penala?
6
3
Fagadau e mokan hotz . la pucarie cu el si toti mokanii hotzi
8
4
PAREROLOGI HAHAT DATATORI CU PAREREA HAHAT MINCATORI DE FESE HAHAT.CE SA MAI TREBUIASCA OARE TOTI IS A TOOT STIUTORI.IN FAPT INOCENTI SI NIMIC MAI MULT.AGARICILOR LUCRURILE SE VOR REZOLVA IN INSTANTA.SA NU FACTI ICTER DE ATITA DUSMANIE.SLUGILOR PORTOCALI ZISE MARE PNL.NU MAI VB AICI DE PIMP SI ALTI ASEMENI.OAMENI AU VOTAT.ATUNCI NU EXISTAU ACESTE PROBLEME POSIBIL SA FI DERANJAT PE CIN.DE CIND II PREZUMTIVA FAPTA.KK CU APA RECE.
8
9
Degeaba lovesc in argat, cat timp stapanul acestuia e bine mersi liber.
13
2
Pleaca astia din primarie de voie sau nevoie, dar cine ar lua locul vacant? PNL?!? o gluma proasta asa zis partid de opozitie? PMP?!? Nici o diferenta. Societatea civila la Cta?! Alta gluma.proasta. pachetarii, asistatii social si tiganii voteaza in corpore mititeii si berea la.gard. Lamentari inutile. Acta non verba, comentatori anonimi.
3
4
Makidoancele sunt amante super, amante ff bune, jucause si patimase. Am cunoscut destule, majoritatea satule de piticaniile lor de barbati, cimpanzei cipani. Dragi mucani, incercati si nu veti regreta!
6
6
Esti prost rau mai debilule!
5
2
Nu conteaza mache sau mucan multi ani cu executare sa fie
14
2
mazare,constantin,tanase,au luat foloase,fagadau ponoase.nicoleta constantin cea mai mare j.....e din primarie.
13
2
daca va supara adevarul pe voi makidonii,luati cu algocalmin sa va treaca.nu toti makidonii sunt escroci,rasisti si puturosi si unii dintre ei semi sau total analfabeti.Privind spre C-ta insa,tre sa recunosti ca tupeul acestor minoritari atinge cote alarmante.Intr-un fel bine ca a ingaduit Dumnezeu sa fim parte a u.e,ca altfel Zimbabwe era lux in comparatie cu noi.daca nu se sesizau cei din u.e in legatura cu hotziile pe banii lor,multi escroci locali ne sfidau in continuare.Asa ca bine face D.N.A ca va mai ia la intrebari pe aia care meritati,desigur.eu si ai mei dormim linistiti,nu furam.
15
3
haideti cu cipanii la puscarie!!!!uraaaaa
15
4
Machedonasule scrobit, faci si ai facut multe prostii ! Te-a invatat Mazare taticul tau, Dragnea mentorul tau...!? Rusine, sa-ti fie rusine !!
16
3
Dedicatie speciala pt Fagadau,melodia,,Adio,visul frumos s-a terminat".Incet ,dar sigur,modul asta de a face,,politica" se va termina.Vad si ma bucur ca pe xi ce trece lumea devine tot mai reticente la asemenea HOTI.
17
2
ial ca face puii ! ! ! cu pavelele
16
1
La puscarie cu machefonu furacios!!
17
3
Iarna va plangeti ca e rece, vara va plangeti ca e cald. Daca se face dosar, ca de ce nu s-au facut mai multe. Daca nu se face, de ce nu se face.
5
5
acelasi FAGADAU , MAZARE si cu Fulvia protejeaza de mai multi ani un salon de MASAJ in care sunt expuse fara voia lor doua fetite minore de catre mama lor in str Lyon 31 Constanta
13
5
oras imbicsit de betoane;copacii sint pusi la pamint fara mila de primarie!Haimanaua penala de MAZARE a ris de noi!iar asta muteste, cu golaniada din primarie, face aceleasi,smecherii!nu conteaza ca blocurile sint la 30 de cm distanta, ca lumina si aerul si verdeata lipsesc !Banul sa iasa!!!VREM ELIBERAREA FUNCTIEI DE PRIMAR SI VICEPRIMAR,urgent!CONSTANTA ESTE COSUL DE GUNOI SI RUINE AL LITORALULUI ROMANESC!
32
3
In afara de Boc, prietenii stiu de ce, toti primarii de orase mari sunt urmariti penal, suntem tara urmaritilor penali, singura tara din UE care are DNA si totusi avem MCV si suntem tara cea mai corupta din Europa. Totul este apa de ploaie, nu se face nicio lupta impotriva coruptiei, n-ai cu cine.
24
4
Nu le vor face nimic.Praf in ochi sa creada poulimea ca dna ancheteaza...vreju'...Hai,sarbatori frumoase la suspecti ca vor fi achitati dupa ce isi iau cei din dna sporurile la salarii.
12
4
Urmeaza tampitul ala de la Eforie!
13
5
.,care , unde anume este acel imobil ?
4
2
In curand cade si Fagadau. Poate urmatorul primar o sa faca si ceva pt cta nu doar sa puna stalpi pe trotuare
26
7
asta e una din miile de smenuri facute de acesti hoti ordinari.
22
5
Fagadau tona de gel esti un Bou.nimic nu face asta podu de la butelii e lasat de izbeliste strazi trotuare praf parcurile sunt varva nimic nu e ok in constanta .doar mall-uri amaneturi banci si pariuri
28
6
si fagadau e machedon
23
10
sau blocurile de la energia, de care vorbiti? ca si acolo s-a construit, apoi s-a dat autorizatie
28
4
Asa vrea sa faca si cu blocurile lui Babu,sa le dea autorizatie dupa ce au fost construite abuziv!Fagadau este un parvenit cocalar care nu face altceva decat sa duca mai departe obiceiurile lui Mazare.Unde este DNA in acest caz in care un camatar construieste fara autorizatie si totusi blocurile stau in picioare in continuare.Actiunea in instanta pentru demolare inaintata de primaria Constanta prin primar nu exista! Fagadau la racoare,ca merita!
55
10
de ce ne miram ca sunt corupti? e ceva obisnuit in tara ..banul este ochiul dracului!
30
9
fetele mari sunt rupte si ele peste tot
15
2
DNA-ul asta ori e prost ori ne ia pe noi de prosti! Ca frumosa statiune de odinioara, unde erau peluze verzi si copaci seculari a fost complet distrusa de autoritatile locale Cta, nu vede DNA-ul....
32
5
Beton in parcuri constructi peste tot
33
3
Care-i cladirea cu pricina, aveti idee?
13
1
DNA Constanta face misto de noi. Ce hal de procurori are tara asta? Cum si-au incasat nepregatitii astia salariile imense fara sa faca nimic atata amar de vreme? Hai sictir cu comunicatul vostru cu tot!
31
4
Asa ne trebuie daca n-am cascat bine ochii la alegeri!!! Oare si la urmatoarele alegeri persoanele din Henri Coanda, Poarta 6 si Palas vor decide din nou pentru noi?
38
13
Slugoiului incepe sa i se infunde?
41
11
Fagadau asta a dat o gramada de autorizatii la machidonii lui sa construiasca blocuri, nu a respectat legea. Este un parvenit, semianalfabet de-si da aere de intelectual.
51
11
O sa apuna si epoca Faga Rau ... Vanturache , si mafia care au construit o precum un puzzle ... Mistouri si aroganta ! Atat stiti !
40
8
Asa o dat si autorizatie de "relocare",de constructie pentru biserica dintre blocuri in Tomis 3.Sa fie judecati si condamnati fara mila.
36
8
Ba jeguri ordinare din PRIMARIE! Cum dati ma autorizatii de constructie blocuri pe plaja ?? ORDINARILOR !! Si daca cumva va trebui sa returnati banii catre UE pt largirea plajilor.. pt ca ati organizat NeverSea-ul... va asteapta iar dosare penale.. o luati pe urmele lu' Dragea.. Jeguri a la Mazare ce sunteti
43
7
Mangle , mistouri , luluta cu combinatiile!
43
6
la puscarie!!!
46
11
O ce veste minunata!
58
13

REPLICA

LOTO

6/49
21513104736
5/49
29263182225
joker
4561015219