Lovitură pentru cadrele didactice aflate în grevă: Nu rămân doar fără salariu, ci ar putea pierde și banii pentru zilele libere legale
Lovitură pentru cadrele didactice aflate în grevă: Nu rămân doar fără salariu, ci ar putea pierde și banii pentru zilele libere legale
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGreva din educație s-a aflat vineri în cea de-a cincea zi, iar cadrele didactice nu dau semne că ar intenționa să se întoarcă luni la cursuri. Între timp, în rândul angajaților din educație a apărut o nouă preocupare, referitoare la pierderile financiare pe care le implică acest conflict de muncă.
Potrivit art. 160 din Legea dialogului social, „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate”.
Această prevedere a fost modificată prin OUG 42/2023, adoptată joi, 25 mai 2023. Astfel, noua variantă prevede că suspendarea contractului de muncă intervine la inițiativa angajatului. Cum orice act normativ nou adoptat se aplică doar pentru viitor (cu excepțiile prevăzute de lege, cum ar fi legea penală mai favorabilă, n.r.), greva angajaților din educație se desfășoară sub imperiul vechii reglementări. Astfel, în perioada de grevă, cadrele didactice au raportul de muncă suspendat, salariul urmând să se reducă proporțional cu timpul în care s-a încetat activitatea.
În acest context intervine o altă problemă. Zilele de 1, 2 și 5 iunie sunt zile de sărbătoare legală. Cu alte cuvinte, zile libere plătite pentru angajații din sistemul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice. Un angajat care are contractul de muncă suspendat nu poate benefia în același timp de zile libere plătite. Astfel, singura soluție ar fi ca angajații din educație să notifice ieșirea din grevă înainte de mini-vacanța din perioada 1-5 iunie.
Sindicatele recunosc suspendarea, dar speră să beneficieze de zilele libere plătite
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” încearcă să-i convingă pe angajații din educație să nu renunțe la grevă, susținând că nu există riscul pierderii zilelor libere plătite.
„Fiind zile libere platite, in care salariatii nu presteaza activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiaza toti salariatii, prin efectul legii., indiferent daca participa sau nu la greva. Așa cum este definita greva, in Legea nr. 367 /2022, aceasta presupune incetarea lucrului si se desfasoara in incinta unitatii. În consecinta, in zilele in care NU SE DESFĂȘOARA ACTIVITATE LA SEDIUL UNITATII (zilele de repaus saptamanal, zilele libere platite etc.) nu este indeplinita conditia incetarii lucrului si nici cea referitoare la prezenta in incinta unitatii. Caracterul prioritar al zilelor libere platite este consacrat de legiuitor, care a stabilit expres, in art. 145 alin. (3) din Codul muncii ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza și zilele libere platite nu se includ in durata concediului de odihna, tocmai pentru a se garanta acordarea efectiva, tuturor salariatilor, a acestor zile de sarbatoare legala și zile libere platite. În concluzie, zilele libere platite din perioada 01.06.2023-05.06.2023 trebuie acordate si platite tuturor salariatilor din unitatile de invatamant, neavand importanta daca participa sau nu la greva”, susțin liderii de sindicat, potrivit stiripesurse.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News