REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Lovitură pentru PDL şi PNL: PSD şi PP-DD au semnat acord de colaborare. Nu toţi PP-DD-iştii sunt încântaţi de idee

Lovitură pentru PDL şi PNL: PSD şi PP-DD au semnat acord de colaborare. Nu toţi PP-DD-iştii sunt încântaţi de idee

Replica API 26 iunie 2014 | 00:00 89

Acord politic

Acord politic

În goana după formarea unor majorităţilor în plan local, PDL şi PNL au fost loviţi în plin, miercuri, de acordul politic semnat între PSD şi PP-DD. Ultimele două au semnat un acord de colaborare, astfel că PSD îşi va putea consolida majorităţile în plan local. Parteneriatul este, însă, rigid, întrucât nu permite accesul PP-DD la guvernare şi nici de candidat comun la prezidenţiale nu poate fi vorba. Scopul vădit este cu caracter local, PSD reuşind să aplice o lovitură teribilă PDL şi PNL. Anunţul semnării documentului a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea, care a subliniat în mai multe rânduri că acordul vizează consolidarea majorităţii în teritoriu şi a respins discuţiile privind cooptarea la guvernare, eventualitate criticată de UDMR, mai ales în contextul în care liderul PP-DD, Dan Diaconescu, a susţinut, la demararea ideii de colaborare, ieşirea UDMR de la guvernare, în schimbul accesului partidului său. Pentru premierul Victor Ponta, colaborarea vine ca un act firesc, între două partide care reprezintă electorate cu pretenţii similare, de stânga. "Conform tuturor cercetărilor sociologice şi politice pe care le-am făcut împreună, electoratul care votează şi a votat PP-DD este un electorat care are nevoie de politici publice de centru-stânga, în acelaşi timp evident sprijinind ceea ce noi am reuşit să facem şi vrem să facem în continuare legat de birocratizare, de reducere a taxelor şi impozitelor", a declarat Ponta, după anunţul oficial al acordului semnat între PSD şi PP-DD şi care va fi valabil până la alegerile parlamentare din 2016. Nu toţi PP-DD-iştii sunt încântaţi de idee. Plecat în străinătate, unul din piesele de rezistenţă ale PP-DD, deputatul Daniel Fenechiu, a fost prins în off-side cu acest anunţ. "Eu sunt la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi am aflat aici despre faptul că s-a semnat protocolul. Nu cunosc conţinutul. Săptămâna viitoare, când, probabil, vor exista şi şedinţele Comitetului Executiv de aprobare a acestui protocol. În general, nu comentez lucrurile despre care nu ştiu foarte multe, dar ştiu că este un protocol de colaborare locală şi parlamentară. Acum, vedeţi dumneavoastră, rămâne de văzut şi cum, cu ce concesii, în ce manieră. Dacă este doar un protocol de colaborare locală, înseamnă că nu are treabă cu partea guvernamentală şi aici trebuie văzute şi declaraţiile generalului Oprea, deci sunt multe detalii. Am primit şi eu acum protocolul. Când mă întorc în ţară voi oferi şi eu comentarii, eu nefiind un mare simpatizant al alianţelor cu stânga", a precizat Fenechiu, pentru Replica.

Potrivit acordului semnat miercuri, între PSD şi PP-DD, alianţa a intrat deja în funcţiune în judeţele Timiş, Galaţi, Teleorman, Neamţ şi Iaşi şi urmează la Tulcea, Ialomiţa şi Maramureş. Anexele acordului vor fi negociate de Liviu Dragnea (PSD) şi Liviu Neagu (PP-DD).

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272