REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

LUCRĂRILE de ÎNNISIPARE a PLAJELOR vor fi RELUATE!

LUCRĂRILE de ÎNNISIPARE a PLAJELOR vor fi RELUATE!

Replica API 5 martie 2021 | 14:34 2930

Restricția privind accesul navelor și exploatarea fundului Mării Negre, în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din stațiunea Mamaia, a fost anulată după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă ieri de către Directia Hidrografica Maritima.

Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral, în calitate de beneficiar al proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)” finanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și cofinanțat de la bugetul de stat, a fost notificată de către Direcția Hidrografică Maritimă Constanța prin adresa ARN 13/03.03.2021, de faptul că a anulat adresa ARN 06/16.02.2021 prin care se aplica restricția de tranzit și exploatare asupra unui perimetru din Marea Neagră, care se suprapunea în parte cu perimetrul autorizat pentru prelevare de nisip.

Antreprenorul BOSKALIS S.R.L., de la punerea interdicției de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricționată și a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricționate, astfel încât, lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricționat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni.

Identificarea zonelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerințele proiectului, dar și activitățile de descărcare arheologică, de obținere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, precum și obținerea permiselor de extragere de nisip de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale intră în exclusivitate în responsabilitatea Antreprenorului – SC Boskalis SRL, care execută LOTUL 2 - PROTECȚIA ȘI REABILITAREA LITORALULUI ROMÂNESC AL MĂRII NEGRE ÎN ZONA MAMAIA, beneficiar fiind Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral.

Lucrările pot fi reluate

Odată cu ridicarea restricției, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât, lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival.

Totodată, rămâne în vigoare restricționarea impusă de către Direcția Județeană pentru Cultură Constanța pentru zona cu potențial arheologic evidențiată de fragmentele ce pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafață de 20 mp.

Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume - draga absorbant refulantă, va continua să extragă nisip de la o distanță de aproximativ 12 km și o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de 2 km care asigură legătura cu țărmul mării și astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 – Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 ml și se va crea o nouă porțiune de plajă de aproape 53 de ha.

Lotul 2 – Mamaia face parte din proiectul „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020),implementat de Administratia Bazinala De Apa Dobrogea-Litoral prin ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ „APELE ROMÂNE” și MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.

Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 - 2023.

V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chitac este o rusine de primar. Nu credeam ca in cateva luni constantenii il vor regreta pe Fagadau. Nu-i nimic, avem grija la urmatoarele alegeri. jos PNL
1
2
Chiar nu au fost marite suficient anii trecuti ...vor sa vina turisti pe jos....
0
3
Ai dreptate, ce bine era cand sareai din masina direct in mare
3
3
Cea mai buna lucrare de la inaugurarea canalului Dunare-Marea Neagra.Loc sub soare pentru toti,localnici,samsari cu plastice,turisti,copii cu arte martiale,sporturi de echipa.Cei cu hoteluri si apartamente nu le mai este frica ,ca vine valul le ia calul.Carciumarii sunt putin suparati de distanta dar se obisnuiesc.Acum mai ramane sa vedem cat va fi ora de parcare in Mamaia.Anul trecut cu 4 lei per h la Modern a fost ok,sper sa ramana la fel daca nu merg cu bicla!
6
1
Asta e coruptia reala, manevratorii sefi de romani sefi la boskalis in romania care umbla cu aranjamente pe aici..... olandezii se fac ca nu stiu .... si ei sunt fericiti... asa e Romania
5
2
Bucuria gutzanilor mamaia acest colt de raie bubonica!
5
2
Ne-ati stricat plajele. Trebuie sa mergem juma de ora pe canicula, ca sa facem o baie. Adio, Mamaia !
7
11
domnul director inchipuit Omocea bai parlitule ca nu ati bagat impreuna pliante in poste in campanie
4
1
Bola era toata ziua beat ,atat el cat si sleatca lui ,versus Omocea si Georgiana ....O MIZERIE ACEST PNL!
6
4
E tot meritul lu bola? Ca daca era inca la ape isi scria pe frunte! Orice lucru eviden era un miracol datorat in special lui
6
2
Nici nu au fost oprite
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614