REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
19.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Lucrările de renovare la fundaţia Bisericii Sfântului Mormânt vor fi reluate

Lucrările de renovare la fundaţia Bisericii Sfântului Mormânt vor fi reluate

Replica API 29 mai 2019 | 00:00 299

Principalele trei biserici care administrează Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim au anunţat luni că au au ajuns la un acord vizând relansarea lucrărilor de renovare a fundaţiei bazilicii construită deasupra presupusului mormânt al lui Iisus Hristos, potrivit unui comunicat comun citat de AFP.

Aceste lucrări sunt menite să combată umiditatea din subsolul bazilicii şi să restaureze podeaua a declarat patriarhul greco- ortodox Teofil al III-lea (în cadrul unei conferinţe de presă comună cu şefii principalelor confesiuni creştine ale Sfântului Mormânt (greco-ortodocşi, franciscani - reprezentând Biserica Catolică - şi armeni).

Potrivit tradiţiei, Sfântul Mormânt este locul unde Iisus a fost crucificat şi depus în mormânt. Această bazilică, considerată cel mai sfânt lăcaş al creştinităţii, este situată în oraşul vechi din Ierusalimul de Est, ocupat de Israel.

În cadrul primei serii de lucrări încheiate în 2017, specialiştii greci au restaurat Cuvuclionul (capela) din interiorul Bisericii Sfântului Mormânt, care adăposteşte mormântul în care a fost depus Trupul Mântuitorului după coborârea de pe cruce.

Mormântul Mântuitorului este acoperit de o piatră mare albă, care a fost mutată în procesul restaurării capelei după mai multe secole în care a stat nemişcată. Edificiul a suferit din cauza unui cutremur puternic în 1927, după care a avut nevoie de grinzi de fier care să îi confere stabilitate.

Lucrările se vor desfăşura în două părţi: prima va fi o perioadă de studiu care va începe în septembrie, înainte de a se trece în mod concret la cea de-a doua parte, potrivit comunicatului Bisericilor.

Doi universitari italieni şi o instituţie ştiinţifică de rang înalt vor fi responsabili cu aceste lucrări, sub supravegherea unui comitet alcătuit din reprezentanţii celor trei comunităţi creştine, notează comunicatul.

Bisericile speră ca lăcaşul să rămână accesibil, cum s-a întâmplat şi când bazilica a fost închisă doar 60 de ore, în cele 12 luni cât au durat lucrările din prima fază. Lucrările s-au desfăşurat mai ales noaptea pentru a nu fi deranjaţi pelerinii.

Costul reparaţiilor şi durata lor se vor afla după perioada de studiu a experţilor italieni care ar putea dura un an, a subliniat patriarhul greco-ortodox la conferinţa de presă.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108