REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Lucrătorii din Portul Constanţa cer demisia lui Popa

Lucrătorii din Portul Constanţa cer demisia lui Popa

Replica API 13 martie 2012 | 00:00 151

Protestele din Port capătă amploare

Protestele din Port capătă amploare

Protestele din Portul Constanţa capătă amploare. Circa 300 de lucrători portuari s-au strâns ieri în apropierea Gării Maritime Constanţa încă de dimineaţă, cerând demisia directorului general, Andrei Aurelian Popa. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că a fost introdusă taxa de acces în port pentru autoturisme, în cuantum de 200 de lei pe an, dar şi de modificările aduse contractului colectiv de muncă.

"Această taxă care se ridică la valoarea de 200 de lei este insuportabilă pentru lucrătorii portuari. Am cerut în repetate rânduri retragerea acestei taxe deoarece încalcă o hotărâre a justiţiei", a afirmat Petre Costel, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Tot luni la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APM) a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor la care au participat şi doi reprezentanţi ai Ministerului Transportului. Dat fiind faptul că singurul în măsură să-l demită pe Aurelian Popa de la şefia Administraţiei Porturilor este ministrul Transporturilor, protestatarii speră ca delegaţii Ministerului Transporturilor să nu rămână indiferenţi faţă de manifestaţiile de zilele acestea şi să-i transmită mai departe ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, care este situaţia în Port. Salariaţii din Port au continuat protestele în port şi după orele după-amiezii. Conform spuselor preşedintelui Sindicatului din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Marin Stoian, protestul de ieri a fost autorizat pe durata întregii zile: "Primăria ne-a autorizat să protestăm până pe 30 martie. Protestele sunt prevăzute să se desfăşoare de la 08.00 la 18.00, conform autorizaţiei. Mai ales că astăzi (n.r -ieri) are loc Adunarea Generală a Acţionarilor, la care participă reprezentanţi ai Ministerului Turismului, ai consiliului local, dar şi ai Ministerului de Finanţe", ne-a declarat Marian Stoian. Reamintim că lucrătorii portuari protestează de aproape două săptămâni la sediul CN APMC pentru că li s-au adus modificări pe contractul colectiv de muncă, spun oamenii. Respectivele modificări ţin de prelungirea contractului de muncă cu o oră şi fragmentarea concediului. Manifestanţii spun că li s-a tăiat al treisprezecelea salariu şi că mai nou, trebuie să îşi achite şi cheltuielile legate de concediul de odihnă. La toate acestea s-a adăugat şi taxa de acces în port, pe care fiecare salariat portuar trebuie acum să o achite. "Vinovat" pentru stabilirea acestor noi reguli este directorul CN APM, Aurelian Popa, spun protestatarii. Lucrătorii portuari spun că nu vor renunţa la manifestaţii până când conducerea nu va anula modificările care ţin de toate noile condiţii de muncă. Protestul s-a prelungit până pe 30 martie, la cererea sindicaliştilor din Port.

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272