REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Lukașenko l-a invitat în Belarus pe președintele chinez Xi Jinping

Lukașenko l-a invitat în Belarus pe președintele chinez Xi Jinping

Valentina CAMARA 23 ianuarie 2023 | 00:00 474

Aleksandr Lukașenko, un aliat declarat al lui Vladimir Putin, l-a invitat pe liderul chinez Xi Jinping să viziteze Belarusul. El spune că vrea să dezvolte relațiile economice dintre cele două țări.

Lukasenko l-a invitat in Belarus pe presedintele chinez Xi JinpingAleksandr Lukașenko

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, l-a invitat pe președintele chinez, Xi Jinping, să viziteze Belarusul. El susține că, deși au existat numeroase dificultăți în ultimul an, cele două țări au înregistrat progrese în ceea ce privește relațiile bilaterale. În plus, Lukașenko spune că ar vrea să dezvolte și mai mult relațiile economice dintre cele Belarus și China, una dintre marile puteri ale lumii. Și Rusia este interesată de piața chineză, după ce sancțiunile occidentale au lovit puternic economia țării.

„Vă invit Excelența Dvs. să vizitaţi Republica Belarus, unde sunteți cunoscut și apreciat ca un adevărat prieten și unde veți avea parte de cea mai caldă și cordială primire“, se arată într-un comunicat de presă al administrației prezidențiale din Belarus, citat de agenția Rador.

Aliat al lui Putin

Aleksandr Lukașenko este un aliat declarat al lui Vladimir Putin și a acordat sprijin Rusiei în ceea ce privește invazia în Ucraina. Pe teritoriul țării au avut loc de mai multe antrenamente comune ale militarilor din cele două țări. De asemenea, Belarus a furnizat Moscovei sprijin logistic și a îngrijit mii de soldați răniți în război.

Liderul de la Minsk a declarat recent că a fost „plăcut surprins de faptul că Ucraina nu a răspuns la uneltirile țărilor occidentale împotriva Belarusului“.

Lukașenko a evitat până acum implicarea directă a țării în războiul din Ucraina în ciuda presiunilor tot mai mari ale Rusiei. Analiștii militari spun că o astfel de decizie ar duce la o scădere rapidă a popularității sale în rândul cetățenilor din Belarus, iar Lukașenko știe acest lucru.

Regim autoritar

Aleksandr Lukaşenko este la putere din 1994, în fruntea unui regim autoritar pe care îl menține prin toate mijloacele. Realegerea lui în funcția de președinte în 2020 a fost intens contestată, de lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia care a susținut că a câștigat alegerile, părere împărtășită și observatorii occidentali.

Belarus a introdus anul trecut pedeapsa cu moartea pentru orice tentativă de act de terorist. Până acum, sentința capitală se aplica doar celor care comiteau efectiv astfel de acte. Decizia vine în contextul în care mai mulți opozanți ai lui Lukaşenko, printre care și Svetlana Tihanovskaia sunt anchetați pentru astfel de presupuse fapte, potrivit evz.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212