REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Lupta cu bacilul Koch. Grup-ţintă: adolescenţii de la Şcoala "Gheorghe Ţiţeica"

Lupta cu bacilul Koch. Grup-ţintă: adolescenţii de la Şcoala "Gheorghe Ţiţeica"

Replica API 19 martie 2014 | 00:00 312

În lupta cu bacilul Koch, bacterie răspunzătoare de tuberculoză, niciodată informaţiile ce ţin de prevenţie nu prisosesc. În acest context, 24 martie, Ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei, a fost marcată la Şcoala Gimnazială nr. 30 "Gheorghe Ţiţeica" prin derularea unor acţiuni din cadrul Caravanei Naţionale I.E.C. privind TBC, prin Proiectul "Comunicarea pentru schimbarea Comportamentelor în cadrul Tuberculozei - de la strategie naţională la interventii locale".

Elevii claselor a VIII-a au participat luni, 17 martie, la o întâlnire cu Elena Danteş, doctor la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Constanta, respectiv Georgeta Opris, asistentă în cadrul aceleiaşi instituţii, alături de Laura Halmache, reprezentant al Biroului de Programe de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din DSPJ Constanta. Elevii au vizionat un film despre viaţa bacilului Koch în încercarea de a conştientiza riscul la care se expun zilnic, fără a-şi da seama: contaminarea cu bacteria Mycobacterium tuberculosis. Grupului ţintă i s-au prezentat diferite date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-o analiză a situaţiei pe plan global, din care cităm: "Tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii(...). Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice. O treime din populaţia lumii este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, iar anual se înregistrează circa zece milioane de cazuri noi de tuberculoză şi peste două milioane de decese, ceea ce face ca tuberculoza să fie printre primele cauze de deces. (...) Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA făcând mai multe victim". În faţa acestor date alarmante, elevii au dorit să ştie cât mai multe lucruri despre prevenţia acestei boli, iar masa rotundă care a urmat după vizionarea filmului s-a derulat în aceste coordonate. Accentul pus pe un stil de viaţă sănătos, pe igienă, pe controalele medicale sistematice în cazul unor simptome ce se aseamănă cu cele din cazul tuberculozei, în locul automedicaţiei atât de practicate în România, au fost punctele principale ale discuţiei, moderate de Elena Danteş, respectiv Corina Vlad, profesorul-coordonator al proiectului în Şcoala "Gheorghe Ţiţeica". Elevii au primit pliante şi tricouri, alăturându-se astfel simbolic celor care vor şti să aibă, de azi înainte, mai multă grijă de ei şi, de ce nu, de cei de lângă ei.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218