REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

MĂCEL în Afganistan: Pe picior de plecare, SUA au ucis peste 100 de talibani

MĂCEL în Afganistan: Pe picior de plecare, SUA au ucis peste 100 de talibani

Replica API 4 mai 2021 | 00:08 1575

Luptele dintre forţele guvernamentale afgane şi talibani s-au soldat cu peste 100 de insurgenţi morţi în ultimele 24 de ore, a declarat duminică Ministerul Apărării de la Kabul, în contextul în care armata americană a început retragerea din Afganistan, transmite duminică AFP.

Talibanii şi forţele guvernamentale s-au confruntat în mai multe provincii, inclusiv în fostul bastion insurgent din Kandahar, unde armata SUA a desfăşurat sâmbătă o "lovitură de precizie".

Alţi 52 de luptători talibani au fost răniţi în ciocniri, a asigurat ministerul într-un comunicat, fără a preciza pierderile suferite de forţele guvernamentale, scrie agerpres.ro.

Talibanii nu au făcut niciun comentariu referitor la lupte, dar este cunoscut faptul că ambele părţi exagerează pierderile pe care le produc taberei opuse.

Luptele au continuat fără oprire în ultimele luni, în condiţiile în care eforturile de pace pentru a pune capăt celor 20 de ani de conflict au eşuat.

Armata SUA a început oficial sâmbătă să-şi retragă din Afganistan ultimii 2.500 de militari din această ţară, aşa cum a ordonat preşedintele Joe Biden luna trecută.

Responsabilii americani de la faţa locului spun că retragerea a început cu câteva zile înainte de 1 mai - termen-limită convenit între Washington şi talibani anul trecut pentru a finaliza retragerea. Plecarea tuturor forţelor americane va fi finalizată înainte de a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001 din SUA.

Armata americană a anunţat sâmbătă că a efectuat o "lovitură de precizie" după ce una dintre bazele sale de pe aerodromul din Kandahar "a fost ţinta unor tiruri indirecte" care nu au provocat pagube.

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a produs într-un moment în care talibanii insistă că armata SUA a încălcat acordul semnat anul trecut prin faptul că nu a finalizat retragerea trupelor sale înainte de 1 mai.

"Acest lucru, în principiu, permite mujahedinilor noştri să ia măsuri adecvate împotriva forţelor invadatoare", a declarat, pentru AFP, Mohammed Naeem, purtător de cuvânt al talibanilor.

De la încheierea acordului de retragere a SUA, talibanii nu au lovit direct trupele străine, dar au atacat forţele guvernamentale în zone rurale şi au desfăşurat o campanie de teroare în zonele urbane, prin intermediul atentatelor, scrie știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acolo trebuie bomba atomica
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369