REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
18.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

MAE: Convorbire telefonică Aurescu - omologul eston; Iniţiativa celor Trei Mări - pe agendă

MAE: Convorbire telefonică Aurescu - omologul eston; Iniţiativa celor Trei Mări - pe agendă

Replica API 28 aprilie 2020 | 00:00 900

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul eston, Urmas Reinsalu, la solicitarea părţii estone, iar Iniţiativa celor Trei Mări a fost unul dintre subiectele abordate de către cei doi oficiali, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, convorbirea a prilejuit un schimb de vederi asupra situaţiei generate de pandemia COVID-19 la nivelul celor două ţări, cei doi miniştri exprimând disponibilitatea pentru susţinere reciprocă şi cooperare pentru gestionarea provocărilor actuale. Au fost trecute în revistă inclusiv planurile de acţiune avute în vedere de cele două state pentru ieşirea din criză şi relaxarea măsurilor restrictive.

Omologul eston a adresat mulţumiri autorităţilor române pentru cooperarea foarte bună cu Estonia în această perioadă şi solidaritatea demonstrată de România pe durata crizei COVID-19, inclusiv în ceea ce priveşte exceptarea de la aplicarea unor măsuri restrictive pentru exporturi punctuale de medicamente destinate Estoniei.

Cu prilejul convorbirii, ministrul eston a adresat personal ministrului Bogdan Aurescu invitaţia de a participa şi de a lua cuvântul în cadrul unei sesiuni informale a Consiliului de Securitate ONU (prezidat în luna mai de Estonia, ca membru nepermanent al Consiliului), ce va fi organizată online la data de 8 mai, pe tema marcării aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Invitaţia a fost acceptată de către oficialul român.

Discuţiile au prilejuit, totodată, o evaluare asupra perspectivelor cooperării în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), inclusiv în contextul găzduirii, de către Estonia, a următorului summit. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia Estoniei de a se alătura Fondului de Investiţii al Iniţiativei şi a dat asigurări că ţara noastră va rămâne implicată în cooperarea în acest format, "pentru valorificarea deplină a potenţialului I3M, fiind disponibilă să ofere în continuare sprijin şi expertiză în buna organizare a următorului summit, inclusiv în baza bunelor practici şi a lecţiilor învăţate cu prilejul găzduirii, cu succes, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, a Summit-ului şi a Forumului de Afaceri din septembrie 2018", arată MAE, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212