REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

MAE salută aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA

MAE salută aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA

Replica API 12 iulie 2022 | 00:00 641

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, luni, a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii.

"Apreciind eforturile depuse în ultimii 25 ani de la lansarea sa şi salutând progresele înregistrate în anul 2022, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că Parteneriatul Strategic va continua să se dezvolte, valorificând toate oportunităţile şi potenţialul semnificativ al relaţiei bilaterale. România va rămâne un aliat şi un partener strategic de încredere al SUA în gestionarea provocărilor regionale şi globale actuale şi un susţinător ferm al unităţii transatlantice, esenţială pentru securitatea şi prosperitatea statelor noastre şi cu beneficii concrete pentru cetăţenii noştri", arată MAE într-un comunicat, scrie Agerpres.

Parteneriatul strategic cu SUA a fost lansat cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui american William J. Clinton.

"Convenit într-o etapă a istoriei României în care eforturile de integrare în comunitatea de securitate şi valori euroatlantice dobândeau consistenţă, Parteneriatul Strategic cu SUA a constituit un cadru eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative. Încă de la lansarea sa, Parteneriatul Strategic cu SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti, devenind unul dintre pilonii de bază ai acesteia, la care s-au adăugat ulterior apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană şi consolidarea rolului ţării noastre în cadrul acestor organizaţii esenţiale pentru noi", arată MAE.

MAE precizează că, în cei 25 de ani, Parteneriatul Strategic între România şi SUA şi-a păstrat ca obiective principale "avansarea intereselor şi prosperităţii cetăţenilor români şi americani, dezvoltarea democratică a României şi promovarea în comun a valorilor transatlantice, în vecinătatea noastră şi dincolo de ea, cooperarea strânsă în materie de apărare şi securitate şi creşterea capacităţii de a răspunde provocărilor regionale şi globale, ţinând cont de rolul României de factor de stabilitate şi furnizor de securitate în Sud-Estul Europei".

"Fundamentul Parteneriatului Strategic a rămas angajamentul solid faţă de valorile democratice, inclusiv statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, economia de piaţă, respectarea şi promovarea drepturilor omului şi facilitarea legăturilor interumane strânse între cetăţenii români şi americani", se mai arată în comunicat.

MAE menţionează reperele esenţiale care au dus la dezvoltarea relaţiei bilaterale cu SUA, dar şi la adaptarea permanentă a Parteneriatului Strategic, indicând adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, la Washington DC, şi semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

"Declaraţia Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI este primul document politic bilateral ce reglementează Parteneriatul Strategic cu SUA, care a determinat ulterior organizarea reuniunilor anuale ale Dialogului Strategic la Bucureşti şi la Washington DC, în timp ce Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România este primul document juridic bilateral ce menţionează Parteneriatul Strategic", arată MAE.

Potrivit sursei citate, cooperarea strânsă şi substanţială în domeniul securităţii şi al apărării s-a consolidat permanent şi este o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

"Relevanţa crescută a acestei dimensiunii de cooperare a fost evidenţiată şi mai pregnant pe fondul invaziei ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse în Ucraina. Ca urmare a acestei agresiuni şi ca rezultat al intensificării riscurilor de securitate la adresa ţării noastre, SUA a decis în scurt timp creşterea prezenţei militare pe teritoriul României, inclusiv prin repoziţionarea în România a unui Batalion Stryker şi dislocarea unor aeronave de tipul F-16 şi F/A-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România", indică MAE.

MAE aminteşte şi de anunţul recent al preşedintelui SUA, Joe Biden, privind creşterea în continuare a prezenţei militare în România.

"Astfel, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, alături de alţi aliaţi care au luat decizii similare valoroase, avansăm către o postură de descurajare şi apărare coerentă, mai eficientă şi mai puternică pe Flancul Estic al NATO", menţionează sursa citată.

MAE arată şi că în ceea ce priveşte cooperarea economică - o altă dimensiune crucială a Parteneriatului Strategic cu SUA - au fost înregistrate progrese semnificative, ceea ce oferă avantaje comune, dar şi regionale, stimulează creşterea economică şi contribuie la creşterea prosperităţii ambelor state.

"Schimburile comerciale bilaterale din anul 2021 au stabilit un nou record, în timp ce investiţiile americane în România continuă să crească şi să se diversifice", spune MAE.

Un domeniu strategic este cel al securităţii energetice, în special în domeniul nuclear civil. MAE aminteşte că bazele acestei noi dimensiuni de cooperare bilaterală au fost puse prin semnarea, în decembrie 2020, a Acordului între guvernele celor două ţări privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

MAE aminteşte şi de stabilirea, în 2021, a reperelor cooperării cu SUA în domeniul Reactoarelor Modulare Mici (SMR), de către preşedintele Klaus Iohannis şi emisarul special al preşedintelui SUA pentru schimbări climatice.

"Această cooperare va genera avantaje legate de lanţurile valorice care se vor crea în jurul tehnologiei de tipul SMR şi de reducerea dependenţei energetice a României", menţionează sursa citată.

Conform sursei citate, facilitarea legăturilor interumane strânse între cetăţenii români şi cei americani reprezintă un alt obiectiv prioritar al Parteneriatului Strategic şi, în acest sens, România şi Statele Unite şi-au asumat ca obiectiv comun accederea ţării noastre în Programul Visa Waiver.

"Prietenia autentică şi alianţa fermă dintre România şi Statele Unite sunt fundamentate şi amplificate de prezenţa în SUA a unei numeroase comunităţi de persoane originare din România, care este bine integrată şi contribuie activ la dezvoltarea legăturilor economice, academice şi culturale dintre ţările noastre", se mai arată în comunicatul MAE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272