REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Maghiarii din România cer din nou autonomia

Maghiarii din România cer din nou autonomia

Cristina BĂRBUCEANU 28 noiembrie 2022 | 15:32 798

Maghiarii din România cer din nou autonomia Ținutului Secuiesc, pe motiv că doar așa țara noastră are șanse să intre în Schengen, anunță Realitatea PLUS. Argumentele apar într-o rezoluție adoptată de Consiliul Național Maghiar din Transilvania, condus de Laszlo Tokes.

Reprezentanții minorității maghiare se plâng că România nu și-ar fi îndeplinit angajamentele privind restituirea unor regiuni, dar și educația în limba maghiară. Mai mult, în rezoluție se vorbește și despre discriminarea minorităților în România, dar și incitarea la ură împotriva maghiarilor, gesturi care nu ar fi fost pedepsite corespunzător, relatează Realitatea PLUS.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a declarat, printr-o rezoluţie, că sprijină aderarea României la spaţiul Schengen, dar că şansele de aderare ar fi mult mai bune dacă guvernul român ar accepta soluţionarea unor probleme importante care ţin de comunitatea maghiară, potrivit agenției de presă MTI.

Potrivit rezoluției, „soluţionarea problemelor maghiarilor este posibilă doar printr-un dialog onest, care trebuie să includă şi realizarea autodeterminării şi autonomiei comunităţii”, scrie MTI.

CNMT precizează că, atunci când România a aderat în 2007 la UE, Uniunea Europeană a stabilit o listă de sarcini pentru ţară, pe care s-au regăsit mai multe aspecte cu privire la comunităţile naţionale.

“Trebuie să constatăm, cu tristeţe, că România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”, se arată în rezoluţie.

“Este trist şi îngrijorător şi faptul că în ultimii ani, incitări la ură şi discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc şi la nivel de prim-ministru şi de preşedinte de stat”, se mai precizează în rezoluţie.

Cu toate acestea, CNMT menționează că susţine aderarea României la spaţiul Schengen, însă şi acum – la fel ca în cazul aderării la Consiliul Europei, la NATO şi la Uniunea Europeană.

Este a doua formațiune autonomistă a maghiarilor din România care se pronunță împotriva aderării la Spațiul Schengen, după Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). În poziția transmisă de CNS se cerea ministerelor de externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen ca înainte de a decide cu privire la primirea României să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi de la organizaţiile de reprezentare a intereselor maghiare din România despre situaţia din ţară a drepturilor fundamentale ale omului, printre care şi a drepturilor minorităţilor naţionale, potrivit MTI.

La scurt timp după poziția CNS, liderii UDMR au transmis că ei au susținut dintotdeauna că România îndeplineşte condiţiile tehnice. UDMR, aflată în coaliția guvernamentală alături de PNL și PSD, a transmis că „se dă o semnificaţie mult prea importantă” scrisorii CNS, potrivit declarațiilor ministrului Dezvoltării - Cseke Attila.

O decizie cu privire la aderarea la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei este așteptată la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a Uniunii Europene, din 8-9 decembrie. Până în prezent, rezerve față de aderarea țării noastre la Schengen au exprimat țări ca Olanda, Suedia şi Austria. În același timp, președintele Klaus Iohannis a făcut declarații , săptămâna trecută, legate de o posibilă amânare a aderării României la Schengen, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-i tine nimeni forțat în tara.pot pleca, nu-i mare paguba.
5
0
Sa ceara pe mortii masii grijania mamei lor de bozgari spurcati
5
0
Le-as da eu pamant. Peste ei.
8
0
Sa o ceara in Ungaria….
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367