REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

MAI, MApN sau SRI, condamnate pentru discriminare

MAI, MApN sau SRI, condamnate pentru discriminare

Valentina CAMARA 23 martie 2023 | 11:29 9323

Statul român ar putea fi nevoit să modifice regulile de admitere în școlile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru a nu mai include criterii discriminatoare. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat decizia aplicării sancțiunea avertismentului pentru: Ministerul Apărării Naționale, al Afacerilor Interne și cel al Justiției, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază dar și pentru Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, Câmpina. Totul a început de la cazul unui candidat care suferă de o boală autoimună.

MAI, MApN sau SRI, condamnate pentru discriminare

Dosarul tânărului a fost respins pentru că suferă de o boală autoimună

Scandalul a început în 2021, atunci când un tânăr a fost respins de la concursul de admitere de la școala de poliție de la Câmpina, din cauza faptului că suferea de o boală autoimună. Drept urmare, el a fost declarat inapt medical.

Două luni mai târziu, Andrei L.P. s-a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, susținând că boala de care suferă, tiroidă autoimună, nu are relevanță în formarea lui profesională și în activitatea pe care a ales s-o desfășoare.

El a mai spus că verdictul de ”inapt” nu poate fi pus transpus automat într-o incompatibilitate cu o formă de învățământ sau o carieră pe care și-a ales-o, solicitând în acest sens, examinări mai ample și o altfel de certificare medicală.

Ministerul Sănătății: ”Tiroida autoimună nu afectează capacitatea de muncă”

Tânărul a cerut să fie declarată discriminatorie introducerea bolii de care suferă în lista diagnosticelor prevăzute în Anexa 1 a Ordinului 107/2014, deoarece ”în opinia sa, nu are o justificare medicală”.

Ordinul 107/30 aprilie 2014 este unul comun pentru instituțiile în domeniul apărării și securității naționale (MAI, MApN, MJ, SRI, STS, SIE și SPP) și se referă la aprobarea baremelor medicale privind efectuarea controlului medical în unitățile și instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică, etc.

CNCD a respins apărările instituțiilor mai sus menționate, potrivit cărora Consiliul nu are competențe și nu poate pronunța cu privire la modalitatea de interpretare și aplicare a unor acte normative și administrative cu caracter normativ, acest lucru fiind un atribut exclusiv al instanțelor de judecată.

În cauză, CNCD a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Sănătății, iar acesta a răspuns, printr-o adresă, că ”tiroida cronică autoimună cu funcție tiroidiană normală nu afectează capacitatea de muncă, indiferent de tipul activității”.

CNCD a declarat discriminator ordinul de ministru și a solicitat modificarea lui

Consiliul a identificat, în acest caz, existența unui tratament diferențiat și implicit al unui criteriu de discriminare și a decis, în unanimitate, să dea un avertisment instituțiilor. De asemenea, CNCD a recomandat ”eliminarea criteriului de boală necontagioasă, tiroidă cronică autoimună, pentru concursurile de admitere/recrutare/angajare în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională”.

În ianuarie 2023, Ministerul Justiției și cel al Internelor au contestat decizia CNCD la Curtea de Apel București, solicitând anularea acesteia. În cazul în care acțiunea va fi admisă, instituțiile de forță din România vor putea lăsa prevederile legale în forma în care este acum, cu riscul de a fi considerate discriminatorii. În caz contrar, există premisele unei modificări ale Ordinului comun, pornind de la cazul tânărului respins la școala de poliție.
Cristian Jura, CNCD: ”Până la decizia instanței, hotărârea noastră rămâne sub semnul întrebării”

”Noi am constatat o situație de discriminare, doar că în momentul de față, hotărârea este în instanță. Ea a fost contestată de Ministerul Justiției și de Ministerul de Interne. Mai există un termen de câteva săptămâni în care au posibilitatea să depună contestații în instanță și celelalte instituții care au semnat ordinul.

Hotărârea noastră, până nu parcurge toate gradele de jurisdicție, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, rămâne sub semnul întrebării”, a declarat Cristian Jura, membru în Consiliul Director al CNCD.

Ce s-a întâmplat în alte cazuri de discriminare

În funcție de decizia instanței, regulile de admitere în școlile speciale de pe lângă instituțiile de forță ar putea să se modifice, mai explică acesta.

”Instanța are două posibilități: fie să mențină o hotărâre a CNCD, și atunci, constatarea că a fost discriminare rămâne în picioare, fie să spună că nu e un criteriu suficient și să desființeze hotărârea Consiliului.

În alte cazuri în care instanța a menținut ordinele CNCD-ului, cam asta s-a întâmplat, ordinele de ministru au fost modificate, pentru a nu se considera discriminare”, a mai spus Cristian Jura, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Regulamentele sunt făcute p***t, cei cu boli autoimune nu pot nici măcar participa la un examen dar sa ii mai și admită, în timp ce fosti condamnați pt trafic cu droguri, trafic de ființe umane-proxenetism, corupție, etc, după reabilitare pot fi angajați în structurile M.A.I fără probleme. Concluzia, infractorii dovediți pot fi în structurile de siguranță națională ala r*mâniei în timp ce persoanele corecte dar care suferă de anumite boli autoimune care nu afectează capacitatea de munca, sunt respinși.
1
0
Tu puteai sa mori si cu ea in gu.ra. Dar n ai murit. Acum poti sa te inscrii la Uniunea Sabotati Romania.
4
2
Sunteti cretini cu totii!In unele meserii se cer conditii speciale!Duci in mina un handicapat ,pui sa traga un handicapat?Ati luat-o dracu razna cu totii,generatie de kk!
8
5
Poți fi un geniu, daca din punct de vedere nu ești"APT", du-te acolo unde faci fata. Ex. medical, proba sportivă și testarea psiho., sunt eliminatorii. Lasati-ne cu aiurelile voastre.
14
6
Care discriminare mai idiotilor cand la scolile astea starea de sanatate fizica si mentala sunt criteriu eliminatoriu,altele sunt problemele la:M.A.I.;MApN;S.R.I.;S.I.E.;S.P.P.;M.J.;S.T.S. si astea sunt:nepotismul,incompetenta,prostia din cauza slabei pregatiri a cadrelor si coruptia cu toate formele pe care le imbraca ea,dupa ce se elimina toate hibele astea se poate vorbi si despre cautatul acului in carul cu fan ca in cazul asta cu discriminarea.
12
5
Muream cu ei de gat. Mergeam pana la CEDO. Când te gândești cati handicapați mintal sunt în sistem și unul care chiar merita, învață și face sacrificii, este eliminat pe acest motiv. Și cu dizabilități sa fii, dacă ești un geniu, meriți sa fii acolo. Poți sa fi cel mai bun it ist chiar daca esti într un scaun cu rotile.
9
14
la rusi te primeste si fara un picior.
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614