MAI, MApN sau SRI, condamnate pentru discriminare
MAI, MApN sau SRI, condamnate pentru discriminare
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestStatul român ar putea fi nevoit să modifice regulile de admitere în școlile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru a nu mai include criterii discriminatoare. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat decizia aplicării sancțiunea avertismentului pentru: Ministerul Apărării Naționale, al Afacerilor Interne și cel al Justiției, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază dar și pentru Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, Câmpina. Totul a început de la cazul unui candidat care suferă de o boală autoimună.
Dosarul tânărului a fost respins pentru că suferă de o boală autoimună
Scandalul a început în 2021, atunci când un tânăr a fost respins de la concursul de admitere de la școala de poliție de la Câmpina, din cauza faptului că suferea de o boală autoimună. Drept urmare, el a fost declarat inapt medical.
Două luni mai târziu, Andrei L.P. s-a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, susținând că boala de care suferă, tiroidă autoimună, nu are relevanță în formarea lui profesională și în activitatea pe care a ales s-o desfășoare.
El a mai spus că verdictul de ”inapt” nu poate fi pus transpus automat într-o incompatibilitate cu o formă de învățământ sau o carieră pe care și-a ales-o, solicitând în acest sens, examinări mai ample și o altfel de certificare medicală.
Ministerul Sănătății: ”Tiroida autoimună nu afectează capacitatea de muncă”
Tânărul a cerut să fie declarată discriminatorie introducerea bolii de care suferă în lista diagnosticelor prevăzute în Anexa 1 a Ordinului 107/2014, deoarece ”în opinia sa, nu are o justificare medicală”.
Ordinul 107/30 aprilie 2014 este unul comun pentru instituțiile în domeniul apărării și securității naționale (MAI, MApN, MJ, SRI, STS, SIE și SPP) și se referă la aprobarea baremelor medicale privind efectuarea controlului medical în unitățile și instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică, etc.
CNCD a respins apărările instituțiilor mai sus menționate, potrivit cărora Consiliul nu are competențe și nu poate pronunța cu privire la modalitatea de interpretare și aplicare a unor acte normative și administrative cu caracter normativ, acest lucru fiind un atribut exclusiv al instanțelor de judecată.
În cauză, CNCD a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Sănătății, iar acesta a răspuns, printr-o adresă, că ”tiroida cronică autoimună cu funcție tiroidiană normală nu afectează capacitatea de muncă, indiferent de tipul activității”.
CNCD a declarat discriminator ordinul de ministru și a solicitat modificarea lui
Consiliul a identificat, în acest caz, existența unui tratament diferențiat și implicit al unui criteriu de discriminare și a decis, în unanimitate, să dea un avertisment instituțiilor. De asemenea, CNCD a recomandat ”eliminarea criteriului de boală necontagioasă, tiroidă cronică autoimună, pentru concursurile de admitere/recrutare/angajare în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională”.
În ianuarie 2023, Ministerul Justiției și cel al Internelor au contestat decizia CNCD la Curtea de Apel București, solicitând anularea acesteia. În cazul în care acțiunea va fi admisă, instituțiile de forță din România vor putea lăsa prevederile legale în forma în care este acum, cu riscul de a fi considerate discriminatorii. În caz contrar, există premisele unei modificări ale Ordinului comun, pornind de la cazul tânărului respins la școala de poliție.
Cristian Jura, CNCD: ”Până la decizia instanței, hotărârea noastră rămâne sub semnul întrebării”
”Noi am constatat o situație de discriminare, doar că în momentul de față, hotărârea este în instanță. Ea a fost contestată de Ministerul Justiției și de Ministerul de Interne. Mai există un termen de câteva săptămâni în care au posibilitatea să depună contestații în instanță și celelalte instituții care au semnat ordinul.
Hotărârea noastră, până nu parcurge toate gradele de jurisdicție, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, rămâne sub semnul întrebării”, a declarat Cristian Jura, membru în Consiliul Director al CNCD.
Ce s-a întâmplat în alte cazuri de discriminare
În funcție de decizia instanței, regulile de admitere în școlile speciale de pe lângă instituțiile de forță ar putea să se modifice, mai explică acesta.
”Instanța are două posibilități: fie să mențină o hotărâre a CNCD, și atunci, constatarea că a fost discriminare rămâne în picioare, fie să spună că nu e un criteriu suficient și să desființeze hotărârea Consiliului.
În alte cazuri în care instanța a menținut ordinele CNCD-ului, cam asta s-a întâmplat, ordinele de ministru au fost modificate, pentru a nu se considera discriminare”, a mai spus Cristian Jura, potrivit fanatik.ro .
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News