REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR

Mai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR

Replica API 8 martie 2021 | 00:24 15752

Aducerea eolienelor în România a reprezentat o gură de aer proaspăt pentru comunele din Constanța, aducând venituri nesperate la bugetul acestora. Dar iată că această inițiativă se dovedește a fi una cu două tăișuri, eolienele putând aduce comunele din Constanța la faliment. Lucrul acesta se poate întâmpla deoarece primăriile comunelor unde există eoliene ar putea fi obligate să plătească operatorilor impozitul plătit pe stâlpii de susținere ai eolienelor. Ministerul Finanțelor Publice hotărâse că stâlpii de susținere ai turbinelor eoliene reprezintă clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor cu toate că dezvoltatorii plăteau deja, cum o fac și în prezent, impozit pe construcții speciale la bugetul central de stat pentru instalațiile lor, așa-numita "taxă de stâlp".

click pe foto

Potrivit Marianei Gâju, primarul comunei Cumpăna, respectiv președinte al Consiliului director al filialei județene Constanța a Asociației Comunelor din România (ACOR), sunt 16 comune, din totalul de 59, care se află în această situație de a restitui impozitul plătit de dezvoltatorii de eoliene primăriilor în perioada 2012-2016, pe stâlpii turbine eoliene. Sumele de restituit sunt foarte mari, ajungând până la ordinul zecilor de milioane de lei, bugetele comunelor fiind incapabile să dea înapoi aceste sume. Aceasta spune că primăriile ar putea intra în faliment din cauza eoliene, dacă statul nu vine cu o soluție. Replica de Constanța a luat legătura cu 3 primari din comunele în cauză pentru a afla cum gestionează această situație.

Nicoleta Vrabie

Nicoleta Vrabie: Sperăm să se rezolve această situație

”Sperăm ca această situație să se rezolve cât mai repede, poate să ne ajute și guvernul în această problemă. Noi avem angajat un avocat pentru această speță, și cu ajutoru ACOR sperăm să nu trebuiască să plătim acei bani, pentru că este o sumă foarte mare pentru bugetul comunei” a declarat pentru ziarul Replica, Nicoleta Vrabie, primarul comunei Peștera.

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, nu a dorit să comenteze pe baza acestui aspect deoarece încă nu s-a dat o decizie definitivă și nu ar vrea să vorbească în legătură cu acest litigiu.

George Ionașcu

George Ionașcu: Primăria din Mircea Vodă ar trebui să plătească 900 000 de lei

”Primăria din Mircea Vodă ar trebui să plătească 900 000 de lei, o sumă considerabilă, și cred că ar trebui să se ajungă la o înțelegere în așa fel încât să putem face o compensare sau ceva de genul cu taxele pe care le au de plătit în continuare dezvoltatorii de eoliene, cu toate că și asta ar însemna o pierdere pentru bugetul comunei.” a declarat George Ionașcu, primarul din Mircea Vodă, pentru ziarul Replica de Constanța.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
400 de milioane RON au de returnat hotii de la Fantanele,record pe Romania.Au furat de au rupt si nimeni nu ii vede.hauu hauu
1
0
Primaria Fantanele a tocat 13 milioane de euro in 5 ani si nu au terminat nimic
1
0
Banii pe eoliene tocati de gasca primarului cati hristu cu masini de lux fite si figuri
1
2
asta este cu eolienele dar la primariile gen cogealac care actualul primar in mandatul trecut 2008-2012 urmat de alexa gheorghe din 2012-2020 au luat bani primarie in folos propriu si n-au fost trasi la raspundere tot oameni platesc
3
0
masa de vot dupa 3 ani se prescrie totul cititi
4
1
Sa puna mana sa citeasca, exista un ordin si o lege cu privire la sumele incasate la bugetul local, iar dreptul de a cere restituirea sumelor incasate fara a fi datorate se prescrie in termen de cinci ani
3
3
din primarii au constat in salarii si sporuri. Ce procent din incasarile anuale merg in fondul de salarii? Oare 80-90%? Oare si peste?... Iata de ce trebuie injumatatit urgent aparatul adminisrativ. Dar si peneleii si pesedeii, au copii, neveste, amante, angajati pe spaga... La Constanta, USL nu a murit doar putin s-a odinit!
13
4
Adevarat , cei cu eoliene au platit taxa catre Primarii , problema este ca vrea si statul cota parte de acolo...si acum cer banii retroactiv ! Astia , Primariile , nu au de unde sa-i dea , ca au facut investitii in comuna....aici este problema.
4
5
sa fie venitul mai mare decat impozitul restul este cancan
3
2
Astia-s alesii nostri, care dau legi neclare, interpretabile in fel si chip, dar nu uita sa-si mai dea o pensie, ca au muncit din greu sa bage in buzunarele proprii.
20
3
Pai eu inteleg ca au platit impozite catre primaria locala. Ce au facut cu banii aia primarii?
17
3
Cum s-a transformat o afacere eco intr-o excrocherie?deci vintul bate moca,eolienele produc curent,pe bani buni.In loc sa fie platita investitia din curentul produs si vindut,noi,fraierii,platim eolienele prin energie verde,le mai platim odata prin facturi enel,iar apoi,uite,mai vor si impozite si taxe moca.Ba,dar voi astia cu eolienele numai sa bagati banii in buzunare stiti,n-aveti nici un cost,totul aoa?muriti ba!
19
6
pai si populatia plateste in factura de energie eolienele si atunci ptr ce mai sunt aceste eoliene???ca sa fim jecmaniti de mai multe ori stat primarie factura
22
4
BAI FAMILIA VRABIE PLECATI ACASA ATI DISTRUS O ZONA INTREAGA
8
11
Energia verde este prea scumpa ca sa ne o permitem. Statul subventioneaza energia verde tocmai deoarece consuma mai multi bani decat produce. Cand vom depinde doar de energia verde vom stinge becurile.
13
7
Bai idiotule, in toata LUMEA se construiesc turbine eoliene, fiind cea mai verde energie, dar tu cum esti un bou comunist, ce sa stii
22
24
Asta cu energia verde este o mare pacaleala si porcarie. greta thunberg e o marioneta scoasa in fata sa prosteasca masele de prosti. este vorba de imbogatirea celor care se ocupa cu tipul asta de enrgie vor si ei sa fie bogati ca arabii care au petrol.
27
19
Ce sa mai spunem de Cogealac care are de returnat 4,5 milioane de euro . Banii astia au fost tocati la propriu de catre fostul primar Alexa Gheorghe iar in comuna nu se vad. Dar se vad pe extrasele de carte funciara in dreptul proprietatilor fostului primar . Dar escrocul a infuzat spagile printre profiturile firmei sale sc miralexa srl care este pe numele lu nevasta-sa . DNA Constanta doarme somnul de veci iar analfabetul asta se bucura de cele 1000 de ha cumparate din banii furati din bugetul primariei comunei Cogealac .
38
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218