REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mai puţin de 5% din suprafaţa judeţului este acoperită de păduri

Mai puţin de 5% din suprafaţa judeţului este acoperită de păduri

Replica API 15 februarie 2017 | 00:00 261

Situaţie alarmantă!

Situaţie alarmantă!

Statul român este campion la defrișările de păduri de pe teritoriul țării și “repetent” la capitolul reîmpăduriri. Situația nu este prea roz nici în ceea ce privește județul Constanța. Doar o suprafață de aproximativ 5% este acoperită de păduri. Însă, AFIR oferă șansa primăriilor de a accesa sprijin din partea statului pentru împădurirea zonelor afectate.

Instituția Prefectului a județului Constanța aduce la cunoștința primarilor că în vederea creșterii suprafeței ocupate de păduri la nivel național, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial anunțul privind accesarea Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite", aferentă Măsurii 8- Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor, Submăsura 8.1 - Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu o alocare bugetară de 50.000.000 euro. Cine poate beneficia de acest ajutor?

“Ajutoarele pentru investiții în infrastructură care au legătură cu dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea sectorului forestier sunt acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul forestier și care dețin în proprietate/ administrare fond forestier. Ajutorul de stat prin prezenta schemă se acordă la nivelul întregului teritoriu al României, în cadrul fondului forestier național: persoane juridice de drept privat/alte forme de organizare proprietari de pădure şi/sau asociaţiile acestora, constituite conform legislaţiei în vigoare; unități administrativ teritoriale şi/sau asociaţii ale acestora, proprietari de pădure, constituite conform legislaţiei în vigoare; administratorul fondului forestier proprietate publică a statului, constituit conform legislaţiei în vigoare”, se arată în anunțul publicat pe site-ul AFIR. De asemenea, solicitantul trebuie să îndeplinească și anumite condiții.

“Solicitantul trebuie sã se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili. Investiția va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului dacă aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, în conformitate cu legislația în vigoare, menționată în cap. 8.1 din PNDR 2014-2020. Solicitantul se angajează să asigure funcționarea la parametrii proiectați și întreținerea investiției, pe o perioadă de minimum 5 ani, de la ultima tranșă de plată. Solicitantul trebuie să facă dovada proprietății/administrării terenului în cazul domeniului public al statului. Solicitantul trebuie să facă dovada faptului că investiția se regăsește în amenajamentul silvic, iar în cazul modenizării drumului forestier, acesta să se regăsească în inventarul deținătorului. Solicitantul trebuie să facă dovada că prin investiţia în drumuri forestiere, acestea vor fi deschise publicului în mod gratuit”, după cum se arată în documentul publicat de AFIR.

Prima de înființare a plantațiilor forestiere acoperă costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire și de asemenea, o primă anuală, care acoperă lucrările de întreținere a plantațiilor pe o perioadă de maximum 6 ani până la închiderea stării de masiv, efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv și pierderile de venit agricl pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafața împădurită. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat care înglobează toate costurile standard plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare este de maximum 7.000.000 de euro.

Sprijinul financiar se acordă în baza depunerii la APIA a unei cereri de sprijin însoțită de proiectul tehnic de împădurire și documentația specifică, cererile de sprijin pentru împădurirea de teren din județul Constanța urmând a fi punctate suplimentar, în cadrul principiului de selecție referitor la amplasarea terenului, județul Constanța regăsindu-se pe lista zonelor deficitare de păduri, numai 5,4% din suprafața acestuia fiind ocupată de păduri.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614