REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mai puține calorii pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Mai puține calorii pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Replica API 4 decembrie 2020 | 18:47 1018

Cercetătorii spun că restricția de calorii poate limita efectele negative ale îmbătrânirii la nivel celular și, prin urmare, limitează și debutul anumitor boli asociate cu înaintarea în vârstă.

Cu toții căutăm secretul longevității, însă trebuie să fim și dispuși să facem pașii necesari în direcția respectivă. Pentru persoanele care doresc să reducă nivelul inflamației din corp, să întârzie debutul bolilor legate de vârstă și să trăiască mai mult, cercetătorii de la Institutul de Studii Biologice Salk recomandă urmarea acestui sfat: mâncați mai puțin!

Aceasta este concluzia studiului pe care oamenii de știință l-au efectuat asupra efectelor benefice, la nivel celular, ale unei diete cu conținut scăzut de calorii la șobolani. Deși acest studiu nu este primul care a analizat legătura dintre un număr mai mic de calorii și longevitate, rezultatele arată faptul că această restricție de calorii poate proteja împotriva îmbătrânirii la nivel celular, citează doc.ro.

Studii anterioare au arătat deja că un regim hipocaloric a crescut durata de viață, dar acest studiu recent a arătat schimbările care apar în cadrul aceleiași celule și care stau la baza acestui fenomen.

Bolile bătrâneții ar putea fi evitate cu un regim hipocaloric

Oamenii de știință implicați în studiu sunt de părere că aceste descoperiri oferă ținte asupra cărora s-ar putea acționa cu medicamente pentru a „trata” îmbătrânirea. Înaintarea în vârstă este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru multe boli (cancer, demență, diabet etc.), astfel încât echipa de cercetători a intenționat să afle dacă o diminuare a numărului de calorii ar putea fi una dintre cele mai eficiente intervenții împotriva acestor afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au comparat șobolanii care au consumat cu 30% mai puține calorii cu șobolanii care au avut o dietă normală. Alimentația animalelor a fost controlată între vârsta de 18 luni și 27 de luni (la om, acest lucru este echivalent cu o persoană care ar avea o dietă cu puține calorii de la 50 până la 70 de ani).

La începutul și la sfârșitul experimentului, cercetătorii au izolat și au analizat un număr de 168.703 celule împărțite în 40 de tipuri diferite (de la ficat, rinichi, aortă, piele, măduvă osoasă, creier și mușchi) de la toți șobolanii. În fiecare celulă izolată, oamenii de știință au utilizat tehnologia de secvențiere genetică pentru a măsura compoziția generală și nivelurile de activitate a genelor.

Rezultatele au arătat că modificările survenite la șobolanii care au îmbătrânit având o dietă normală nu au avut loc la șobolanii care au îmbătrânit având o alimentație cu mai puține calorii. Per total, 57% dintre schimbările survenite la nivel celular observate în țesuturile șobolanilor care au urmat o dietă normală nu au fost prezente la șobolanii care au avut un regim hipocaloric.

Acest studiu a arătat, spun cercetătorii, nu numai efectul restricției de calorii asupra acestor tipuri de celule, dar a furnizat și cel mai cuprinzător și detaliat studiu despre ceea ce se întâmplă la nivel de unicelular în timpul îmbătrânirii.

Suntem ceea ce mâncăm?

Oamenii de știință consideră că celulele și genele care se dovedesc a fi cele mai influențate de restricția calorică sunt cele legate de procese precum imunitatea, inflamația și metabolismul lipidelor.

Descoperirea cea mai importantă în urma acestui studiu este, conform autorilor lui, că această creștere a răspunsului inflamator asociată cu îmbătrânirea ar putea fi suprimată sistematic printr-un aport redus de calorii. Se pare că vechea expresie „suntem ceea ce mâncăm” este, în mare, adevărată. Pe măsură ce îmbătrânim, starea celulelor noastre depinde clar de interacțiunile cu mediul, care includ și relația cu mâncarea, fiind important nu doar ce mâncăm, ci și cât mâncăm.

Următorul pas, concluzionează echipa de cercetători, va fi utilizarea acestor informații pentru a descoperi un medicament eficient care să contribuie la combaterea îmbătrânirii, dar și implementarea unor recomandări pentru creșterea duratei de viață sănătoasă.

Cum poți avea un regim hipocaloric sănătos?

- Pune legume pe cel puțin jumătate de farfurie și completează cu proteine și puțini carbohidrați. O astfel de masă nu are multe calorii, dar este sățioasă.

- Consumă proteine la fiecare masă, fie că e vorba de un ou fiert adăugat în salată, de un iaurt ca gustare sau de câteva linguri de hummus consumat cu legume crude și murate.

- Bea un pahar cu apă cu puțin timp înainte de masă.

- Mănâncă zilnic o supă și o salată de crudități.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367