REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Maia Sandu, despre o posibilă aderare la NATO

Maia Sandu, despre o posibilă aderare la NATO

Victor ROTARU 21 ianuarie 2023 | 17:17 509

Există o discuÈ›ie serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus preÈ™edintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico.

Maia Sandu, despre o posibila aderare la NATO

Războiul din Ucraina determină Moldova să se îndepărteze de neutralitatea consacrată È™i să-È™i dorească să facă parte dintr-o „alianță mai mare”. Întrebată despre o posibilă aderare la NATO, preÈ™edintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus mărturisit că poartă discuÈ›ii despre capacitatea țării de a se apăra, iar dacă ajunge la concluzia că au nevoie de ajutor va lua în considerare să schimbe constituÈ›ional neutralitatea.

„Acum, există o discuÈ›ie serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca naÈ›iune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic.” TotuÈ™i, Maia Sandu s-a ferit să numească alianÈ›a NATO, din cauza preÈ™edintelui Vladimir Putin, care a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova È™i aliaÈ›ii occidentali.

DeÈ™i Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizaÈ›ia È™i contribuie la forÈ›a de menÈ›inere a păcii condusă de NATO în Kosovo. Sandu, împreună cu alÈ›i lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a NaÈ›iunilor Unite din septembrie anul trecut. De asemenea, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la BucureÈ™ti, fiind prima dată când un ministru de Externe moldovean participă la o È™edință ministerială NATO. La acea întâlnire, aliaÈ›ii au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin furnizarea de pregătire a forÈ›elor de apărare moldoveneÈ™ti. România, membru NATO vecin, este, de asemenea, deosebit de dornică să sporească cooperarea militară.

Cel mai mare obstacol în calea aderării Moldovei la NATO este că soldaÈ›ii ruÈ™i au sediul în interiorul țării, în regiunea separatistă a Transnistriei. TotuÈ™i, calculul militar devine din ce în ce mai aproape de un scenariu real, după ce Moldova s-a trezit periculos de aproape de conflictul care a început în urmă cu aproape un an. Chiar săptămâna trecută, au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării. Atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina elimină puterea È™i în Moldova.

Moldova trebuie să efectueze un dans delicat: pe de o parte să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale È™i UE, pe de altă parte, să nu provoace Rusia până la punctul în care ar putea folosi forÈ›a militară. Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic sub sfera sa de influență.

Dar Sandu respinge orice percepÈ›ie conform căreia miÈ™carea Moldovei de a-È™i consolida apărarea — fie prin creÈ™terea capacității militare proprii, fie prin construirea de relaÈ›ii mai strânse cu alÈ›i aliaÈ›i — este provocatoare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul. „Moldova este o È›ară paÈ™nică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea. „Propaganda rusă a reuÈ™it să convingă o parte din populaÈ›ie că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investeÈ™ti în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic È™i că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greÈ™it”.

Maia Sandu spune că È›ara rămâne extrem de „vulnerabilă” È™i este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă È™i dezinformare. Dar, pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare, datorită rezistenÈ›ei ucrainene. „Datorită curajului È™i rezistenÈ›ei ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare”, spune ea. „Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situaÈ›ia din Ucraina È™i cu preÈ›ul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus ea.

PreÈ™edintele Republicii Moldova, un fost oficial al Băncii Mondiale, a fost ales în 2020 într-o acÈ›iune anticorupÈ›ie. În iunie, È›ara va găzdui cea de-a doua întâlnire a Comunității Politice Europene, un forum la nivel european pentru țările UE È™i non-UE, care s-a reunit pentru prima dată la Praga anul trecut, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369