REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mamografii gratuite, fără trimitere și fără card de sănătate, pentru femeile din Cernavodă

Mamografii gratuite, fără trimitere și fără card de sănătate, pentru femeile din Cernavodă

Replica API 19 iulie 2022 | 00:00 836

ONCOFEM Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este un proiect cu finanțare europeană și se adresează femeilor din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

O unitate de screening mobilă pentru depistarea cancerului de sân va ajunge în Cernavoda la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, în funcție de numărul de femei care își vor arăta interesul pentru această investigație. Data sosirii caravanei în localitatea noastră va fi comunicată ulterior și pe site-ul Primăriei pe pagina oficială de facebook.

Unitatea mobilă aparține Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, din subordinea Ministerului Sănătății.

Programările se fac începând de astăzi, 19.07.2022 la numărul de telefon 0721772537, persoană de contact Gherghina Lefter. Unitatea mobilă de screening va staționa în diferite cartiere din oraș, în funcție de numărul de persoane înscrise pe listă, din zona respectivă.

Criteriile pentru a beneficia de testare gratuită sunt:

– femeile cu vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani fără o zi, din localitatea Cernavoda si din localitatile limitrofe, care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie;

– nu au diagnostic confirmat de cancer mamar;

-sunt asimptomatice;

-nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;

– nu sunt însărcinate și nu alăptează.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită, atât pentru femeile asigurate cât și pentru cele neasigurate, care trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate în original și copie, fără trimitere sau card de sănătate. Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital 3D.

Ce este mamografia

Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort. Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.

Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X.

Pregătirea pentru examinare

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367