REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

MANAGERII Spitalului Județean Constanța, între APUS și RĂSĂRIT

MANAGERII Spitalului Județean Constanța, între APUS și RĂSĂRIT

Replica API 6 august 2020 | 00:00 4379

În ultimii 15 ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Aposto Andrei” a trecut prin perioade bune dar și perioade ce i-a făcut pe constănțeni să întrebe „de ce mai este încă deschis?”, perioade de groază acompaniate de mizerie, gândaci și infecții. Cu toate acestea, dintre cei patru manageri pe care i-a avut unitatea medicală în ultimii 15 ani, actualul şef, dr. Cătălin Grasa, a reușit să redea viață și să aducă îmbunătățiri semnificative spitalului, scopul fiind acela de a-l aduce la o normalitate… europeană.

Înfiinţat în anul 1969, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa este cea mai mare unitate medicală din regiunea de sud-est a României. Astfel, spitalul asigură servicii medicale curative permanente pentru o populația judeţului Constanţa, și nu numai, şi preia și majoritatea cazurilor care depăşesc competenţa spitalelor teritoriale din judeţ. SCJU Constanța deservește în mod direct Constanța și Tulcea și nu numai. Mai mult, ca o particularitate, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa asigură asistenţa medicală a turiştilor, români şi străini, pe întreg parcursul sezonului estival.

Cine sunt persoanele care au manageriat Spitalul Județean Constanța în ultimii 15 ani

În anul 2005, la conducerea Spitalului Județean Constanța venea prof. univ. dr. Ioan Tiberiu Tofolean. Acesta a fost manager și medic-șef al Secției Clinice de Gastroenterologie, a spitalului în perioada 2007 – 2011. După 30 de ani experiență în sistemul medical, doctorul Ioan Tofolean se poate mândri cu câteva realizări majore pentru sănătatea constănțeană: înființarea secțiilor de Gastroenterologie (2007) și Chirurgie Cardiovasculară (2008) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Acesta a manageriat spitalul până în anul 2009.

Ioan Tiberiu Tofolean

Succesorul lui Tofolean a fost doctorul Ion Niculescu

Noul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa era un alt doctor și anume, dr. Ion Niculescu, fostul manager al Spitalului Municipal Mangalia. Acesta a fost pus în funcție la câteva zile de la demisia din funcția de conducere a doctorului Tofolean. Propunerea de numire în funcţie a dr. Niculescu a fost făcută de reprezentanţii Partidului Social Democrat, în urma discuţiilor avute cu Partidul Democrat Liberal de la acea vreme.

Ion Niculescu

„Domnia” medicului primar în obstetrică – ginecologie a fost una scurtă, de doar 5 luni, acesta fiind ales ca manager în luna martie a anului 2009 până în luna iulie a aceluiași an.

Cel mai longeviv și problematic manager al spitalului de până acum… Dănuț Căpățînă

Dănuț Căpățînă, a fost managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa în perioada iulie 2009 – mai 2016. Acesta a fost cel mai longeviv manager al Spitalului Județean de până acum. Totodată, acesta a fost și controversat. Dănuț Căpățână, omul lui Nicușor Constantinescu, a primit una dintre cele mai mari condamnări din sistemul medical românesc. În primă instanță, în 15 decembrie 2016, judecătorii au decis ca fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța să execute o pedeapsă de 13 ani și 4 luni pentru 5 infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de spălare de bani. În august 2016, Căpățînă mai fusese condamnat, tot în primă instanță, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Dănuţ Căpăţână

În al treilea dosar penal, Căpățînă a fost trimis în judecată în octombrie 2016, pentru abuz în serviciu și conflict de interese. În urma sa, Căpățînă a lăsat spitalul într-o stare deplorabilă: mizerie, gândaci și infecții greu de combătut.

Actualul manager al unității spitalicești este dr. Cătălin Nicolae Grasa

Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, medic primar în Chirurgie Generală, a ocupat din 2016 până în luna aprilie 2017 funcţia de manager-interimar al S.C.J.U. “Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Din anul 2017 și până în prezent, acesta este manager „cu acte-n regulă”.

De-a lungul anilor, dr. Cătălin Nicolae Grasa a fost director-general al Spitalului Clinic Județean de Urgență -Constanța, director medical adjunct al Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.) - Constanța, șef al Clinicii de Chirurgie din cadrul S.C.J.U. și director-medical al S.C.J.U.

Cătălin Grasa

De la preluarea funcției, actualul manager a schimbat aproape în totalitate „fața” unității pe care o conduce, spitalul renăscând din propria-i cenușă. Alături de directorul medical, Bogdan Obadă, Cătălin Grasa a reușit să aducă la o normalitate unitatea medicală, o normalitate la standarde europene ce este la momentul actual într-un proces continuu de modernizare.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Doamne fereste" sa aveti nevoie sa va internati la Judetean ...mizeria asta de Grasa , trebuie sa dispara , instant!!!!!
3
1
Te rog sa ai coloana vertebrala
3
0
de articol, scrisa la comanda politica sau pe bani. Grasa este un escroc nenorocit, a privatizat de la laborator, radiologie, bucatarie, curatenie - pardon, le-a "externalizat" la prietenii PSD pe bani grei. Cum este acceptata ideea ca spital universitar sa nu aiba SECTIE DE RADIOLOGIE proprie ci doar 3 firme private in constract cu CJ????
7
0
Ma inteb ce inseamna normalitate pentru conducerea Spitalului Judetean Constanta? Pentru ca normalitatea lor , cu siguranta nu este normalitatea ...pentru multi dintre cei care au trecut pragul acestui spital. Nu este usor sa lucrezi acolo ..Dar nici nu este momentul sa te lauzi ....mai ales ca nu prea ai cu ce!
11
0
poate analizati si legaturile cu cioclii, cu casa albastra si cu clares a fosilei draghici...mazare i-a dat cimitirul pe durata nedeterminata, iar fagadau a confirmat.. sapati in afacerile clares cu primaria, cu retrocedarile,
6
0
lasati vrajeala, si danut era laudat si s-a vazut ce a facut, acolo trebuie adus audit extern si promovare pe competente, poate o sa vedem dupa alegeri
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218