REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Mangalia are doi primari: Mincă, pus de Palaz şi Andrei, votat de consilieri

Mangalia are doi primari: Mincă, pus de Palaz şi Andrei, votat de consilieri

Replica API 25 noiembrie 2011 | 00:00 128

Incredibil

Incredibil

Situaţie halucinantă la nivelul conducerii administraţiei publice din sudul litoralului. Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a atacat hotărârea prin care Constantin Filimon (FD) fusese desemnat viceprimar şi a emis o decizie prin care stabileşte că noul viceprimar al Mangaliei este Ion Mincă. Situaţia este una absolut specială la nivelul întregii ţări, având în vedere că la Mangalia viceprimarul preia şi atribuţiile de primar interimar, în condiţiile în care Claudiu Tusac, ales în 2008, a fost eliberat din funcţie. Cu această mutare, Claudiu Palaz reuşeşte să dinamiteze înţelegerea PSD-PNL-PC, aşa cum a fost ea gândită la centru. Asta pentru că Mincă este conservator, iar acesta a luat decizia ca la Constanţa, unde este liderul judeţean al acestei formaţiuni, să nu se alinieze solicitărilor de la centru de a colabora cu PSD-PNL. Pe de altă parte însă, anunţul făcut ieri de Palaz în privinţa noului primar interimar, a condus, spre seară, la o refacere surprinzătoare a USL la Mangalia (iar când spunem USL ne referim la colaborarea între PSD şi PNL), care nu funcţiona până acum. Ca dovadă că liberalii au început să colaboreze cu dificilul Claudiu Tusac (preşedinte PSD Mangalia) stă şi faptul că ieri seară a fost convocată o şedinţă de îndată, la care s-au prezentat 12 consilieri, din care 10 au votat unicul proiect înscris pe ordinea de zi, şi anume desemnarea unui nou viceprimar, care automat preia, interimar, atribuţiile de primar: Sorin Andrei (PNL).

Cum a început nebunia...

Iată însă cum a debutat ziua zbuciumată de ieri: prefectul Claudiu Palaz a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Filimon Constantin este nelegal pe funcţia de viceprimar al Mangaliei şi că a depus acţiune în instanţă în acest sens. "Am întocmit ordinul 779/2011 prin care revoc ordinul 774/ 2011, prin care l-am numit pe Constantin Filimon să ia atribuţiile primarului. Drept pentru care noul viceprimar este Ion Mincă, care va prelua şi atribuţiile de primar interimar Mangalia", a spus prefectul. "Fac apel către Mincă să rezolve problema căldurii în Mangalia şi să introducă în legalitate Consiliul Local", a continuat el. Ion Mincă s-a declarat onorat de situaţie, motiv pentru care s-a şi prezentat la primărie, pentru a-şi intra "în pâine". N-a fost să fie totul cum a plănuit, fiindcă nu i-a fost permis accesul în biroul de primar. A început un circ de toată frumuseţea, cu Tusac, Filimon şi ai lui prin birouri, Mincă declarând că a auzit cu stătea "beţivul de Nicuşor Constantinescu de vorbă la telefon cu Tusac şi îi spunea să nu mă lase să intru". După acest episod, a urmat plângerea penală pe care Mincă a depus-o la Poliţia Mangalia.

În câteva ore, ce nu a mers de luni de zile între PSD şi PNL s-a "reparat"

Între timp, consilierul PSD Daniel Slăvescu ne-a precizat că Ion Mincă nu are dreptate şi că se grăbeşte: "Trebuia să vină cu hotărârea de la Prefectură. Hotărârea nu a ajuns la primărie". Se pare că pe la orele 14.00 a ajuns şi ordinul prefectului la primărie, dar între timp Mincă a mai renunţat să se certe cu "tabăra adversă", anunţând că va veni de vineri (azi, 25 noiembrie) la muncă. Între timp însă, PSD-ul lui Claudiu Tusac şi consilierii care îi sunt alături, nu au stat degeaba. S-au purtat negocieri cu PNL, şi la Mangalia, dar şi la Constanţa. De altfel, impulsul către liberalii mangalioţi a venit de la Constanţa, potrivit surselor noastre, aşa încât s-a decis: Sorin Andrei, Lucian Vişa şi Sorin Cucoranu vor vota cot la cot cu pesediştii şi ceilalţi consilieri cooptaţi în "echipa" Tusac. A urmat convocarea unei şedinţe de îndată, la ora 19.00, şi votul dat pentru liberalul Sorin Andrei. "Am fost ales de colegi viceprimarul Mangaliei şi preiau şi atribuţiile de primar interimar. Încercăm să rezolvăm problema referitoare la căldură, de aceea am şi convenit să colaborăm. De mâine (azi-n.r.) se speră că vom avea căldură fără întrerupere la Mangalia, urmează să discutăm şi să aprobăm şi soluţia finală privind solicitarea societăţii de termoficare, legată de acoperirea datoriei pe care primăria o are", a declarat Sorin Andrei. Surprinzător de pacifist a fost şi liberalul Lucian Vişa. El a recunoscut că în continuare nu îl iubeşte pe Claudiu Tusac, dar "a trebuit să ajungem la o înţelegere politică". Aceeaşi opinie a împărtăşit-o şi cel de-al treilea consilier al liberalilor, Sorin Cucoranu. La unison, cei trei liberali din Consiliul Local Mangalia au spus că astfel va fi rezolvată şi problema celui de-al patrulea consilier al PNL, pe care Claudiu Tusac a tot refuzat să îl valideze până acum: Sorin Mihai. Tot ei au dat de înţeles că, decât Mincă primar, mai bine compromisul la care s-a ajuns aseară.

Mincă spune că şedinţa de îndată este ilegală

Vestea privind şedinţa de îndată l-a cam iritat pe Ion Mincă, el susţinând că nu a fost convocat. "Eu sunt primar, am ordinul în care se spune că sunt delegat viceprimar cu atribuţii de primar interimar, până la alegerea noului primar", a spus Ion Mincă, el adăugând că va merge la muncă (la primărie) în cursul zilei de azi. "E ilegală şedinţa de îndată. Totuşi, mă bucur că l-au ales pe Sorin Andrei viceprimar, fiindcă mă înţeleg bine cu el", a spus Mincă, cel mai probabil la băşcăşlie, întrucât la Mangalia situaţia e clară: poate "funcţiona" un singur vice, care preia şi atribuţiile de primar. Peste toată această nebunie, declaraţiile au "curs" şi din partea celor care au vrut să îi filmeze pe cei adunaţi joi seară în şedinţă. "I-am aşteptat să-i filmez, iar consilierul Bogdan Maganu m-a agresat din nou", a susţinut mangaliotul Paul Guzu. Iar asta nu e tot! A urmat şi reacţia prefectului Claudiu Palaz.

Reacţia lui Palaz, după şedinţa de îndată de la Mangalia

Astfel, prefectul Claudiu Palaz a spus că dacă a fost convocată şedinţă de îndată şi nu au fost convocaţi toţi consilierii, "întrunirea e nelegală". "Până se comunică hotărârea adoptată joi seara la Prefectură, pentru verificarea legalităţii, primar interimar este Ion Mincă. Nu se poate ca o gaşcă de derbedei să se întâlnească de îndată seara şi să hotărască aşa ceva- spun la modul generic, nu mă refer la cazul concret Mangalia. Sigur voi notifica hotărârea dacă la şedinţă nu au fost convocaţi toţi consilierii. Deocamdată, ordinul emis de prefect este acela potrivit căruia Mincă este viceprimar cu atribuţii de primar interimar", a spus Claudiu Palaz. Referitor la şedinţa de ieri seară, mai facem precizarea că la ea au fost prezenţi şi Dan Moldovan şi Nae Negrea (excluşi din PDL), dar care nu au votat, pentru a nu da un nou motiv prefectului pentru un eventual atac în contencios. La şedinţă nu au participat consilierii PC, PDL, PRM, care este clar că nu ar fi votat aranjamentul PSD-PNL-FD.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272