REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mangaliotul Liviu Scarlat, pe lista rușinii a ANAF cu datorii la stat de ordinul milioanelor

Mangaliotul Liviu Scarlat, pe lista rușinii a ANAF cu datorii la stat de ordinul milioanelor

Replica API 9 august 2022 | 00:00 2305

Vă mai aduceți aminte de Liviu Scarlat, fost lider al PNŢCD şi fost vicepreşedintele al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) ? Din cel mai mare om de afaceri din sudul litoralui a ajuns praf și spublbere, după manglele financiare derulate în anii săi de glorie în Mangalia SA, companie unde a fost direct și, ulterior, asociat. Astăzi, societatea figurează cu datoriid e peste 13 milioane de lei, aflându-se pe lista datornicilor ANAF, publicată recent pe site-ul Administrației.

Liviu Scarlat a fost, până în anii 2000, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri de pe litoral. Afacerile derulate de Liviu Scarlat au fost, însă, dintotdeauna controversate, la un moment dat fiind şi trimis în judecată de DNA, în 2007, pentru înşelăciune, într-un dosar în care a fost acuzat că a prejudiciat o firmă din Timişoara cu 1,3 milioane de euro. Dar, cum necum, în 2010, a ieșit basma curată. Căderea lui Scarlat a început când un raport al Garzii Financiare Constanța a dezvăluit felul în care fostul țărănist a vândut, in perioada 2004 - 2005, patru hoteluri și un restaurant "aproape gratuit sau fără bani", prejudiciul adus statului ridicându-se la peste doua milioane de euro. Toate imobilele au fost trecute de Scarlat prin "suveica" mai multor firme de familie, fiind încheiate în prealabil contracte de colaborare cu SC Mangalia SA a căror valoare se ridica exact la nivelul prețurilor cu care au fost vândute ulterior activele.

Mangalia SA, pe lista datorinicilor ANAF

Din pricina datoriilor, ANAF a început să scoată la mezat bunurile societății. Cu toate acestea, FISC ul nu a reușit să recupereze datoriile. În luna iunie, Mangalia SA se afla pe lista datorinicilor, cu datorii de 13 milioane de lei.

Obligații restante la bugetul de stat sunt în valoare de 2.874.640 lei, plus accesorii în valoare de 6.394.709 lei, în total, doar la bugetul de stat societatea având datorii de 9.269.349 lei. Are obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 197.837 lei, plus dobânzi în valoare de 79.596 lei, suma totală fiind de 277.433 lei.

Are și obligații restante la bugetul asigurărilor pentru șomaj în valoare de 9.924 lei, și datorii de aproape 10.000 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Anul trecut, societatea falimentară a avut cifra de afaceri 0 și profitul pe minus.

Mangalia SA a dat faliment după ce afaceristul Scarlat a pierdut un hotel pentru că a luat bani cu camătă

Mangalia SA, odinioară una din cele mai mari firme de turism din sudul litoralului, a dat faliment, potrivit unei hotărâri a Tribunalului Constanţa de pe 19.02.2015, după ce adunarea generală a creditorilor a constatat, pe 30.01.2015, că nu mai există nici o şansă de revigorare a firmei. Societatea intrase în insolvenţă din ianuarie 2013, cu datorii de peste 13 milioane de lei, iar administratorul special desemnat, Liviu Scarlat, care este şi patronul Mangalia SA, a propus iniţial un plan de reorganizare, aprobat de creditori. În cele din urmă, Scarlat a ajuns la concluzia că nu-şi mai poate resuscita afacerea, motiv pentru care a cerut intrarea în faliment şi lichidarea întregii averi a firmei pentru acoperirea parţială a datoriilor. Scarlat fiind nevoit în cele din urmă să renunţe la unul din hotelurile din patrimoniul Mangalia SA după ce ar fi împrumutat 300.000 de euro de la afaceristul ploieştean Viorel Răzvan Chivu, de 39 de ani, punând hotelul Zenit drept garanţie. După cum se întâmplă mereu în astfel de cazuri, Scarlat n-a mai făcut faţă pretenţiilor creditorului şi ar fi fost nevoit să-i cedeze acestuia hotelul, pe baza unui contract de vânzare- cumpărare autentificat la un notar din Ploieşti. Tranzacţia nu s-a făcut, evident, cu zâmbetul pe buze, Scarlat şi Chivu mai şicanându-se o perioadă prin instanţele constănţene, dar în cele din urmă ploieşteanul a avut câştig de cauză. Aşa se face că hotelul Zenit a dispărut brusc din patrimoniul Mangalia SA şi a fost trecut pe numele unei noi firme, Don Raz Turismo SRL, înfiinţată în 2012.

Liviu Scarlat a mai fost implicat în societățile Balneo Turism SA, Wild West Invest & CO SRL, Balneomed SRL DAL Scala 2004 SRL, Rotec SRL, toate fiind radiate.

Scarlat, dator și la regretatul Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu s-a chinuit ani de zile să recupereze de la Liviu Scarlat suma de 35.000 de euro pe care i-a împrumutat-o în urmă cu mulți ani.

Anul trecut actorul a murit și, potrivit informațiilor noastre, Scarlat nu apucase se se onoreze de obligații.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Romania inca se face mare confuzie intre oamenii de afaceri si smecherii care se bazeaza pe prostirea oamenilor,nu pe satisfacerea cererii,asa cum este intr-un sistem capitalist. De fapt in Romania se practica un fel de varza bazata pe imuneri de marfuri si preturi,pe control monopolist sau de cartel. Economia de piata nici macar nu e mimata ,poate doar folosita ca slogan. Care capitalism,care democratie? Degeaba avem economisti buni,daca economia se intelege la noi doar ca socoteala contabila. OK,nici populatia nu se zbate pentru propria viata,se lasa prada sacalilor.
0
0
Schiopul asta care in 90 mure de foame,apoi a ajuns viceprimar,ceva pe la sanatoriul balnear,director hotel ex Siemens Mangalia pe care l-a distrus,ca si toti pomii din jur,acum este un smirc imputit betotan asa zis aqua park,nu stiu ce prestanta are ca sa-i dea cineva bani imprumut.Eu i-as da citeva suturi in kor cu mare placere!
1
0
Ce sunteti rai ca am praduit aproape toate hotelurile am dat Solymar la un camatar din Ploiesti ca aveam datorii, Corsa lui Nasu Iorgu pe Paradiso a fost mai mare spaga decat valoarea cladirii plus ce teren am mai inchiriat pe taluz
0
0
Se spune mangalian, nu mangaliot.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218