REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Manifestaţii violente împotriva preşedintelui ţării, sunt cel puţin 17 morţi

Manifestaţii violente împotriva preşedintelui ţării, sunt cel puţin 17 morţi

Valentina CAMARA 10 ianuarie 2023 | 11:13 554

Cel puțin 17 persoane au murit în ultimele confruntări dintre susținătorii fostului președinte Pedro Castillo și poliția din sud-estul statului Peru, din America de Sud.

În total, aproape 40 de persoane şi-au pierdut viaţa

Peste 68 de persoane au fost rănite luni în orașul Juliaca, potrivit Ministerului Sănătății, într-una dintre cele mai grave ciocniri de când fostul președinte Pedro Castillo a fost arestat luna trecută pentru încercarea de a dizolva Congresul.

Susținătorii săi cer ca noul președinte, Dina Boluarte, să demisioneze și să convoace alegeri anticipate. Juliaca este situat în regiunea Puno, care este centrul demonstrațiilor antiguvernamentale.

Peru se află în tulburări politice de ani de zile, iar cea mai recentă criză a venit după ce Pedro Castillo a anunțat în decembrie anul trecut că va dizolva Congresul și va introduce starea de urgență, dar organismul reprezentativ al statului a votat în mod covârșitor ca să-l destituie.

Castillo este în prezent în arest și investigat sub acuzația de răzvrătire și conspirație. Noul guvern a introdus starea de urgență și a îngrădit libertatea de întrunire a cetățenilor, dar manifestațiile împotriva Dinei Boluarte, în care cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața până acum, continuă.

Regiunea Puno, care se învecinează cu Bolivia, este epicentrul protestelor din Peru şi se află în grevă pe termen nedeterminat din 4 ianuarie.

Protestele au fost reluate săptămâna trecută, după o pauză de sărbători. În afară de alegeri anticipate, eliberarea lui Castillo şi demisia noului preşedinte Dina Boluarte, manifestanţii cer închiderea Congresului şi modificări ale Constituţiei, potrivit fanatik.ro  .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108