REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mare atenţie la MICI! Iată lista celor care conţin multă carne

Mare atenţie la MICI! Iată lista celor care conţin multă carne

Replica API 26 aprilie 2016 | 00:00 2021

Ce trebuie să evitaţi

Ce trebuie să evitaţi

După o perioadă lungă de post, sărbătorile pascale de anul acesta vin în acelaşi timp şi cu ziua de 1 mai, motiv pentru care mititeii vor fi la mare căutare. Însă, Asociaţia Pro Consumatori a făcut o serie de verificări şi a întocmit o listă cu produsele ce conţin carne în proporţie mare, dar şi cea cu mărcile care încearcă să… ascundă ingredientele.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat din hipermarketuri şi supermarketuri 25 tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de mici fabricate şi distribuite de către: Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distributie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny si Kaufland.

La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Top mititei după conţinutul de carne:

Potrivit APC, pe primul loc se situează cei de la Valmar de la Pleşcoi - mititeii din oaie şi vită: 90% carne; Galli Gallo - mititeii din carne de curcan: 85% carne; Auchan - mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne.

Mega Image – mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne; Agro Ardeal – mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne; Cora – mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne; Smithfield – mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne; Angst – mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne; Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne și Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.

Mărcile care nu menționează cantitatea de carne!

La 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor. Următoarele mărci nu au menţionată cantitatea de carne care se regăseşte în reţeta de mititei aflată la comercializare, după cum urmează: Auchan la micii populari realizaţi din carne de porc şi vită; Integra la micii din carne de porc, vită şi oaie; Suraki la micii vânătoreşti şi la micii de berbecuţ; Carrefour la micii realizaţi din carne de vită şi porc; Mega Image la micii formaţi și Pedra la micii din carne de pui. "La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție.

Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 - 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 - 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614