REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Marea a început să intre peste plajele înnisipate din Mamaia și Eforie. Video

Marea a început să intre peste plajele înnisipate din Mamaia și Eforie. Video

Valentina CAMARA 25 ianuarie 2023 | 00:00 6173

În ultima perioadă, din cauza condițiilor atmosferice, valurile formate la mal au ‘înghițit’ o parte considerabilă din plajele noi create, în zona Mamaia, dar și în Eforie, micșorându-le considerabil. Specialiștii sunt de părere că „marea își ia înapoi ce i-a fost luat.” Vă reamintim că zona de plajă din Mamaia s-a extins cu zeci de hectare datorită unui proiect de reabilitare a zonelor costiere. Proiectul de reducere a eroziunii costiere este una dintre cele mai importante investiții ale României.

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. VideoPlaja din Mamaia, erodată de valurile mării

Valurile puternice din ultimele zile au înghițit o bună parte din plaja lărgită din stațiunea Mamaia, dar și din Eforie. Dune mari de nisip s-au format astfel pe toată suprafața. Specialiștii au o explicație.

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. VideoPlaja din Mamaia, erodată de valurile mării

Motivul prăbușirii malului ar fi cantitatea și nivelul prea mare de nisip, iar plaja submersă își recapătă nisipul prin furtună. ”Motivul pentru care s-a produs această prăbușire a malului este cantitatea foarte mare de nisip și nivelul foarte ridicat al acestuia pe plajă. Submersă sau submarină, își recapătă cumva o parte din acest nisip, cu ocazia furtunii. Nu au avut în obiectiv și această plajă submersă, așa cum înnisiparea din zona de Sud a litoralului are în obiectiv această plajă și câteva specii ce trebuie să fie repoziționate pe aceasta, respectiv specii bivalve și o specie de alge. La Mamaia nu a fost astfel de interes, nu existau aceste specii care să fi fost în risc de readaptare și, în consecință, s-a adunat în adiacența plajei mult nisip un nivel foarte ridicat al plajei și asta a generat această povârnire ce se produce în fiecare an...în fiecare iarnă, cu ocazia furtunilor. Suntem deja la o a doua furtună pe iarna asta și deja se vede o diferență mare de nivel ceea ce ar trebui să fie compensată în primăvară cu mijloace de reparație.” a declarat pentru Replica, biologul Adrian Bâlbă.

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. VideoPlaja din Mamaia, erodată de valurile mării

Acest fenomen poate continua, însă nu foarte mult, conform biologului Adrian Bâlbă ”Există riscul ca această povârnire să se mai accentueze, nu foarte mult, pentru că ea respectă diferența de nivel. O parte din nisip se va duce înapoi în mare și oamenii când vor ajunge să înoate vor avea mai mult nisip sub picioare.”

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. VideoPlaja din Mamaia, erodată de valurile mării

Procesul prin care se va crea profilul plajei va dura în jur de 3 până la 5 ani, însă până atunci marea își ia tributul, până va găsi un echilibru, conform directorului Apelor Române - Dobrogea Litoral, Hristu Uzun. ”Sunt la curent cu acest fenomen, am fost și prin zonă. Este o furtună destul de mare, încât se lucrează în sensul că se erodează… pe de-o parte, partea submersă se reglează foarte bine. Este făcută și mai mult decât trebuie... a fost făcută puțin mai mult, dar marea își va lua drepturile ei până găsește un regim de echilibru. Mamaia rămâne cu o suprafață suficientă pentru plajă, dar faptul că se corelează submersul cu partea emersă e foarte bine, iar pe partea cealaltă, noi când vom începe pregătirea, vom elibera tot ce este în zonă și nu vor mai fi probleme. Durează 3-5 ani, după devine stabilă cumva a profilului plajei în zona dintre submers și emers. Natura are și ea partea ei aici. Până se modelează totul și ajunge la un echilibru”

Video:

Ce spun constănțenii despre acest fenomen

”Erodările se întâmplă din cauza digurilor care formează mici golfuri. Aceasta este o formă normală a plajei, în momentul în care se fac digurile în larg. Este normal ca în anumite zone să se erodeze și în alte zone să crească plaja. Eroziunea este produsă și de faptul că, în această zonă era o adâncime cam de 3-4 metri, niciodată plaja nu va rămâne la unghiul respectiv. Întotdeauna nisipul va avea tendința să se ducă spre mare și provoacă eroziunea plajei. Este de așteptat, de aceea și la distanța la 100 metri sunt câte 4-5 metri adâncime, taluzul este prea fin și este normal să se erodeze.”a declarat un constănțean.

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. VideoPlaja din Eforie, erodată de valurile mării

Plajele din Mamaia nu sunt singurele afectate de erodarea malurilor, acest fenomen îl întâlnim și pe plajele din Eforie Nord.

Marea a inceput sa intre peste plajele innisipate din Mamaia si Eforie. Videoplaja din Eforie

Proiect de 3,8 miliarde pentru litoralul românesc

Reamintim că zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins din 2020 cu 50 de hectare printr-un proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă. În prezent, se lucrează pentru eroziunea costieră la Eforie.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Orice incercare fara studiul temeinic este caracteristic inginerilor parati!
0
0
Comentaci specialiști pe aici, p****i de put
1
1
Au băgat sute de milioane de € la apa in ce țara trăim in loc sa producă locuri de munca reale in societăți care produc plus valoare ei au făcut plaje anti natura pai cum am făcut noi plaje de zeci de ani puteau sa facă și figuranți de azi in baldachine și șezlonguri jegoase
2
1
este doftor de mate si caini, acum se pricepe si la constructii hidrotehnice?? Tara de specialisti, made Veorica Dancila!
5
2
Bilba felicitări. Știe Elena meserie. Respectele mele. Nu prea suferă după tine când pune botul pe ea.
0
1
Domnule Balba dumneata esti biolog , lasa pe cei de specialitate sa vorbeasca, adica pe geologii sedimentologi sa explice fenomenul.
7
1
isi va lua nisipul si pamantul inapoi, olandezii isi vor lua miliardele si romanii ca de obicei, o mare teapa. A facut cineva o simulate a amplasarii digurilor de larg? A verificat cineva calitatea digurilor? A verificat cineva adancimea de extractie? A verificat cineva calitatea nisipului? Romania mai are experti in domeniu? ...........
10
4
e ciclica, iarna ia, iar restul anului aduce la loc. va speriati ca gloaba de basina.
7
3
UE a dat banii, olandezii i-au luat si au facut un mare k***t cu plaja noastra. plaja din Mamaia Nord era superba un nisip super fin de culoare gri, care iti aluneca printre degetele de la picioare cand mergeai pe el. Acum, mergi cu bicicleta pe plaja, prin nisip ( atit de fin este). niste cretini idioti care si-au batut joc de plaja din Mamaia care era de top. de platit trebuia sa fie latita o bucata de plaja pe la Parc, Perla, vila Radio Vacanta, pana pe la Flora si atat. au distrus plaja, niste p****i care ocupa posturi nemeritate pe la apele romana, primarie si alte autoritati competente in domeniu. la REX (ex INTERNATIONAL) era o plaje de top de smecheri larga de 50m nisip super fin, acum s-a dus dracu si INTERNATIONALUL si plaja si nisipul si tot, totul e dus dracu cu politicienii lu peste niste repetenti care au ajuns mari smecheri in timp ce oameni cu carte si cap au stat in banca lor si s-au uitat cum s-a distrus totul. n-o sa ne mai revenim niciodata am ajuns dependenti de altii care isi bat joc de asa o tara bogata....
9
3
calitatea acestor plaje lasa de dorit. cred ca au fost niste de bani de tocat. olandezii parca?
6
4
Aici sunt banii idiotilor .Proiectul prevede innisiparea litoralului ,dar iaca se vede ca totul este minciuna si ne-am ales cu zeci de mii de tone de SCOICI ...Peste 1 (un ) milion de ani se vor transforma in nisip
8
3
Eroziunea plajei este ceva normal,daca nu se facea ne aruncam in cap de pe faleza in 2 ani,deja unele cladiri erau sub apa. Problema e ca statul roman nu face nimic,de exemplu o promenada pt pietoni,bicicleta ,pista de alergat chiar pe plaja,sa dubleze promenada initiala acuma ca largirea plajelor permite.Sa faca terenuri de sport de orice fel.La fel si investitorii care inchiriaza plajele(ne omoara an de an cu aceleasi sezlonguri obosite si beach baruri).Nu trebuie multa scoala,intri pe google si te inspiri din alte tari cu plaji la fel de largi(Rimini,Dubay etc). Apele romane toamna-primavara tractoarele trebuie sa are tot timpu(ei trag garduri de stuf si scot tractoarele la inceputul sezonului).
7
1
Pionezo se vede ca nuai mai fost pe pasarela aia sa vezi scindurile lipsa si rugina de pe stilpi . la americani facute cu cap pasarelele de genul asta tin si o suta de ani . la noi mazare a facut totul electoral pentru persoane ca tine care se bucura la o pasarela si l-au votat . Apropo era facuta din banii tai in fata hotelului lui
11
0
Mor, nu altceva: aceea din departare este pasarela metalica facuta de Mazare prin vara lui 2012? Asa a ajuns? Nu mai are cap? Coada din larg o mai are? Baaaa, in ce lume traim? Era superba! Are 10 ani vechime! Doar 10 ani!!!
2
5
Cred ca răspunsul dat de Uzum e unul scris și doar semnat de el. El nu știe sa citească și voi vreți un răspuns coerent?
7
1
Cine e Bâlbă specialistul în orice? Un curge-muc atotștiutor. Ia zi-ne cum e cu poluarea cu plastic de pe tot corpul prietenei tale?
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614