REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marea Britanie testează tratamentul cu fascicule de protoni împotriva cancerului de sân

Marea Britanie testează tratamentul cu fascicule de protoni împotriva cancerului de sân

A.F. 13 ianuarie 2023 | 00:00 251

În fiecare an, aproximativ 30.000 de pacienți cu cancer de sân din Marea Britanie primesc radioterapie după operație. Deși tratamentul este considerat eficient, există șanse ca aceștia să aibă probleme cardiace mai târziu în viață. Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) va teste beneficiile terapiei cu fascicule de protoni, un tratament care țintește tumorile pacienților cu cancer de sân.

„Deși doar un grup mic de oameni este afectat de un risc crescut al problemelor cardiace mai târziu în viață, aceasta poate fi totuși o problemă serioasă”, a declarat Charlotte Coles, profesor de oncologie clinică la Universitatea din Cambridge, Anglia, potrivit Interesting Engineering.

În mare parte, asta se întâmplă pentru că țesutul mamar și ganglionii limfatici care au nevoie de radioterapie sunt aproape de inimă sau deoarece pacientul are probleme cardiace subiacente, anunță descopera.ro.

Terapia cu fascicule cu protoni vs. radioterapia standard

Acum, un studiu de pionierat al Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) va testa beneficiile terapiei cu fascicule de protoni (PBT). Acest tratament de înaltă tehnologie folosește particule încărcate în loc de raze X ca să țintească cu precizie tumorile la anumiți pacienți cu cancer de sân.

Potrivit unui comunicat, studiul va compara terapia cu fascicule de protoni cu radioterapia standard pentru pacienții care prezintă un risc mai mare de probleme cardiace pe termen lung, după tratamentul cu radioterapie.

În cadrul studiului vor fi înscrise 192 de persoane în 22 de locații din Marea Britanie. Pacienții repartizați să primească terapia cu fascicule de protoni vor fi tratați fie la spitalele Christie, fie la University College London (UCLH).

„Radioterapia pentru cancerul de sân este foarte eficientă, dar există potențialul ca terapia cu fascicule de protoni să reducă probabilitatea apariției problemelor cardiace legate de tratament, care pot apărea la grupuri mici de pacienți. Sperăm că PBT va putea oferi în viitor un tratament mai personalizat pentru pacienți”, a declarat Sairanne Wickers, consultant în radioterapie și cercetător principal pentru Parable la UCLH, într-un comunicat.

Noua terapie, menită să reducă riscul efectelor secundare în urma tratamentului

Anterior, NHS a folosit terapia cu fascicule de protoni ca să trateze pacienții cu tumori cerebrale sau ale măduvei spinării. Trei pacienți cu cancer de sân au fost deja supuși la acest tratament în cadrul primului studiu mondial.

„Există un potențial neexploatat în terapia cu fascicule de protoni, care ar putea reduce riscurile de efecte secundare în urma tratamentului împotriva cancerului”, a declarat profesorul David Sebag-Montefiore, fost președinte al grupului de lucru pentru cercetare clinică și translațională în radioterapie al Institutului Național de Cercetare a Cancerului.

Cercetătorii speră că terapia cu fascicule de protoni „va permite echipelor de radioterapie să administreze doza necesară de radioterapie acolo unde este nevoie, minimizând în același timp doza de radiații administrată inimii și fără a crește riscul de efecte secundare timpurii, cum ar fi înroșirea pielii și modificări ale aspectului sânilor”.

O terapie larg utilizată, dar în continuare cercetată

Deși terapia cu fascicule de protoni a fost utilizată în alte țări pentru tratarea cancerului de sân, numărul de participanți la aceste studii este mic și nu au fost raportate studii care să compare direct terapia cu fascicule de protoni cu radioterapia standard.

Actualul studiu va măsura doza de radiații administrată inimii ca „predictor timpuriu” al posibilelor probleme cardiace, evitând necesitatea unei urmăriri îndelungate timp de mulți ani înainte ca rezultatele să fie disponibile, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367