REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Maria Moţa (EASD): Vom încetini ritmul de creştere a diabetului zaharat când vom stăpâni obezitatea

Maria Moţa (EASD): Vom încetini ritmul de creştere a diabetului zaharat când vom stăpâni obezitatea

A.F. 28 septembrie 2023 | 00:00 142

Profesor doctor Maria Moţa, membră a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a declarat, miercuri, în cadrul Conferinţei Naţionale "Interdisciplinaritate şi Cercetare în Diabetul Zaharat" organizată de Academia de Ştiinţe Medicale şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş, că ritmul de creştere a diabetului zaharat poate fi încetinit doar atunci când va putea fi stăpânită obezitatea.

Maria Mota (EASD): Vom incetini ritmul de crestere a diabetului zaharat cand vom stapani obezitatea

"S-a agreat internaţional să se folosească termenul de epidemie de diabet şi aş mai completa că epidemia încă nu s-a încheiat cu toate măsurile noastre, mai mult teoretice. Pentru că în practică e foarte greu să faci prevenţie, dar conştientizând populaţia, epidemia nu s-a încheiat şi convingerea mea tot mai mare este că vom încetini ritmul de creştere a diabetului zaharat în momentul în care vom stăpâni obezitate. În 2016, au fost ultimele date statistice stabile publicate legat de epidemia de suprapondere şi obezitate. Şi atunci se discuta că avem un 1.900.000.000 de persoane în lume cu surplus ponderal, iar dintre acestea 600 de milioane având obezitate", a declarat dr. Maria Moţa.

Potrivit doctorului Maria Moţa, fostul preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că până în 2030 se poate previziona statistic că vor exista peste 2 miliarde de persoane cu surplus ponderal, iar din acestea în jur de 1.000.000.000 vor avea obezitate.

"E foarte mult şi ne arată riscul foarte mare de diabet zaharat de tip doi, de steatoză hepatică, cu toate complicaţiile de boli cardiovasculare şi bolile renale. Pot să fie agravate de obezitate bolile endocrine, ovarul polichistic, hipotiroidismul, bolile osteoarticulare şi o grămadă întreagă de afecţiuni. Şi atunci zic, deşi obezitatea este ostentativ vizibilă, nu înţelegem, eu, personal, nu înţeleg cum încă se discută dacă este o boală cu statutul ei. Recunoaştem toate complicaţiile obezităţii, sunt o serie de boli care vin ca şi complicaţii ale obezităţii, iar obezitatea este cauză primară şi nu încercăm şi nu luăm măsuri foarte drastice pentru a o preveni", a arătat doctorul, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468