REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marian Mitrea, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie. Măcar a scăpat de măturatul străzii

Marian Mitrea, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie. Măcar a scăpat de măturatul străzii

Replica API 21 decembrie 2017 | 00:00 375

Sentinţa unei judecătoare cu greutate

Sentinţa unei judecătoare cu greutate

Fostul director general al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Marian Mitrea, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie. În plus, Mitrea nu va mai avea voie să fie director la Apele Române. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. Sentinţa este una foarte interesantă, în condiţiile în care fostul politician PDL, dar la fel de apropiat de PSD, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Constanţa la trei ani cu suspendare. Atât Mitrea, cât şi DNA au făcut recurs, iar milionarul a scăpat măcar de ipostaza de măturător stradal pe care o presupunea condamnarea cu suspendare. Judecătoarea care l-a trimis pe Marian Mitrea în puşcărie are la activ câteva din dosarele extrem de grele ale justiţiei din Constanţa.

“Respinge ca nefondat apelul formulat de către inculpatul Mitrea Marian. În baza art.421 pct.2 lit.a) cod procedură penală, admite apelul formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, desfiinţează în parte sentinţa apelată şi rejudecând: Înlătură aplicarea art.91, art.92, art.93 şi art.96 cod penal, privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului Mitrea Marian, pedeapsa de 3 ani închisoare executându-se în regim de detenţie, potrivit art.60 cod penal. Precizează dreptul a cărui exercitare este interzisă inculpatului Mitrea Marian potrivit art.66 lit.g) cod penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art.275 alin.2,3 cod procedură penală, obligă pe inculpatul Mitrea Marian la 500 lei cheltuieli judiciare în apel către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de către stat în apel rămânând în sarcina acestuia. Conform art.400 alin. 3 cod procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 ex. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.12.2017”, se arată în decizia Curţii de Apel Constanţa.

Cu doar câteva zile înainte, pe 6 decembrie, completul de incidente procedural al Curţii de Apel Constanţa a respins cererea de abţinere formulată de judecătoarea Andreea Ianca privind judecarea acestui dosar. Andreea Ianca este cea care a dat sentinţele în celebrul dosar privind uciderea Larei Şaban, dar şi cel de corupţie privind Centrul Militar Zonal al lui Nicuşor Constantinescu.

În sentinţa de pe 29.09.2017 a Tribunalului Constanţa, Marian Mitrea primea trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, sub supraveghere, plus interdicţia dreptului de mai ocupa vreo funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a mai exercita funcţia sau profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, precum şi dreptul de a mai ocupa vreo funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Milionarul din contracte cu statul trebuia să mai facă însă ceva pentru a nu sta după gratii: să presteze muncă în folosul comunităţii, fie la Delfinariu, curăţind după animale, fie la Primăria Constanţa, cu mătura pe străzi. “Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mitrea Marian va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca neremunerată în folosul comunităţii se execută în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, jud.Constanţa, iar numărul zilnic de ore se va stabili potrivit legii de executare a pedepselor. Stabileşte ca organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune”, se arăta din decizia Tribunalului Constanţa.

În rechizitoriul DNA, procurorii au reținut că, în perioada martie - aprilie 2010, Marian Mitrea, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procentaj de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare. Banii, reprezentând echivalentul sumei de 3.630.392 lei, au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea oamenilor de afaceri probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților. Valoarea cumulată a celor trei contracte încheiate de societatea respectivă cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral a fost în valoare totală de 90.415.021 lei fără TVA. Pentru a disimula banii reprezentând obiectul mitei, în perioada aprilie –mai 2010, reprezentații societății beneficiare a contractelor au virat unei alte firme, în 6 tranșe, suma de 421.141 lei, ca urmare a înțelegerii prealabile dintre Marian Mitrea și administratorul acelei societăți. Ulterior, până la sfârșitul anului 2010 și după plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, Mitrea a primit efectiv de la administratorul firmei respective, în 4-5 tranșe, suma de 240.000 lei. În perioada iunie 2010 – ianuarie 2012, în aceeași modalitate și în derularea acelorași trei contracte, Mitrea a primit de la reprezentanții aceleiași societății comerciale, prin intermediul unei alte firme, în mai multe tranşe, suma de 135.000 lei. În ambele împrejurări, sumele de bani cu titlu de mită au fost remise inculpatului în diverse locuri stabilite de acesta pe raza municipiului Constanţa.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din pacate,cei vinovati sunt bine merci.Predecesorii lui Mitrea au incasat comisioane de 10% din contractele incheiate cu diverse firme,si nu au mai dat socoteala.Dar,erau din alt partid... Ma intreb pe cine a deranjat atat de tare dnul Mitrea de a primit in prima instanta pedeapsa cu munca in folosul comunitatii?
1
0
Multi comentatori........multi dobitoci
1
1
din 4 sta 2 si cand iese are zeci sau sute milioane de euro in conturi. cine nu si ar dori asa serviciu? stai la parnaie 2 ani si iesi bogat. IOn loc a muncesti ca sclavul si sa nu ai bani de mancare si intretinere. Cel mai renatbil e sa fii hot. Cati nu isi doresc sa aiobe posibilitatea sa fure mult sa stea la racoare 2 ani si apoi tot restul vietii sa traiasca ca un naba. Astia sunt de invidiat, sunt modele de urmat
1
0
Dar fostul primar matei este judecat de aproape doi ani la curtea de apel bucuresti si la fiecare termen apare : amanare pentru administrare probe .Furt de 22 milioane euro de la restituiri terenuri la malul marii.Un milion de euro l-au costat avocatii, mi-a spus un apropiat al fostului primar si mai pregateste un milion.
1
1
Acest escroc trebuie linsat ca nu se mai satura libidinosul sa i se confiste totul dar asta este romania.Un mare Escroc la Puscarie.
3
2
totul pe lumea asta se plateste, poate are timp in inchisoare sa mediteze ce rau a facut unora din ape, ca nu se mai satura.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367