REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Marile companii de securitate fac legea în Africa

Marile companii de securitate fac legea în Africa

Ana Maria LIPAN 17 ianuarie 2023 | 00:00 1227

Toată lumea vorbește astăzi de Grupul de mercenari Wagner al lui Engheni Prigojin. Numai că Grupul Wagner este o companie mai degrabă de mărime mijlocie pe lângă coloșii occidentali: americanii de la Academi (fost Blackwater), Amentum și Bancroft, canadienii de la GardaWorld, israelienii de la Grupul Constellis, britanicii de la Alma Risk, francezii de la Secopex, germanii de la Asgaard și Xeless, spaniolii de la Mitra, Geoacenter și Prosegur. Mai sunt ucrainenii de la Omega, turcii de la Sadat Defenceă, relatează Avvenire citat de stiripesurse.ro.

Lumea companiilor militare private (CMP), sau a ''mercenarilor'', invadează Africa. În timp ce presa internațională continuă să se concentreze pe Grupul Wagner rusesc, numeroase companii de securitate din Vest, din Orientul Mijlociu și din Asia, mult mai puternice decât Wagner, au reușit să semneze contracte cu zeci de state africane. O tendință care, după abandonul Afganistanului și Irakului, nu poate decât să se intensifice. Pe Continentul african, CMP-urilr oferă celui mai bun ofertant capacități militare, logistice, de informații, de securitate cibernetică, precum și instrumente de propagandă. Acesta este un sector complex în care CMP-uri de diferite naționalități se pot ciocni prin antrenarea forțelor militare dintr-o anumită țară africană, sau pot lupta cot la cot într-o altă țară. Identitatea unei CMP poate fi ascunsă și de o altă companie sau fond de investiții, sau printr-o simplă schimbare a numelui. Este cazul celebrului Blackwater, fondat în 1996, devenit Xe Services în 2009, iar apoi din 2011, Academi.

Așa-numitele războaie proxy (prin procură) sunt un fenomen străvechi, care în ultimii ani par să agraveze scenarii deja complicate, în loc să le rezolve. Din cauza valului jihadist din Sahel și a conflictelor continue pe tema materiilor prime, mai multe state africane au solicitat, sau au acceptat ajutorul CMP-urilor străine care pot fi plătite în numerar sau în concesii miniere. ''Amentum, un contractant de apărare al SUA, va sprijini Beninul în lupta împotriva terorismului islamic – a raportat presa din Benin și însuși CMP-ul în decembrie, care a început să recruteze potențiali angajați în întreaga lume -. Amentum va consolida răspunsul Forțelor Armate Benineze (FAB) poziționându-se nu doar în sudul țării, ci și în nord''. În cazul Beninului, atacurile jihadiștilor au devenit de zece ori mai numeroase între iulie și decembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Mulți soldați beninezi au fost uciși în urma atacurilor jihadiste din nordul teritoriului, astfel încât moralul armatei locale este la pămant, iar autorităţile au apelat la Amentum, care a mai câștigat un contract și în Niger unde, în numele administrației americane, va avea misiunea de a furniza armatei locale 40 de vehicule capabile să reziste la explozia minelor antipersonal puse de militanții islamici.

În februarie, Amentum a cumpărat Pacific architects and engineers (PAE), o cunoscută CMP americană, care în trecut a avut ca clienți atât serviciile secrete americane, cât și Națiunile Unite și Ministerul Apărării britanic, în timp ce anul trecut discuta antrenamentul armatei nigeriene, ocupată să lupte cu jihadiștii Boko Haram. Un alt conglomerat de CMP-uri americane priveşte Grupul Constellis, fondat în 2003 de foști consilieri militari sau de la Casa Albă precum Tom Katis, ''părintele'' CMP Triple Canopy, John Ashcroft, fost procuror general al SUA și amiralul Bobby Ray Inman, fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate. Grupul Constellis a fost creat din fuziunea mai multor CM-uri, inclusiv Triple Canopy, Academi, deținută de binecunoscutul Erik Prince și Olive Group, fondat de generali israelieni.

Toate companiile au experiență în state precum Republica Democratică Congo (RDC), plină de grupuri armate care luptă pentru resursele naturale; Somalia, amenințată de jihadiștii al Shabaab, de diverse miliții de clan și de pirații din Oceanul Indian; Mozambic, unde în 2017 militanții islamici au ocupat nordul țării decapitând și ucigând mii de civili și soldați mozambicani, precum și mai mulți mercenari, în special ruși și sud-africani. În septembrie 2016, Grupul Constellis a trecut sub controlul fondului de investiții Apollo Global Management. Unele CMP-uri străine oferă în țările cu risc agenți de securitate și mașini blindate pentru ambasade, organizații neguvernamentale, companii și locuinţe private. Este cazul GardaWorld, cu sediul în Montreal, Canada, ai cărei 120.000 de angajați lucrează în multe țări africane precum Burundi, Malawi, Rwanda, Zambia și Uganda. Cu toate acestea, în 2015, GardaWorld a preluat CMP-ul britanic, Aegis Defense Services. Acesta din urmă a fost fondat de Tim Spicer, fost CEO al Sandline International, o CMP  născută odată cu colaborarea cu Simon Mann, un mercenar britanic implicat în tentativa loviturii de stat din Guineea Ecuatorială din 2004 și al cărui fiu, Jack Mann, și-a fondat CMP-ul Alma Risk. Mann-fiul a fost reţinut în Malta la sfârșitul anului trecut, în timp călătorea spre Libia, împreună cu 15 dintre colegii săi.

Aceste CMP-uri sunt cunoscute pentru activitatea lor în primul rand în Afganistan și Irak, apoi în Libia, Somalia, Angola și Mozambic. Însă deseori, activităţile lor din Africa, unde sunt adesea chemați de regimurile dictatoriale, sunt greu de urmărit. ''Majoritatea CMP-urilor ascund adevărata natură a activităților lor – spune un raport elaborat de Transparency International (TI) -. În acelaşi timp şi rolul lor în alimentarea corupției și a conflictelor în țări străine este mai puțin cunoscut''. Tocmai din acest motiv, odată cu prezența acestor companii în Africa, s-au intensificat şi criticile la adresa unui sector extrem de controversat, iar nigerianul Bankole Adeoye, comisarul Uniunii Africane (UA) pentru afaceri politice, pace și securitate, a lansat un apel pentru ''excluderea totală a mercenarilor de pe continentul african''. Păcat doar că cursa CMP-urilor spre Africa pare să fie abia la început. În Somalia, compania de dezvoltare globală Bancroft, cu sediul în SUA, a furnizat servicii armatei naționale, forțelor Uniunii Africane și membrilor antrenați ai Danab, o unitate militară somaleză însărcinată cu asasinarea militanților al Shabaab cu ajutorul armatei americane.

Tot în Somalia, Secopex din Franța a discutat despre un contract cu conducerea politică și militară din nordul țării, după ce a lucrat pentru fostul președinte al Coastei de Fildeș, Laurent Gbagbo înainte de violențele din 2010 și arestarea ulterioară. Companiile germane Asgaard și Xeless sunt legate de țări precum Sudan, Sudanul de Sud, Kenya, RDC, Nigeria, Somalia și Mauritania. Asgaard a dat naştere unui întreg scandal atunci când a fost de acord să ofere securitate, arme și muniție unui conducător de război și politician somalez în timpul embargoului ONU asupra armelor asupra Somaliei. Companiile spaniole Mitra, Geoacenter și Prosegur au experiență în lupta împotriva terorismului din Niger și au o bază în Africa de Sud. Grupul de consultanță Omega este ucrainean și a lucrat în Mali și Burkina Faso, asigurând deseori securitate în site-urile miniere, sau furnizând escortă armată companiilor private străine.

Pe lângă CMP-urile occidentale, mai există şi compania turcă Sadat Defenceă, legată de președintele Recep Erdogan și aparent dornică să-și vândă serviciile atât guvernelor, cât și rebelilor, în special în zonele de graniță ale Sahelului. Această CMP, capabilă să recruteze mercenari europeni și asiatici, a fost acuzată de ''sprijinirea grupărilor islamice împotriva terorismului de stat'' și este suspectată că s-ar afla în contact strâns cu jihadiștii din Nigeria, Mali și Africa Centrală. În acelaşi timp, diferite guverne occidentale, sunt foarte îngrijorate de CMP-urile care provin din China. Până acum, se pare că au desfășurat mai ales operațiuni în sectorul maritim, protejând echipaje și confruntându-se cu pirateria, dar mulți prevăd implicarea lor în conflictele diverselor state africane în care China a investit în ultimii ani zeci de miliarde de dolari. Figura mercenarului este una dintre cele mai vechi din istoria omenirii. În ciuda unor încercării de a-l face mai puțin popular, mercenarul pare a fi un rău necesar în multe dintre războaiele lumii. O figură controversată care din cauza extinderii conflictelor din diferite regiuni ale Africii, este destinată să fie din ce în ce mai prezentă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218