REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Marius Făinarea, din „Gruparea vameșilor“, construiește un mall la Crevedia

Marius Făinarea, din „Gruparea vameșilor“, construiește un mall la Crevedia

Andreea POPA 4 decembrie 2023 | 00:00 5363

Marius Făinarea, membru de bază al celebrei „Grupări a vameșilor” din Constanța, își extinde spectaculos afacerile prin construirea unui mall în Crevedia. Autoritățile din comuna dâmbovițeană au aprobat deja Planul de Urbanism Zonal al mall-ului care se va întinde pe o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați. Interesant este că fostul vameș acționează singur în acest proiect inedit, care se derulează exclusiv pe numele său, ca persoană fizică, fără a implica vreo firmă. 

 

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la CrevediaMarius Făinarea, foto: ziuaconstanta.ro

Consiliul Local Crevedia a aprobat în ședința din octombrie 2023 PUZ-ul „pentru construire ansamblu comercial compus din clădiri tip strip mall, alimentație publică, drive in, amenajare teren, accesuri și circulații carosabile și pietonale, locuri de parcare, totem publicitar, împrejmuire teren, organizare șantier, branșamente utilități, beneficiar Făinarea Marius”.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevediazona unde ar urma să construiască

Potrivit documentului publicat de Monitorul Oficial Local al comunei Crevedia, proiectul inițiat de primarul Florin Petre a fost votat de 12 din cei 13 consilieri locali, unul abținându-se de la vot.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

Mall-ul lui Făinarea se va întinde pe mai bine de 30.000 de metri pătrați

Din document reiese că mall-ul din Crevedia va fi construit pe un teren intravilan de 30.288 metri pătrați, amplasat în satul Mănăstirea, din categoria de folosință arabil. Clădirile care urmează a fi ridicate vor avea maximum un etaj, iar aspectul acestora „va fi subordonat cerințelor specifice funcțiunii și exprimării prestigiului investitorilor, dar cu condiția realizării unor volume care să țină seama de particularitățile sitului de caracterul general al zonei și de arhitectura clădirilor din vecinătate cu care se află în relații de co-vizibilitate”.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

Fostul vameș constănțean Marius Făinarea l-a împuternicit să-l reprezinte în demersurile birocratice din Crevedia pe consilierul local PSD Ștefan Ion, care a debutat cu o prostie cât casa în acțiunile sale. Pesedistul, care era și președinte de ședință, a votat în favoarea proiectului propus de el însuși, ca împuternicit al investitorului, ceea ce ar fi dus imediat la anularea PUZ-ului și un dosar penal pe numele său.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

A fost nevoie ca primarul să anuleze documentul și să convoace o ședință extraordinară a Consiliului Local Crevedia, pe 24 octombrie 2023, cu un alt împuternicit al constănțeanului Marius Făinarea, pentru ca PUZ-ul să fie aprobat legal.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

Mall în comuna Crevedia, distrusă de explozia stației GPL

Nu există informații despre valoarea investiției lui Făinărea în Crevedia, dar aceasta va fi de ordinul milioanelor de euro, chiar dacă vorbim despre o zonă rurală. Fostul vameș constănțean va deveni astfel patronul unui mall sătesc, într-o localitate cunoscută în ultimul timp mai degrabă prin prisma tragediei din august 2023, când explozia unei stații GPL a dus la moartea a șase oameni și rănirea altor 57. Mii de oameni au fost strămutați și trăiesc acum ca sinistrații, în urma uneia dintre cele mai mari tragedii din România ultimilor ani.

Chiar și așa, Crevedia are un potențial uriaș de dezvoltare economică, poate cu atât mai pronunțat acum, când se investesc bani de la stat pentru refacerea zonei pulverizate de explozia ucigașă din august. Fostul vameș Făinarea este și el conștient de asta, fiind probabil și unul dintre motivele pentru care a grăbit derularea proiectului. 

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

Terenul din Crevedia se afla în proprietatea uneia din firmele Almaterm

Terenul din Crevedia se afla în proprietatea firmei Almaglass SRL, una din societățile cunoscutului grup Almaterm, parte a „Grupării vameșilor”. Marius Făinarea apare, de altfel, în aproape 20 de firme, printre care și Sea Container Services SRL, prin care „Gruparea vameșilor” a reușit o lovitură spectaculoasă la jumătatea lunii noiembrie, când a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Șantierului Naval Orșova.

Marius Fainarea, din „Gruparea vamesilor“, construieste un mall la Crevedia

„Gruparea vameșilor” funcționează deja de un deceniu și jumătate și reunește mai mulți foști vameși din Constanța, care s-au reprofilat în afaceriști, implicați în business-uri de zeci de milioane de euro, de la turism la imobiliare și de la construcții și servicii portuare, până la construcția de nave. Marius Făinărea este partener în această grupare cu personaje cunoscute de la malul mării, precum Aurelian Pilcă, Iulian Teșeleanu, Ion Dumitru, Dan Florin Prisăcaru - toți vameși sau Eugen Bogatu, fost director al Portului Constanța. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Marius Fainarea e un labagiu, il stiu din armata
0
0
Poti sa votezi PSD ca si vamesii tot asta voteaza de peste 30 de ani. Au dus-o si o duc bine cu Causescu, cu PSD si mana in mana cu cei care ar trebui sa-i controleze dar o mana se splala pe alta.
1
0
Oamenii sunt prea shmekeri, conduc vama din port de 25 ani, fac bani din afaceri grele, sunt prieteni cu toata lumea, nu o sa se ia nimeni de ei niciodata, nu mai visati carabushi astia care tot comentati.
4
2
Hmm…Fainerea Marius cum să investească singur pe pământul deținut de “Gruparea Vameșii “ Almatrans, Almaterm … stone group si sunt multe . Nu se lasă fura în continuare au pus stăpânire pe Port și Vama. Astia cel puțin de la Vama Agigea sunt la sluga Sea container group. Îi muta și muncește cum vor ei . Nu ne lăsăm votam PSD poate scăpăm de ei…;)))))
3
0
nu inteleg de ce tot rasuciti cutitul in rana? este un exemplu de urmat ptr tineri din ziua de azi? i-ati tot cintat in ziare, ce gasca erau, ce afaceri invirteau. acum cu ajutorul salariilor si pensiilor nesimtite di justitie, militie si servicii, pozeaza in oameni de afaceri. ne mai miram de procentul mare de infractionalitate in rindul tineretului!
9
1
daca era fainabuna romaneasca facea o fabrica de paine asa cu banii stransi din economi bugetare face un mall si bani merg peste hotare si intra prin portul constanta pe sub mana vamesilor cei intereseaza buna afacera si banoasa
5
1
firma port control containers din agigea niste excroci sparg containere si fura tigari unu relu si cu felix doi derbedei fututi in coor , mana in mana cu politia iar badea cristian patronul este homosexual .
7
1
a ramas singur pe vama o zi , cadou de ziua lui de la colegi si acum are bani de un mall . cam asa este spaga pe o zi intr o vama mai ales portuara .
13
1
Ce moaca de d.obitoc are Fainarea asata !si chiar este dobitoc !!!!
11
1
Astia baga containere cu droguri fara sa le controleze, de la astia a pornit traficul de droguri in Portul Constanta...
17
1
Daca in tara asta s-ar aplica legea controlului averilor si in cazul cand acestea nu pot fi justificate 80% sa fie luat de stat bugetul ar inflori si s-ar face partial dreptate. Si alte state mari au procedat asa ba chiar au lasat ca afacerile sa fie conduse de cel care ramanea doar cu 20%.
12
1
a furat de a rupt si nu are nici o grija. Nu-l deranjeaza nimeni. Totul din salariu de bugetar !!! Mwie cu kkt controlorilor mai ales judecatorilor !!!
24
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468