REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
22.4° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Marius Nistor: "Într-un fel sau altul, ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne"

Marius Nistor: "Într-un fel sau altul, ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne"

Ana Maria LIPAN 4 iunie 2023 | 15:10 726

Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a reiterat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului debutanţilor în învăţământ nu se regăseşte în textul ordonanţei Guvernului, ci doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să înceteze conflictul de muncă deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi investiţiile în Educaţie.

 Marius Nistor: 'intr-un fel sau altul, ne vom intoarce la catedra, dar problema aceasta va ramane'

”Într-un fel sau altul ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne”, a arătat el.

”Din partea colegilor din teritoriu nu se acceptă conţinutul respectiv, creşterile salariale nu sunt cele aşteptate de colegii noştri. Pe de altă parte, vorbim de ceea ce ne dorim cu toţii, acea grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, făcută la solicitarea prim-ministrului încă din luna ianuarie, cum se crede că va fi pusă în aplicare atâta vreme cât au scos din Legea învăţământului preuniversitar acea prevedere că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi atâta vreme cât nu apare în textul ordonanţei, apare doar într-o notă de fundamentare care nu are niciun fel de valoare juridică. Colegii noştrii nu pot crede că nişte politicieni care au prorogat nişte articole de lege care vizatu finanţarea sistemului de învăţământ, care au blocat aplicarea unor legi favorabile salariatilor, vor ţine cont de o nouă de fundamentare fără niciun fel de valoare”, a declarat Marius Nistor, duminică, la Digi 24.

Nistor a cerut ca Ministerul Justiţiei să se implice.

”Guvernul a argumentat, în discuţiile purtate cu noi, că nu apare în textul OUG pe motiv că o ordonanţă nu poate să conţină o prevedere care vizează o lege viitoare şi că ar deveni neconstituţională (...) Avem un Minister al Justiţiei, să vină să ne explice dacă se poate sau nu se poate acest lucru. Din discuţiile pe care le-am purtat cu profesorii, aceştia ne spun că se poate, regula poate fi prinsă într-u proiect de ordonanţă de urgenţă sau poate fi în întreaga grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, într-o ordonanţă de urgenţă (...) S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat (...) În momentul de faţă negocierea se poartă direct cu cei care sunt în cancelarii”, a susţinut Marius Nistor.

Liderul Federaţiei Sindicatelor ”Spiru Haret” a precizat că 75 la sută dintre cadrele didactice se află în grevă.

”Majoritatea profesorilor sunt în grevă. Avem peste 75 la sută din corpul profesoral în grevă. În momentul de faţă dorinţa este de a continua această grevă”, a spus Nistor.

Marius Nistor a adăugat că dascălii se vor întoarce la catedră, într-un fel sau altul, dar că problema subfinanţării Educaţiei va rămâne.

”Categoric că există nişte limite, există limite şi pentru noi, există limite şi pentru societatea civilă, dar toţi, în momentul de faţă, sunt de acord că există nişte probleme şi trebuiesc rezolvate (...) Educaţia trebuie să evolueze şi nu se poate face acest lucru, decât dacă e finanţată corespunzător. Cum să cred într-un pachet legislativ care merge pe ideea alocării a 16 la sută din bugetul general consolidat sau aş putea crede, dar am un semn de întrebare asupra a ceea ce ar putea vota peste 7 luni parlamentarii României, dacă vor proroga articolul în cauză sau dacă vor aloca 15% din bugetul general consolidat. Din surse, în momentul de faţă, ştim foarte clar că se merge pe prorogare. Şi atunci despre ce vorbim? (...) Într-un fel sau altul ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne (...) Găsim doar justificări, nu se poate, deficitul, nu sunt bani. Nu e treaba noastră, e treaba unui Executiv, treaba unor politicieni care ar trebui să îşi facă datoria”, a precizat Marius Nistor.

Federaţiile sindicale din Educaţie au anunţat, duminică, faptul că greva continuă şi consideră ”nemulţumitor” textul ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. Sindicaliştii cer Guvernului să îşi asume printr-un act normativ modificările cuprinse acum doar în Nota de fundamentare a ordonanţei. ”Şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici”, adaugă sindicaliştii. Ei susţin însă că greva nu este doar despre salarii, ci ”şi despre viitorul educaţiei”. ”Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu”, afirmă reprezentanţii sindicatelor, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
100 lei sedinta de meditatii la mate/romana, de ex., x 3 elevi/zi, x 7 zile...intr-o luna egal cu 2100 lei/saptamana, x 4 sapt egal cu 8400 lei/luna. Neimpozabili. Deci?
4
1
Profesorii predă in dorul Lelii mate romana Meditații și lovele au in cap ar trebui impozitați Profesori care le explică copiilor ce nu înțeleg sânt foarte putini
6
3
In tara condusa de inffractori cuvantul inffractor este (mai nou ?) cenzurat
1
0
Imposibil de crezut ca nu se putea emite acum un act cu valoare juridica cu cererea profesorilor; guvernul nu vrea sa dea bani seriosi nici acum dar nici in viitor, le-a aruncat niste maruntis si i-a gonit la munca si discuta numai din pozitii de forta ptr ca poate; adevarul este ca guvernul are un comportament de i*******r iar profesorii nu cred ca au sanse prea mari sa mai obtina ceva
2
3
O sa va intoarceti la clase?? Sa platiti pentru ceea ce nu ati facut 2 saptamani, ca sa nu spun ce nu ati facut in acesti ani , unii dintre voi. Sa se termine odata cu aceasta egalizare, profesor de desen cu salariu egal cu cel de mate sau fizica, idem pentru cei de muzica, sport , religie, etc. Sau o sa spuneti ce fac in vacantele elevilor si cum se pregatesc pentru a 2-a zi. Ceilalti sa spuna ce bani incaseaza din meditatiile pe care le-au facut tot timpul , inclusiv pe timpul grevei. La scoala nu se p***a nimic cu mici exceptii, atentie cu mici exceptii pentru unii profesori extraordinari. Dar prea putin. unii nu predau nimic dar fac doar meditatii in proportie de 99% nefiscalizate. ATENTIE PROFESORI DE MATE
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516