REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Marş împotriva cancerului la sân şi apel la conştientizarea femeilor: mergeţi la control!

Marş împotriva cancerului la sân şi apel la conştientizarea femeilor: mergeţi la control!

Replica API 13 octombrie 2012 | 00:00 124

Acţiuni în Constanţa

Acţiuni în Constanţa

Anual se depistează peste 6500 de cazuri de cancer la sân în fază tardivă. Depistarea acestei afecţiuni se poate face foarte uşor printr-un simplu control medical. Dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de sân poate fi tratat sau operat. Modificările întâlnite frecvent la nivelul sânului sunt de obicei benigne (necanceroase). Acestea pot fi chisturi, noduli de grăsime modificată, fibroadenom (tumori de formă rotundă care sunt cel mai des întâlnite -n.r.), secreţii la nivelul mamelonului, durere neciclică la nivelul sânului sau în zonele învecinate acestuia. Octombrie este luna dedicată acţiunilor pentru conştientizarea asupra cancerului la sân, în intreaga ţară. În acest sens s-a organizat vineri, 12 octombrie a.c., şi la Constanţa o acţiune de informare a femeilor, despre această afecţiune, cum poate fi ea depistată, tratată şi combătută.

"Trebuie făcut ceva în acest sens. Femeile trebuie să ştie că, dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de sân poate fi tratat sau operat", a declarat, pentru "Replica", Maria Frangeti, preşedinta "Ligii Femeilor Constanţa" şi iniţiatoarea acestei acţiuni. Organizatorii acestui eveniment au fost : "Liga Femeilor", "Asociaţia Parteneri în Progres", "Crucea Roşie" şi "Avon", având ca parteneri Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, City Park Mall, colegiile Carol şi Pedagogic, elevi ai liceului Mihai Eminescu şi ai şcolii sanitare, asociaţia "Femeia Salvează Lumea", "Careul Doamnelor" de pe lângă "Liga Marinarilor". Acest eveniment a cuprins două acţiuni. Primul a constat în ridicarea unui cort în "Ţara Piticilor" din Parcul Tăbăcărie încă de la orele 11.00, pe care au fost lipite afişe şi broşuri legate de acest subiect, iar constănţenii au fost testaţi gratuit, luându-li-se tensiunea arterială sistolică, diasistolică şi pulsul. Femeile nu au întârziat să apară în zonă. Printre ele le menţionăm pe Maria Chinciu, de 49 de ani, casnică, care a avut un puseu de tensiune anul trecut şi care spunea că nu poate ajunge tot timpul la doctor, Dumitra Zalin care este pensionată anticipat tocmai datorită faptului că a avut un ganglion la sân pe care l-a operat la Bucureşti. A doua acţiune a acestui eveniment a fost marşul care a început la orele 12.00 din faţa clinicii Euromedica, a parcurs Bulevardul Tomis până la Dacia, apoi Bulevardul Lăpuşneanu cu oprire în faţă la City Park Mall, unde a fost făcută tradiţionala fundă roz. Marşul a fost însoţit de o maşină prevăzută cu megafon prin care au putut fi ascultate melodii şi mesaje ale campaniei. Apoi participanţii la marş au mers în "Ţara Piticilor", unde au fost lansate lampioane chinezeşti.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272