REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mărturiile unor românce aflate la Izmir în momentul cutremurului: „Am avut impresia că se vor rupe pereții”

Mărturiile unor românce aflate la Izmir în momentul cutremurului: „Am avut impresia că se vor rupe pereții”

Replica API 31 octombrie 2020 | 08:08 1109

Două românce aflate la Izmir au povestit clipele de coșmar prin care au trecut în timpul devastatorului cutremur care a lovit vineri Turcia și Grecia. Una dintre ele locuiește la etajul al nouălea al unui bloc și spune că efectiv avea impresia că se vor rupe pereții.

Foto: Profimedia

„A fost o sperietură foarte mare, eu locuiesc la etajul 9. Când a început, am zis că e trecător, pentru că noi locuim într-o zonă cu activitate seismică frecventă și suntem obișnuiți cu cutremure de mică magnitudine, de 3-4 pe scara Richter, dar de data asta a fost foarte puternic, ne-am balansat foarte tare, au căzut toate din casă. Ne-am speriat, apoi am coborât cu toți vecinii în grădină, era panicată toată lumea. În oraș este panică. Primarul a spus că ar trebui să nu folosim mașinile decât pentru situații de urgență, dar văd că traficul s-a aglomerat foarte tare, pentru că oamenii pleacă de la muncă și merg spre casă. Sunt multe, multe sirene de ambulanțe care se îndreaptă spre centru, am văzut pe telefon că s-au prăbușit câteva clădiri, foarte probabil clădiri mai vechi. Clădirea în care stau eu nu a suferit avarii, sunt clădiri noi, construite de câțiva ani, care sunt construite special, pe șine, pentru balansul așa de mare, a fost un balans elastic, nu rigid, noi am avut impresia că se vor rupe pereți, să vă spun sincer. A durat mult cutremurul, iar eu nu sunt o persoană care să mă panichez așa ușor, dar pentru că nu se oprea, a durat vreo 30 de secunde, m-am panicat foarte tare. Pentru noi a fost o veșnicie”, a declarat Monica Erenel, româncă stabilită în Izmir, scrie digi24.ro.

„Sunt bine, cât poate fi omul de bine într-o astfel de situație. Locuiesc într-unul dintre cele mai frumoase cămine din Izmir, alături de alți studenți străini. Eu urmăream un film în momentul seismului. La început, bineînțeles, nu m-am panicat foarte tare, pentru că știm cu toții că Izmir este o zonă seismică și știam și eu înainte de a veni în Turcia acest lucru. Din când în când există cutremure aici. De aceea, am crezut că va trece. Însă timpul trecea și cutremurul devenea din ce în ce mai violent și atunci am început să mă panichez puțin. Am rămas pe loc, probabil am intrat în șoc, nu știu, nu-mi amintesc foarte bine momentele acelea, însă știu foarte bine că nu m-am mișcat, am rămas pe loc până ce a trecut. După aceea am început să împachetez, să iau ce am nevoie lângă mine, portofelul, pașaportul și așa mai departe și am coborât, de teama unei replici. Doamnele de la pază și toată lumea s-au ocupat de noi și am ieșit cu toții în grădină, am stat departe de blocuri. Sunt speriată. Oricât de obișnuit ai fi cu cutremurele, sunt imprevizibile și nu știi ce pot aduce. Este pentru prima dată când trec prin așa ceva”, a spus Ioana Valentina Resteman, studentă la Izmir.

Cel puţin 12 persoane au murit în Turcia, două în Grecia și peste 400 de persoane au fost rănite, după un puternic seism cu magnitudinea 6,7 care s-a produs în Marea Egee, la o adâncime mică, ceea ce a provocat vineri prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218