REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mărturisirea unui fost consumator de droguri: ‘Acum totul îmi pare UN FILM DE GROAZĂ. Am fost închis din cauza dependenței mele!’

Mărturisirea unui fost consumator de droguri: ‘Acum totul îmi pare UN FILM DE GROAZĂ. Am fost închis din cauza dependenței mele!’

Replica API 26 februarie 2018 | 00:00 574

Drogurile, dar mai ales etnobotanicele, fiind cele mai accesibile, distrug tot mai mulți tineri constănțeni. Îi vedem pe stradă, prin scări de bloc, prin parcuri, într-o stare de inconștiență, după ce s-au drogat. Famiile sunt distruse, căci nu mai știu cum să îi scape de această dependență care le ruinează viitorul copiilor. Specialiștii atrag atenția: există soluții! Trebuie însă ca și tinerii consumatori să fie convinși să urmeze terapiile!

Sunt violenți sau apatici, sunt din ce în ce mai slabi și absenți din viața de zi cu zi, fiind cu mințile vraiște și cu gândul doar la următoarea doză. Familiile au obosit să tot cheme ambulanțele, noapte de noapte, când copiilor li se face rău și urlă că vor să se omoare. În criză, sunt transportați la Secția de Neuropsihiatrie, unde sunt stabilizați. Dar aceasta este soluția de moment. Ulterior, sunt necesare luni de terapie, pentru ca a scăpa de dependență. Și, specialiștii atrag atenția că, deși drumul este anevoios, există soluții! Drept dovadă stau mărturiile tinerilor care au reușit să scape de acest viciu.

„Mă numesc Alexandru, am 29 de ani și sunt dependent de droguri. Am un istoric de peste zece ani de consum în spate. Am avut momente de groază, în care nu credeam că mai pot scăpa, în care nu găseam nicio rezolvare a problemelor. Însă am avut șansa și norocul să ajung la centru. Am mai încercat de-a lungul anilor să mă las, dar aveam o impresie total diferită referitor la ceea ce se întâmplă într-un centru. Acum am venit de bună voie, căci mi-am dat seama că am nevoie de ajutor. Am fost un consumator înrăit, consumam orice, la orice oră, droguri, legale, ilegale. Viața mea se ruinase complet, am fost și închis din cauza drogurilor.

Mi-am găsit liniștea. Am văzut și că reușesc să rămân abstinent, dar și că viața se îmbunătățește calitativ. Renunțasem la familie, la prieteni, doar pentru consum. Nu am știut cum să gestionez lucrurile. Îmi pierdusem controlul asupra vieții. Acum mi se pare un film de groază, o amăgire. Aici, cu ajutorul terapeuților, am învățat multe lucruri”, mărturisește Alexandru, unul dintre tinerii care în prezent luptă cu consumul de droguri la un centru terapeutic din Constanța.

O altă poveste este a lui Ionuț. S-a drogat timp de aproape opt ani, ajungând să slăbească foarte mult, să fure și să facă orice pentru a-și obține doza.

„Sunt Ionuț, am 27 de ani, sunt dependent de droguri de aproape opt ani de zile și abstinent de aproape patru luni. Dependența de droguri m-a făcut să pierd cam tot ce construisem, adică job, prieteni, s-au stricat relațiile cu cei dragi, am suferit foarte mult din punct de vedere fizic. Perioada de consum a fost, în ultima vreme, cea mai neagră din viața mea, am început să îmi pierd toate lucrurile care credeam, nu mai aveam onoare, cuvânt, începusem să fac ilegalități ca să-mi procur marfa. Începusem să fur, să mint. Am ajuns într-o stare deplorabilă din punct de vedere fizic, am pierdut în aproape două luni 15 kilograme, am avut tulburări de personalitate, pierderi de memorie de durată scurtă.

Acum, mi-am reluat viața de om normal, am un job, am căpătat un pic de stabilitate. Văd lucrurile într-o paletă de culori diversificată, nu mai văd totul în gri sau negru. Mai am mult de lucrat la ce înseamnă menținerea abstinenței”, a mărturisit și Ionuț.

Părinții și tinerii care au nevoie de îndrumare în lupta cu dependența de droguri pot apela la specialiștii de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Constanţa, din Constanţa, aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax.0241.555.105. mail:cpeca.constanta@ana.gov.ro. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.infodrog.ro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina Politia BCCO si DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde , fratii Lepadatu Marian si Lepadatu Vio zisi fratii Gibonu Jepat , neamu lu Flori Buruiana Manka , Rufat , Cristi Muia , Florin Ragabeja , Pepino , Vapor , Posmag Alexandru , Symon Mocanu , Adi Grasu , fratii Martonfi Andrei si Martonfi Alex , Copilu ala de pe fb Jonas Niky , tiganii de pe str. Sirenei Albatros si multi altii!!!
1
0
Sunt atat de comune ,, stiucile" incat si pensionarii stiu de ele. La fel si autoritatile.Cel mai bine ar fii sa nu judecam asa usor si cu rautate. Cunosc o familie care trece prin groaza asta si crede- ma ca individul nu primeste bani de la parinti
1
0
din moment ce ii spui stiuca inseamna ca stii ce este o stiuca si ce iti face o stiuca ! consumatorule ! oamenii care nu consuma habar nu au de cuvantul stiuci, dobitocule
3
0
Cat de dobitoc sa fi sa faci o asemenea afirmatie cum ca parintii le dau bani copiilor sa scape de ei?!?!...scuza-ma dar esti un mare PROSTAN!!
6
0
Niste cacanari fara vointa!!!
0
6
La tot pasu sunt vanzatori de etnobotani . Sunt cele mai accesibile si incepand de la varste foarte fragede , au inceput sa se drogheze . Un plic de etnobotanice costa doar 10 lei . dintr-un plic se pot face cel putin doua stiuci , asta este denumirea data tigari de catre consumatori . O stiuca te face pulbere cel putin de doua ori fumezi din ea . Eu cunosc cativa tineri care se rup in droguri si se distrug si distrug si rudele apropiate . Autoritatile nu fac nimic pentru a stopa acest flagel . Pur si simplu stau nepasatoare si acesti copii se afunda tot mai mult in lumea celor fara iesire .
5
0
Gabi pe ce planeta traiesti??....boschetariile alea de etnobotanice costa 10 lei, un plic care-ti ia creierii complet de nu mai stii de tine...nu sunt scumpe panaramele astea care nenorocesc vieti!!!
6
0
Eu nu am bani de multe ori pentru mancare si facturi si altii dau pe droguri, de unde bani? Mama si tata le da sa scape de ei, parerea mea, altfel nu mi ecplic! Drogurile costa, nu razi si ti le da! Parinti cu bani.... copii pe masura!
6
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614