Masa de Sărbători: cu ce condimentam carnea pentru a fi gustoasă, dar sănătoasă?
Masa de Sărbători: cu ce condimentam carnea pentru a fi gustoasă, dar sănătoasă?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMâncarea este necesară pentru supraviețuire, dar trebuie să ne și bucurăm de gustul ei. Consumatorii de carne rareori o mănâncă simplă, ca atare, de cele mai multe ori fiind nevoie de condimente pentru a-i da un gust savuros. Ce condimente se potrivesc fiecărui tip de carne?
Sursă foto: Shutterstock
În comerț, există o sumedenie de condimente și amestecuri de condimente pe care le poți folosi pentru condimentarea cărnii pe care o gătești, însă dacă citești eticheta acestora rămâi surprins de numărul de potențatori de aromă și conservați chimici pe care îi conțin. Din fericire, există o mulțime de ierburi și condimente simple pe care le poți combina cum dorești și le poți folosi în siguranță pentru a condimenta carnea pe care o prepari pentru masa de Sărbători, fără să îți pui în pericol sănătatea ta și, mai ales, pe cea a copiilor tăi, scrie doc.ro.
Rozmarin, oregano și cimbru, un trio imbatabil pentru condimentarea cărnii
Tulpinile de rozmarin, dar și frunzele de oregano sau de cimbru oferă o aromă intensă cărnii gătite; aceste ierburi se combină foarte bine cu grăsimea lăsată de carnea de porc sau de miel. În ceea ce privește peștele, ideale sunt tulpinile de busuioc și de coriandru.
Înainte de a găti, masează bine carnea cu ierburile alese, apoi lasă-le și pe acestea în vasul în care gătești, pentru a elibera și mai multă savoare pe parcursul procesului de gătire. De asemenea, poți marina carnea cu o zi înainte: faci un amestec de ierburi și condimente (piper, boia) și puțin ulei, masezi bine carnea și o lași la frigider într-un vas acoperit până e gata de a fi preparată.
Pentru o aromă puternică, poți să condimentezi carnea și imediat ce ai luat-o de pe foc sau ai scos-o din cuptor. Un amestec format din usturoi mărunțit și cimbru, la care poți adăuga și un strop de unt, va oferi cărnii gătite o aromă aparte, foarte intensă. Friptura este ideală pentru o post-condimentare, mai ales dacă este preparată pe grătar și se usucă puțin la suprafață, întrucât untul topit va facilita pătrunderea aromei de usturoi și cimbru în carne.
Și aromele orientale dau gust bun cărnii
Aromele orientale, precum ghimbirul și sosul de soia, merg de minune cu somonul și cu puiul, indiferent de metoda de preparare a acestora. Peștele alb, pe de altă parte, capătă o aromă deosebită dacă este masat cu o pastă făcută din zeamă de lime, ardei iute și puțin mango. Dacă pentru masa de Sărbători vrei să faci ceva deosebit cu creveți, îi poți asezona cu pătrunjel, usturoi și zeamă de lămâie, însă poți alege și o variantă mai exotică, pe bază de avocado și usturoi.
Ce condimente se folosesc pentru fiecare tip de carne?
Pentru că există mai multe condimente care avantajează un anumit tip de carne, am făcut o listă pentru ca tu să știi exact ce poți folosi în funcție de carnea pe care o gătești. În cele din urmă, însă, a găti înseamnă și a experimenta și a testa diverse gusturi. Fiecare persoană poate avea preferințele ei subiective, așa că ești liber să încerci pentru masa de Sărbători diverse alte combinații care crezi că s-ar potrivi cu gusturile tale.
Condimente pentru carnea de pui
În general, pentru a da un gust bun cărnii de pui, se recomandă busuioc, frunze de dafin, coriandru, scorțișoară, pudră de curry, usturoi, măghiran, mentă, ceapă, ardei iute, pătrunjel, rozmarin, nucșoară, salvie, șofran, cimbru, tarhon, boia.
Condimente pentru carnea de curcan
Carnea de curcan se împacă bine cu ierburi și condimente precum chimenul, ardeiul iute roșu, boiaua afumată, salvia și cimbrul.
Condimente pentru carnea de gâscă și de rață
Gâsca și rața au gust foarte asemănător, doar că gâsca are o carne mai grasă. Cele două merg asezonate cu rozmarin, cuișoare și salvie, dar și cu coajă de lămâie sau de portocală.
Condimente pentru carnea de porc
Preparatele din carne de porc capătă savoare dacă le adaugi cimbru, boia, semințe de țelină, cuișoare, chimen, ghimbir, pudră de muștar, coriandru, boabe de ienupăr, salvie.
Condimente pentru carnea de vițel
Carnea de vițel poate fi asezonată cu cimbru, piper negru, pudră de curry, mărar, ghimbir, lămâie, măghiran, mentă, oregano, boia, pătrunjel, șofran, salvie și tarhon.
Condimente pentru carnea de vită
Poți da gust cărnii de vită cu busuioc, cimbru, piper cayenne, piper negru, chimen, pudră de muștar, usturoi, ceapă, oregano, rozmarin și cimbru.
Condimente pentru carnea de miel
Carnea de miel va fi mai gustoasă și sănătoasă dacă o asezonezi cu busuioc, scorțișoară, chimion, usturoi, măghiran, mentă, ceapă, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, semințe de susan.
Ce condimente se potrivesc cu cărnurile cu aromă mai puternică?
Condimente pentru carnea de oaie
Carnea de oaie are un miros specific extrem de puternic, care are nevoie să fie îmblânzit cu unele ierburi. Pe lângă usturoi, poți condimenta carnea de oaie cu turmeric, coriandru, chimen și rozmarin. Și menta este o alegere bună pentru această carne cu gust bogat, deoarece dă o senzație de răcorire.
Condimente pentru vânat
În cazul în care ai cumpărat vânat (mistreț, cerb, căprioară etc.) pentru masa de Sărbători, poți folosi la preparare fructe de ienupăr, pentru a da o ușoară aciditate, salvie într-o cantitate mică, deoarece poate căpăta un gust prea pronunțat, frunze de dafin - acestea nu adaugă prea multă aromă cărnii de vânat, ci acționează în schimb pentru a tăia din aroma prea puternică a unor astfel de cărnuri, boabe de piper verde, mai ales pentru carnea de căprioară și ardei verde.
Cum condimentezi peștele și fructele de mare?
Condimente pentru pește
Peștele devine mai gustos dacă îl condimentezi cu frunze de dafin, piper cayenne, pudră de curry, semințe de țelină, arpagic, mărar, chimen dulce, zeamă de lămâie, măghiran, mentă, pudră de muștar, ceapă, ardei iute, pătrunjel, boia, șofran, salvie, semințe de susan, tarhon, cimbru și tumeric. Păstrăvul merge bine cu salvie, somnul se potrivește excelent cu oregano, codul beneficiază de asocierea cu anasonul, iar halibutul devine mai gustos dacă este condimentat cu scorțișoară.
Condimente pentru fructele de mare
Fructele de mare se potrivesc bine cu lămâia și lemongrass-ul, cu pudra de usturoi și cea de ceapă, cu cimbrul și semințele de țelină. Homarul, crabul, creveții și racii se asociază bine cu tarhonul.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News