REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mașină distrusă de copac! Instanţa a decis că Primăria Constanţa este bună de plată!

Mașină distrusă de copac! Instanţa a decis că Primăria Constanţa este bună de plată!

Replica API 17 decembrie 2018 | 00:00 570

V-a căzut un copac peste mașina lăsată în parcare? Despăgubirile pentru pagubele produse trebuie plătite de Primăria Constanța, în calitate de proprietar al domeniului public. Asta a decis instanța, într-un proces intentat de o firmă de asigurări. La începutul anului trecut, o mașină aflată în parcarea unui bloc din Tomis 3 s-a făcut praf după ce un copac a căzut peste ea. La acea dată, proprietarul autoturismului avea polița de asigurare facultativă pentru riscul de avarii tip CASCO emisă de Omniasig. Mașina a avut nevoie de reparații, fapt pentru care, asiguratorul, în baza solicitării, a acordat asigurarea cuvenită în cuantum total de 11.300 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea întregului prejudiciu înregistrat la auto reparat. Așa că, firma de asigurări s-a îndreptat împotriva primăriei pentru recuperarea despăgubirii, motivat de faptul că arborii plantați pe domeniul public sau privat al acesteia se află în proprietatea sa.

Un constănțean s-a trezit, la începutul anului trecut, cu mașina făcută praf de un copac care s-a prăbușit fix pe ea. Autoturismul era parcat în fața blocului din cartierul Tomis 3 în momentul producerii incidentului cauzat de viscolul puternic. Pentru repararea mașinii, asiguratorul a achitat, în aprilie 2017, către proprietar, suma de 11.300 lei. Ulterior, firma s-a îndreptat împotriva celui considerat vinovat pentru producerea incidentului. Adică, către Primăria Constanța, în contextul în care copacul căzut se afla pe domeniu public. În instanță, apărătorii administrației locale au invocat faptul că, potrivit unei adrese emisă de Direcția Gestionare Servicii Publice – Serviciul Gestionare Spații Verzi, Asociația de Proprietari nu a depus nicio cerere de tăiere/toaletare arbori, arborii din fața blocului menționat fiind de talie mică și cu o stare fitosanitară bună, motiv pentru care nu exista pericol de prăbușire. În acest sens, activitatea de tăiere și toaletare arbori are drept scop tăierea arborilor uscați, care prezintă pericol de cădere, precum și toaletarea arborilor ale căror ramuri au crescut excesiv. Nu există dovezi cu privire la împrejurările producerii accidentului, au spus reprezentanții primăriei, neputându-se, astfel, stabili culpa acesteia pentru producerea avariilor la autoturismul asigurat. Incidentul s-a produs din cauze naturale, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme care nu puteau fi anticipate și care au constituit cauza căderii copacului și implicit producerii prejudiciului reclamantei.

Numai că, instanța de fond nu a luat în calcul apărarea Primăriei Constanța și a decis obligarea acesteia la plata prejudiciului. La primul termen de la recurs, judecătorul de caz a amânat cauza pentru 21 februarie, în vederea întocmirii raportului de expertiză auto.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Polarisul matura dimineata pe plaoie pe banii nostrii!TU NU VEZI?
2
0
cu nevasta-sa.
6
0
Aiurea rau!
1
2
ARE PRIMARIA BANI . . .amendeaza asociatiile de locatari pt ca nu au anuntat ca copacul sta sa cada
6
0
Totul depinde de avocati , ai bani sa platesti unul bun ca firma de asigurari ,ai sanse sa castigi ...
7
1
Cand ii da asigurarea casco in judecata castiga. Cand ii dai tu ca simplu propietar o iei la mumu. Deci justitie de 2 lei
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920