REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.3° Constanța Mie., 29 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6317
4.3° Constanța Miercuri, 29 Martie 2023 Anul XX Nr. 6317

Medic român stabilit în SUA, despre valul de coronavirus Kraken

Medic român stabilit în SUA, despre valul de coronavirus Kraken

A.F. 12 ianuarie 2023 | 00:00 119

Un medic român stabilit în SUA susține că, în prezent, cea mai mare problemă pentru sănătatea populației o reprezintă sezonul de gripă. Virusologul avertizează și asupra pericolului infectării, în paralel, cu virusul gripal și cu coronavirus.

Dr. Cristian Apetrei

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susține că deși varianta Kraken a infectat numeroase persoane, valul poate fi controlat de medici.

„Spre deosebire de stadiile inițiale ale epidemiei, populația are în prezent o acoperire imună destul de solidă (prin vaccin sau infecții naturale), care conferă protecție față de formele grave. Pe de altă parte, arsenalul de terapii rămâne destul de substanțial pentru contracararea formelor grave. Din acest punct de vedere, se pare că am intrat în faza de endemicitate, unde facem multiple infecții coronavirale pe an, dar sunt simple răceli, cu care ne descurcăm fără probleme”, a explicat Apetrei pe Facebook.

Medicul român avertizează că gripa reprezintă pericolul principal pentru sănătatea populației, iar suprapunerea cu alte virusuri poate agrava situația.

„Cea mai mare problema a momentului o reprezintă sezonul de gripă, care este destul de sever. Nu mai este nevoie să explicăm de ce coinfectia cu două virusuri respiratorii este problematica. De fapt, coinfecția este destul de improbabilă, datorită răspunsurilor cu interferoni. Marea problema este suprainfecția. Două afecțiuni respiratorii, chiar mai puțin grave sau de gravitate moderată, se potențează una pe altă și per ansamblu determina complicații mai severe”, a adăugat Cristian Apetrei.

Specialistul român le recomandă oamenilor să fie precauți, să poarte mască în spațiile aglomerate și să se vaccineze.

„Este destul de târziu pentru vaccinul gripal. Se presupune că vaccinul anti-SARS-CoV-2 a fost administrat. Pentru Kraken, recomandarea este să se facă doză a 4-a. Mulți cetățeni au făcut măcar un episod cu variante Omicron, așa că acela poate fi factorizat în ecuația acoperirii imune. Oricum, chiar dacă nu trebuie să ne panicăm, poate că n-ar fi rău că în sezonul gripal să mai punem câte o masca în spațiile aglomerate. Și să nu uităm tot ce am învățat despre prevenirea infecțiilor respiratorii timp de trei ani”, a precizat virusologul Cristian Apetrei, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21333614235
5/49
172423372234
joker
5253282912