REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Medicamentele care lipsesc din farmacii le găsești ușor prin trocuri pe internet!

Medicamentele care lipsesc din farmacii le găsești ușor prin trocuri pe internet!

Replica API 22 februarie 2020 | 09:24 11001

Din ce în ce mai mulți pacienți reclamă faptul că nu găsesc sau procură destul de greu medicamentele de care au nevoie pentru a-și menține boala sub control. Constănțenii cu probleme de sănătate încep să ajungă la capătul puterilor din acestora, făcând sesizări peste sesizări la instituțiile abilitate. În schimb, medicamentele care sunt pe stoc, în cantități foarte mici, se comercializează în funcție de lista de așteptare sau doar „clienților fideli” ori cunoscuților. O mămică ne-a semnalat că un medicament necesar copilului ei, prescris de medic, este de negăsit în farmacii, ajungâng să-l caute…pe facebook și să-l procure de la alte mămici care-l mai aveau în stoc.

Persoanele care se văd nevoite să ţină sub control afecţiuni cardio-vasculare, neurologice sau oncologice, primesc de câteva luni, foarte des, următorul răspuns în farmacii: „Ne pare rău, nu mai avem acest medicament pe stoc”. Lista medicamentelor care se găsesc foarte greu se măreşte de la o zi la alta, spun farmaciștii, iar principala explicaţie pare să fie preţul mic pe care statul îl plăteşte furnizorilor, aceştia preferând să livreze pe pieţe mai ofertante. Cei care au cel mai mult de suferit sunt, însă, pacienții.

Unii constănțeni au remarcat faptul că la fel se întâmplă și în cazul Flixotide, de 0,5 mg, medicament prescris frecvent pentru aerosoli, în special copiilor mici cu afecțiuni respiratorii. Mai mult, o mămică a punctat un aspect extrem de important: lipsa unei relații de colaborare între medicii specialiștii, cei de familie și farmaciști, astfel încât medicii să nu mai prescrie medicamente pe care, ulterior, pacienții nu le găsesc în farmacii. „Medicii ar trebui să fie informați și să nu mai prescrie medicamentele care nu se găsesc pe rafturile farmaciilor. Mi s-a întâmplat să am copilul în criză de astm și să nu îi găsesc Flixotide, o soluție pentru nebulizare. Mămicile au ajuns să ceară medicamente de la una la alta pe grupuri de Facebook pentru că nu au de unde procura medicamentele”, s-a plâns o mămică. O alta a precizat: ”Chiar eu am ajutat o tânără mămică care avea un copil în criză de astm și avea nevoie de fiole de Flixotide și i-am dat două fiole, chiar dacă și eu mai aveam câteva. Am făcut-o pentru că știu cum este să fii în criză” a precizat, pentru Replica, o contănțeancă.

Flixotide nu este singurul medicament în cazul căruia pacienții reclamă că este greu de găsit. Pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, privind medicamentele lipsă, pacienții reclamă că nu găsesc și alte produse alopate. De exemplu, este cazul Asparaginazum-ului – utilizat în tratarea leucemiei – sau a Xatral-ului – prescris pentru tratarea afecțiunilor prostate dar și Siofor, Coichicina, Ventolin, Euthyrox, Metfogamma 1000 mg, Peritol, Metformin 850, Metotrexat (pastile), Bretuximab, Vincristin, Alcheran, Lomustine și altele.

Referitor la acestea, reprezentanții ministerului susțin că deținătorii autorizațiilor de punere pe piață au anunțat discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, fără a preciza o dată la care vor relua furnizarea.

Și alte mediccamente sunt de negăsit, fiind comercializate în funcție de preferințe

Recent, o femeie a mers la o farmacie din Constanța pentru a achiziționa un medicament pentru tatăl său și anume un anticoagulant Eliquis 5 mg de care pacientul depinde pentru întreaga viață, însă a aflat cu stupoare că pentru a-l cumpăra trebuie să fie trecut pe o listă de așteptare. „Acest medicament se găsește din ce în ce mai greu în farmacii, pe lângă faptul că este un medicament extrem de costisitor, mai nou, acesta se achiziționează cu rezervare. Practic, ești trecut pe o listă de așteptare și Dumnezeu cu mila”, a spus ea pentru Replica. Asftel, aceasta a luat la puricat toate farmaciile din municipi și tot nu a reușit să-l procurore, lovindu-se peste de aceeași…lista de așteptare. „Am intrat în prima farmacie din Inel 2 și mi s-a spus că au o cutie pe stoc, dar este rezervată unui pacient care o să vină să îl ia. Am întrebat unde pot găsi pe stoc la care dintre farmaciile din zonă. Mi se transmite că la farmacia de pe strada Eliberării au câteva cutii. Merg acolo, iar farmacistele cu o nonșalanță îmi spun că nu au acest medicament. Le-am spus că am fost trimisă acolo de către colegele lor și că tatăl meu are mare nevoie de el deoarece are fibrilație atrială. Farmacista îmi spune că nu poate să îmi dea pentru că este deficit de acest medicament și il au rezervat doar pentru pacienții fideli” a mai adăugat femeia.

Asftel de cazuri sunt extrem de frecvente în Constanța, cetățenii neputincioși fiind puși la zid și lăsați fără medicamentele de care le depinde viața.

În România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) împreună cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC) au lansat MedARP, o aplicație software care conectează în timp real farmaciile, distribuitorii de medicamente și asociațiile de pacienți, astfel încât medicamentele să ajungă în cel mai scurt timp posibil la bolnavi. MedARP va putea fi instalată gratuit, iar bolnavii vor ști unde se află medicamentele de care au nevoie și cât de mult va trebui să mai aștepte până când ajung în farmacie. Proiectul este deschis pentru toți distribuitorii de medicamente și farmaciile autorizate care își doresc să le faciliteze persoanelor care suferă de boli cronice accesul la terapiile prescrise de către medicul curant.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
As avea nevoie de 3 cuti de peritol medicamente
32
0
Unde gasesc pastile peritol?
1
0
Unde pot gasi eliquis de 5mg
4
6
Am nevoie de metotrexat 2,5 mg comprimate. Am vreo sansa sa gasesc?
0
0
Methotrexat 2,5 mg comprimate, stie cineva unde as putea gasi ?
10
0
Am nevoie de metrotrexat 2,5 mg comprimate
5
0
Am nevoie da Peritol sirop copii.
0
0
Am nevoie de metrotrexat pastile 2,5mg.Ma poate ajuta cineva?
2
0
Am nevoie de peritol pastile
0
0
nicoleta_laryssa@yahoo.com
0
0
Am eu metotrexat 2,5 pastile 0723851674
1
0
Unde gasesc peritol pastile?
8
0
Am nevoie de PERITOL PASTILE
0
7
ResinSodio, va rog unde gases?
0
0
Am nevoie de metotrexat de 2,5mg
4
0
Am nevoie de Peritol
4
0
Am nuvoue de peritol pastile sau.sirop
0
6
Am nevoie de peritol pastile
6
2
Am mare nevoie de pastile peritol
10
1
Am nevoie de peritol pastile
3
0
Am mare nevoie de metrotrexat de 2.5 sau 5 mg pastilr
9
0
Unde gasesc peritol pastile
15
4
Metrotexat 2,5 am mare nevoie
7
0
Unde gasesc METOTREXAT comprimate?
5
3
Unde pot gasi peritol
7
6
Buna ziua, Peritol se mai poate gasi???
16
5
Am sanse sa gasesc Methotrexat pastile??
9
0
Unde pot gasi PERITOL pastile.Am nevoie urgent.
21
6
Nu mai este scobutil,neoxazol si nici inlocuitorul lui.Ce se vinde in farmacii ca substituienti nu dau rezultatele celor initiale.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218