REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Medicamentele pentru hipertensiune și colesterol ar putea preveni un AVC

Medicamentele pentru hipertensiune și colesterol ar putea preveni un AVC

Replica API 8 ianuarie 2021 | 00:00 1001

Combinarea medicamentelor care scad tensiunea arterială cu medicația care scade valorile colesterolului a dus la reducerea accidentele vascular-cerebrale (persoanele care au prima dată un astfel de eveniment cardiovascular) cu 44%, potrivit unei cercetări prezentate de Asociația Americană de AVC, la începutul anului 2018.

Sursă foto: Shutterstock

75% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt AVC care au loc pentru prima dată (cercetarea nu se referă la recidivă unui AVC). Hipertensiunea arterială și valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) cresc riscul de AVC, a 5-a cauza principala de deces în Statele Unite ale Americii, scrie medicalxpress.com. Cu toate acestea, nu se știe dacă această combinație de medicamente care scad tensiunea arterială și nivelul colesterolului ar putea proteja sau nu pacienții de un accident vascular cerebral, scrie doc.ro.

Acum, însă, un studiu care a implicat 12.705 participanți din 21 de țări arată că, individual vorbind, medicamentele care scad tensiunea arterială sau colesterolul reduc, într-adevăr, riscul de AVC, însă atunci când ele sunt combinate, oferă o protecție și mai mare.

Printre concluziile trase de acest studiu se regăsesc următoarele:

Faptul că pacientul ia doze zilnice din două medicamente pentru scăderea hipertensiunii arteriale (doză fixă de candesartan și hidroclorotiazida), împreună cu un medicament pentru scăderea colesterolului (o doză mică de rosuvastatina), s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură, reducând riscurile unui AVC (eveniment ce are loc prima dată) cu până la 44% în rândul pacienților care aveau un risc intermediar de boli cardiovasculare.

În cazul pacienților cu tensiunea arterială foarte mare (valori de 143,5 mmHg sau peste acest prag), faptul că luau 16 miligrame de candesartan, plus 12,5 miligrame de hidroclorotiazida în fiecare zi, le-a redus riscul de AVC cu 42%.

În comparație cu o substanță placebo administrată, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 30% în rândul participanților care luau doze zilnice de 10 miligrame de rosuvastatina.

"Aceste rezultate indică faptul că pentru prevenirea unui AVC în rândul persoanelor cu risc moderat, medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, plus medicamentele care reduc colesterolul ar trebui luate în considerare, mai ales la cei cu valori mari ale tensiunii arteriale, iar medicația pentru reducerea nivelului colesterolului ar trebui, cu siguranță, luată în considerare pentru toți pacienții cu risc. Acestea sunt medicamente existente pe piață care sunt bine tolerate, au profiluri bune de siguranță și este ușor pentru pacienți să respecte tratamentul cu ele", a spus autorul principal al studiului, Jackie Bosch, de la McMaster University din Hamilton, din Ontario, Canada.

Aceste concluzii vin dintr-un mare studiu internațional (intitulat Heart Outcomes Prevention Evaluation Study), care s-a axat pe prevenția accidentelor vasculare cerebrale și pe prevenția bolilor de inima.

Vârstă medie a participanților a fost de 66 de ani. 46% dintre aceștia au fost femei, iar 166 de accidente vasculare cerebrale au avut loc pe o perioada medie de 5,6 ani. La începutul studiului, tensiunea arterială medie a fost de 138/82 mm Hg. O măsurătoare normală a tensiunii arteriale este situată în jurul valorii de 120/80 mm Hg.

Bazându-se pe aceste concluzii, autoarea Jackie Bosch a mai spus că cercetătorii vor acum să dezvolte o singură pastilă care produce aceleași efecte pe care le are această combinație de mai multe substanțe care scad atât tensiunea arterială, cât și colesterolul mărit.

Ce poți face pentru a preveni un AVC

Cel mai bun mod prin care poți preveni un accident vascular cerebral este să adopți o dietă sănătoasă, să faci mișcare în mod regulat, să nu fumezi și să nu consumi alcool în exces.

Acest gen de schimbări pe care le faci în stilul tău de viață pot reduce riscul de a avea unele probleme, cum ar fi:

* arterele ajung să fie înfundate din cauza depunerilor de substanțe grase (se instalează ateroscleroza)

* hipertensiunea arterială

* valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia).

Dacă ai suferit deja un AVC, faptul că îți schimbi stilul de viață te poate ajută să reduci riscul de a avea un al doilea AVC.

Ține sub control celelalte afecțiuni pe care le ai

Dacă ai fost diagnosticat cu o boală despre care se știe că îți crește riscul de AVC, asigura-te că acea afecțiune este bine ținută sub control, pentru că acest lucru te ajută să previi viitoarele accidente vasculare cerebrale.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ți pune viața în pericol! și poți beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272