REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15.5° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Medicamentul utilizat la scară largă de români care poate perfora intestinele

Medicamentul utilizat la scară largă de români care poate perfora intestinele

A.F. 3 aprilie 2024 | 00:00 245

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) și un tratament obișnuit pentru ameliorarea febrei, a durerii și a inflamației. Ca orice medicament, ibuprofenul poate provoca efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare ale ibuprofenului sunt cele gastrointestinale.

Medicamentul utilizat la scara larga de romani care poate perfora intestinele

Este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS).

Numele de marcă ale ibuprofenului includ Brufen, Genpril, Ibu-Tab, Cuprofen, Nurofen, Advil și Motrin, printre altele.

Pe ambalajul medicamentelor de la o farmacie se va menționa dacă un produs conține ibuprofen.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un AINS, care este un tip de medicament cu proprietăți analgezice, de reducere a febrei și, în doze mai mari, antiinflamatorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) include ibuprofenul pe lista sa de medicamente esențiale. Lista precizează nevoile medicale minime pentru un sistem de sănătate de bază.

Alte tipuri de medicamente pentru calmarea durerii sunt steroizii și narcoticele, sau opioidele. AINS sunt mai sigure decât aceste două tipuri de medicamente, deoarece utilizarea pe termen lung a steroizilor poate avea efecte adverse grave, iar administrarea de opioide poate duce la o utilizare necorespunzătoare.

Ibuprofenul, aspirina și naproxenul sunt AINS bine cunoscute, în parte pentru că sunt disponibile fără prescripție medicală în farmacii.

Ibuprofenul reduce durerea, febra, umflarea și inflamația prin blocarea producției de ciclooxigenază (COX)-1 și COX-2. Organismul eliberează aceste substanțe ca răspuns la boli și leziuni.

Dacă o persoană ia ibuprofen pe cale orală, ar trebui să observe efectele după 20-30 de minute.

Utilizări ibuprofen

Oamenii pot lua ibuprofen pe cale orală sub formă de sirop sau tabletă. De asemenea, îl pot aplica direct pe piele sub formă de spumă, gel sau spray.

Utilizările includ:

  • febră
  • inflamație
  • dureri de cap
  • dureri menstruale
  • răceala obișnuită
  • durere de dinți
  • dureri de spate
  • artrită
  • entorse

Unele medicamente, cum ar fi decongestionantele, au ibuprofen adăugat pentru a crea, de exemplu, un remediu combinat pentru răceală sau gripă.

Alte produse combină ibuprofenul cu opioide, cum ar fi oxicodona. Acestea sunt destinate doar utilizării pe termen scurt, deoarece pot duce la abuzuri.

Efecte secundare ibuprofen

Cercetătorii subliniază că utilizarea excesivă a acestor medicamente poate duce la disbioză, perturbând echilibrul delicat al bacteriilor din intestin, cu efecte semnificative asupra sănătății, inclusiv posibilitatea agravării unor afecțiuni pentru care acestea sunt adesea utilizate în tratament.

Alte studii realizate anterior au demonstrat că administrarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene pot duce la simptome cum ar fi dureri abdominale, diaree sau anemie și, în cazuri izolate, poate provoca chiar la găuri în peretele intestinului.

„Știm de mult timp că utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene poate perturba echilibrul microbiotei intestinale. Căutăm acum mecanismele care stau la baza acestei boli, care sunt doar parțial înțeles”, a explicat Dr. Zoltán Zádori, liderul Grupului de Cercetare Gastrointestinală din cadrul Departamentului de Farmacologie și Farmacoterapie al Universității Semmelweis.

Dr. Zádori a afirmat că afecțiuni precum inflamația cronică a articulațiilor care afectează coloana vertebrală și membrele sau artrita reumatoidă pot fi asociate cu un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Acest dezechilibru poate duce la o creștere excesivă a unor bacterii specifice, care, la rândul său, poate agrava aceste boli.

„Am constatat că aceste deviații bacteriene sunt similare cu cele cauzate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Acest lucru ridică posibilitatea ca disbioza intestinală indusă de medicamente să înrăutățească bolile de bază și să limiteze efectul terapeutic al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung”, a detaliat medicul.

Însă, este greu de precizat sursa modificărilor microbiotei intestinale.

„Aceste procese sunt strâns legate între ele, așa că este dificil de determinat care a fost cauza fiecăruia”, adaugă Dr. Zádori, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468