REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Medicii fac chetă să cumpere pamperşi pentru bolnava de la Băneasa

Medicii fac chetă să cumpere pamperşi pentru bolnava de la Băneasa

Replica API 27 aprilie 2011 | 00:00 155

Femeia descoperită cu escare, la mila Spitalului Judeţean

Femeia descoperită cu escare, la mila Spitalului Judeţean

După ce a fost plimbată degeaba sute de kilometri între spitalele din Vaslui şi Constanţa bătrâna cu escare de gradul IV va ajunge săptămâna viitoare într-un centru de îngrijiri paleative. Iniţial, femeia de 67 de ani a fost "pasată" unor medici din Vaslui, care la rândul lor au decis să transfere cazul la o unitate sanitară din Constanţa. Aceştia au stabilit, în urma evaluărilor medicale de specialitate, că pacienta nu suferea de afecţiunile psihice consemnate de medicii din judeţul nostru în foaia de observaţie clinică generală, ci de afecţiuni neurologice.

Astfel, femeia în stare extrem de gravă a ajuns în grija medicilor Secţiei de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru că pe alte secţii nu existau locuri libere unde ar fi putut fi tratată, iar la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neoropsihiatrică de la Techirghiol nu putea fi internată deoarece unitatea a intrat în reparaţii capitale. Cert este faptul că o evaluare atentă a cazului ar fi scutit-o pe femeie de chinul unui drum de 700 de kilometri. În prezent autorităţile locale încearcă să găsească o soluţie concretă pentru ca pacienta să poată fi internată într-un centru de îngrijiri paleative din ţară. Până atunci, medicii Secţiei de Chirurgie Plastică au ajuns să facă chetă pentru a-i cumpăra pacientei pamperşi. "De când a fost internată la noi, familia nu a căutat-o. Suntem nevoiţi să-i cumpărăm pamperşi. Fiind imobilizată la pat, o mişcăm din oră în oră şi îi curăţăm rănile, altceva nu avem ce să-i facem. Încercăm să-i atenuăm durerile. O ţinem sub observaţie medicală pentru că aparţinătorii nu vor să o ia acasă pentru că nu au posibilităţi materiale. Fiind caz social, am solicitat transferul pacientei la unitate de profil şi sperăm ca săptămâna viitoare să o externăm, pentru că nu o putem ţine internată prea mult timp la Spitalul Judeţean", au spus medicii care în prezent au grijă de pacientă. Facem precizarea că, după prezentarea acestui caz - cel al pacientei de la Băneasa, prost tratată -, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a hotărât să ia la puricat toate spitalele. "De azi (13 aprilie -a.c.) dispun ca toate direcţiile de sănătate publică să controleze toate spitalele din ţară, indiferent de cine aparţin, pentru a verifica dacă mai sunt astfel de situaţii", a spus ministrul la acea dată. Aşa că la nivelul judeţului Constanţa reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au efectuat controale la unităţile de tratament însă, spun ei, nu au mai fost depistate alte cazuri cu escare, cum a fost cel al pacientei de la Băneasa. Pe lista spitalelor verificate s-au numărat Spitalul Clinic Judeţean, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud. "Restul spitalelor nu au fost verificate pentru că nu aveau secţii de Neurologie şi Ortopedie în cadrul cărora pacienţii să fie imobilizaţi o perioadă mai lungă de timp", spun reprezentanţii ministerului în teritoriu. Facem şi precizarea că, în cazul pacientei cu escare, Direcţia de Sănătate Publică a declanşat o anchetă pentru a verifica dacă diagnosticele consemnate în foile de observaţie concordă cu cele decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272