REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Medicii și pacienții au ieșit în stradă: până în 2030, dispar medicii de familie

Medicii și pacienții au ieșit în stradă: până în 2030, dispar medicii de familie

Replica API 3 noiembrie 2017 | 00:27 425

Coaliția "Solidari pentru Sănătate", constituită din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților, și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie au inițiat, joi, un protest public în toată țara față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie.

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Sandra Alexiu, a declarat la o conferință de presă că la ora 11:00 au fost pichetate toate sediile caselor de sănătate și prefecturilor.

Cu această ocazie, participanții au depus un memoriu la toate instituțiile,precum: Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și Casa Județeană Asigurări de Sănătate Ilfov, prin care detaliază revendicările legate de îmbunătățirea calității actului medical în asistența medicală primară.

Potrivit documentului, principalele revendicări au constat în alocarea de minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale, pentru crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate.

"Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o 'minge' trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie — pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, iar sistemul informatic unic integrat trebuie completat cu adeverințe și hârtii", a declarat Alexiu.

Conform analizei realizate de SNMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie în condițiile în care populația României îmbătrânește și, odată cu această tendință, crește incidența bolilor care creează poveri economice și sociale extrem de importante: boli cardiovasculare, oncologice, respiratorii sau inflamatorii.

"Exista o tendință negativă de ieșire a medicilor de familie din sistem fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migrația forței de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localități din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populației, ci și realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendință negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară", a susținut președintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nemernicilor indicati-mi, va rog frumos, un caracter nepermis, si ma inchin in fata voastra, dar sunteti atat de limitati si ahtiati, in acelasi timp, dupa bani nemunciti si proveniti din furtul pe fata acl CIUMEI ROSII, IincAT V-ATI DEZUMANIZAT
2
0
Unii ar merita sa dispara de pe acum, n ar fi mare paguba dk n ar exista
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468