REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Medicii Spitalului Județean Constanța, intervenții dificile în anul 2019 încheiate cu succes

Medicii Spitalului Județean Constanța, intervenții dificile în anul 2019 încheiate cu succes

Replica API 24 decembrie 2019 | 01:58 452

Spitalul Clinic de Urgență Constanța și-a prezentat bilanțul pe anul 2019. Un an greu, cu intervenții dificile, dar care s-au încheiat cu succes. De asemenea, a fost și anul investițiileor în cadrul unității medicale.

Medicii din cadrul SCJU dispun de aparatură de top și efectuează intervenții și investigații care nu se realizează la niciun spital din regiune, și, chiar există în evidențe, pacienți din capitală care optează pentru serviciile oferite de cel mai mare spital din Dobrogea. Aparatură care a putut face posibile intervenții destul de dificile.

„54.480 de pacienți au fost tratați anul acesta în cadrul celui mai mare spital din sud-estul țării. Dintre aceștia, aproape 70% mai exact un număr de 37.128 pacienți au fost urgențe, restul s-au internat cu bilet de trimitere sau prin transfer interspitalicesc. 10,7% din totalul pacienților tratați de medicii constănțeni provin din alte județe. În medie, lunar sunt externați 4467 pacienți însă există perioade când media lunară este depășită. Astfel, cea mai aglomerată lună din 2019 este luna iulie, cu 5.155 internări, reprezentând 9,46% din totalul pacienților internați în 2019. Cele mai aglomerate secții rămân, ca și anul trecut, Pediatria - 6740 pacienți, Obstetrică Ginecologie 1 - 4642, Cardiologia - 3545, Neonatologia - 3061 și Neurologia - 3032” a transmis managerul spitalului, dr. Cătălin Grasa.

Astfel, în cursul acestui an, datorită medicilor din cadrul secției clinice Neurologie, pacienții pot beneficia de terapii complexe și gratuite, după ce Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei a fost acceptat în mai multe programe naționale: Programul Național de Tromboliză (49 trombolize realizate din luna aprilie și până astăzi, la pacienți cu vârste cuprinse între 39 și 91 ani); Programul Național de tratament în Scleroza Multiplă; Programul Național de tratament al Bolilor Neurologice Degenerative/inflamator-imune, respectiv cu administrarea de Imunoglobuline în poliradiculonevrită acută și CIDP și în crizele miastenice; Programul național al Atrofiei Musculare Spinale, demarat chiar la începutul acestei luni. Astfel, Constanța a devenit cel de-al patrulea centru din țară unde se derulează acest program, după Timișoara, București și Cluj.

Dacă ne referim la afecțiuni, o pondere importantă o reprezintă bolile aparatului circulator ( 6,511 cazuri), urmate de bolile aparatului respirator (5,852) și de tumorile maligne (5,697) .

Trenul spre București circulă și invers. Medicii din cadrul SCJU dispun de aparatură de top și efectuează intervenții și investigații care nu se realizează la niciun spital din regiune, și, chiar există în evidențe, pacienți din capitală care optează pentru serviciile oferite de cel mai mare spital din Dobrogea. Astfel, în cursul acestui an, datorită medicilor din cadrul secției clinice Neurologie, pacienții pot beneficia de terapii complexe și gratuite, după ce Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei a fost acceptat în mai multe programe naționale: Programul Național de Tromboliză (49 trombolize realizate din luna aprilie și până astăzi, la pacienți cu vârste cuprinse între 39 și 91 ani); Programul Național de tratament în Scleroza Multiplă; Programul Național de tratament al Bolilor Neurologice Degenerative/inflamator-imune, respectiv cu administrarea de Imunoglobuline în poliradiculonevrită acută și CIDP și în crizele miastenice; Programul național al Atrofiei Musculare Spinale, demarat chiar la începutul acestei luni. Astfel, Constanța a devenit cel de-al patrulea centru din țară unde se derulează acest program, după Timișoara, București și Cluj.

Tot o noutate este și grupul de lucru interdisciplinar din cadrul Centrului European EUSTAR nr. 216, a cărui activitate axată pe cercetare, diagnostic si tratament al pacientilor cu SCLEROZA SISTEMICA la copii si adulți (în colaborare Pediatria- Reumatologia pediatrică- Compartimentul Reumatologie adulți), a început anul acesta. În cadrul aceluiași centru menționăm: Centrul de Monitorizare, Profilaxie si Tratarea Hemofiliei la copii si adulti< Centrul de Screening Anomalii Vasculare la Copii;

Aceste centre fac parte din sectia Explorări Funcționale și își desfășoară activitatea în cadrul cabinetului 252 din incinta Ambulatoriului de Specialitate nr.1. Cabinetul este dotat cu ecograf pentru uz musculoscheletal si vascular si cu un aparat capilaroscop.

În luna aprilie au fost realizate primele coronarografii. Intervențiile au fost posibile în cadrul laboratorului de Angiografie Intervențională; în cursul acestui an, echipa medicală coordonată de dr. Răzvan Popescu a realizat cu succes, pentru prima dată în cadrul SCJU Constanța, o nefrectomie laparoscopică;

A fost realizat cel de al șaselea lambou liber transferat pentru reconstrucție tisulară a extremității cefalice, în cadrul compartimentului OMF al secției ORL. Fiecare dintre aceste intervenții are un grad de complexitate ridicat, presupunând abilitați microchirurgicale si un efort de echipă ce include chirurgi OMF, chirurgi plasticieni, anesteziști dar și asistenți si infirmieri care sunt prezenți în sala de operatii peste 10 ore. În cursul acestui an, s-au realizat trei lambouri osteocutanate fibulare, doua lambouri fasciocutanate radiale si un lambou osteocutanat scapular, cu acestea s-au reconstruit mandibula și/sau părțile moi, după excizia unor neoplasme avansate local. Posibilitatea de a livra acest serviciu populației din sud-estul țării, a dus la o alta realizare majoră, crearea unei comisii multidisciplinare pentru stabilirea conduitei în neoplasmele din sfera capului și gâtului, unde cazurile complexe sunt discutate de catre toți specialiștii implicați, fara ca pacientul sa mai fie nevoit sa ii viziteze pe rând. Existența acestei comisii reduce timpul pe care bolnavul l-ar aloca programărilor si consultațiilor individuale , sau revenirii pentru clarificări. Pe de alta parte accesul la soluția terapeutică este mai rapid, un aspect extrem de important in cazul unor afecțiuni cu evoluție agresiva. Din echipa medicală implicată în rezolvarea acestor cazuri fac parte dr. Anca Oprescu, Dr. Vlad Daniel, Dr. Adrian Creangă, Dr. Gelal Altai, dr. Victoria Bădăru, dr. Tăbăcaru Andra Cristina, Dr. Anca Șagău și dr. Badiu Cristina;

Diagnostice deosebit de grave au fost rezolvate și în secția Chirurgie Cardio Vasculară. Amintim cazurile celor doi pacienți cu ruptură de aortă, ajunși în stare critică la SCJU, în urma unor accidente (rutier, respectiv de aviație). Aceștia au fost operați de echipa medicală coordonată de dr. Marius Militaru, șeful secției Chirurgie Cardio Vasculară. Dintre cazurile complexe rezolvate de echipa medicală din cadrul acestei secții amintim 56 intervenții chirurgicale cord deschis, 4 rupturi de cord, o disecție de aortă, 1 caz endocartdită de valvă mitrală și aortă, etc.;

2900 pacienții critici au fost internați în cursul acestui an în secția Anestezie Terapie Intensivă, secție în a cărei competență intră : anesteziile pentru intervenții chirurgicale, terapie intensivă postoperatorie, terapia intensivă a pacienților critici, a urgențelor medicale și chirurgicale, resuscitarea cardiorespiratorie și cerebrală, terapia durerii acute și transfuziile sanguine. Anul acesta, în cadrul secției clinice ATI, au beneficiat de Hemodiafiltrare 25 pacienți, cea mai lungă perioadă de îngrijiri medicale acordate unui pacient fiind de 75 de zile (ședințe multiple de hemodiafiltrare, 60 zile hemodializă) . In urma eforturilor medicale depuse, evoluția a fost una favorabilă iar pacientul a fost externat. A continuat realizarea procedurilor de plasmafereză, premieră medicală efectuată în 201.

Investițiile anului 2019

În ceea ce priveşte investițiile realizate în decursul acestui an, managerul spitalului a transmis că peste 10 milioane de lei au fost investiți anul acesta în spital. Astfel, încă de la începutul anului 2019 conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța împreună cu Consiliul Județean Constanța au demarat o serie de proiecte menite să asigure un act medical din ce în ce mai performant dar și confortul pacienților. Astfel, din acest an SCJU Constanța are propriul serviciu de radiologie. Acesta cuprinde: radioopediatria (aparat radilogie clasică digitalizat- sponsorizare Celco), laboratorul RMN (instalație IRM 1,5 T funcțional din 7.01.2019, aparat achizționat de Ministerul Sănătății și CJC, spațiul amenajat cu sprijinul RAJA în 2018), laboratorul de angiografie intervențional și punctul de lucru din cadrul Ambulatoriul de specialitate situat pe strada Ștefan cel Mare nr.33 care cuprinde: radiologie și radioscopie, mamografie digitală, ecografie. Toți pacientii care se adresează acestui serviciu beneficiază de investigații gratuite, în baza biletului de trimitere și în limita plafonului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În timpul verii, tot prin sponsorizări obținute și cu contribuția SCJU, secția Clinică Neurologie a fost complet igienizată și modernizată. Secția beneficia deja de mobilier nou, încă de anul trecut, achizițonat cu fonduri de la Consiliul Județean.

„În cursul acestui an a fost preluată clădirea în care va funcționa Centrul Multifuncțional de la Năvodari, au început lucrările de modernizare cu fonduri de la Consiliul Județean Constanța, urmează să se achiziționeze aparatură iar la anul, Centrul va deveni funcțional. Prin înființarea și funcționarea acestui Centru va creşte numărul de unităţi medicale reabilitate şi extinse, implicit se va îmbunătăţi calitatea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din Dobrogea” a mai adăugat dr. Cătălin Grasa.

Alte secții reabilitate în decursul anului 2019 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au mai fost: Secția de Neonatologie, Secția Chirurgie Plastică, secțiile Ginecologie, ATI și Neurochirurgie, Clinica de Psihiatrie. În momentul de față sunt în desfășurare lucrări în secțiile Radioterapie, Psihiatrie și urmează să înceapă igienizarea în secțiile Medicală 1, Medicală 2, Chirurgie Plastică și Ambulatoriul de Specialitate situat pe strada Nicolae Iorga.

Acceleratorul linerar de particule a fost instalat în buncărul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța în luna septembrie.

Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, prezent la conferință a vorbit despre planurile pentru anul 2020 pe care le are în ceea ce privește spitalul. "Prioritatea pentru anul 2020 este realizarea unui Spital de Pediatrie care va fi amplasat în curtea spitalului, cel mai probabil în partea din spate. Pe lista de priorități se află și inaugurarea Centrul Multifuncțional de la Năvodari " a transmis Horia Țuțuianu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cati au murit la ATI?cati au murit netratati, legati de paturi la nemernica de badarau in sectie? cati angajati au intelegeri cu cioclii de la casa albastra?
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218