REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Medicul Cambrea: Paracetamolul administrat excesiv poate da hepatotoxicitate!

Medicul Cambrea: Paracetamolul administrat excesiv poate da hepatotoxicitate!

Replica API 11 mai 2022 | 00:28 1323

De la sfârșitul lunii aprilie, au fost depistate mai multe cazuri de hepatită acută de origine necunoscută, mai multe țări acuzând simptome la copiii cu vârste între o lună și 16 ani. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Marea Britanie, unde analizele de laborator au surprins tulpina de adenovirus F41 la multe dintre acestea. Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu paracetamol ar putea fi principala cauză a hepatitei misterioase care face victime tot mai multe în ultima perioadă.

Virusul misterios pare că a început să sperie România, după ce s-au descoperit mai multe cazuri, iar oamenii se tem de posibilitatea răspândirii bolii la fel de ușor precum boala cauzată de virusul SARS-COV 2. Până la momentul actual, pe întreg teritoriul României au fost depistate între 10 și 15 cazuri de hepatită, unele de natură misterioasă care au avut consecințe grave asupra sănătății copiilor. Virusul hepatic are cauză necunoscută, iar specialiștii încearcă din răsputeri să găsească motivul.

De altfel, medicul infecționist Claudia Cambrea a declarat pentru ziarul Replica faptul că există o posibilitate ca paracetamolul să aibă legătură, însă doar dacă e consumat în cantități excesive.

”Paracetamolul poate să dea o hepatotoxicitate, dar dacă se consumă în cantități foarte mari. Eu nu cred că acea hepatită misterioasă este indusă de paracetamol și nu și-au dat seama până acum. Sincer, chiar nu pot să cred. După ce au testat toate etiologiile cunoscute, nu s-a ajuns la un rezultat cert. Cel mai probabil este un alt tip și urmează să aflăm în curând. Însă, nu vă imaginați că de la o singură administrare de paracetamol se ajunge la hepatită toxică. Sub nici o formă”, a spus Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa

Depășirea dozei maxime de paracetamol poate forma hepatită toxică

De asemenea, în ceea ce privește declarația pe care medicul Cambrea a oferit-o pentru ziarul Replica, se poate observa că paracetamolul, luat în cantitate excesivă, poate să formeze o hepatită toxică.

”Dozele mai mari de administrare a paracetamolului față de doza maximă admisibilă pe o perioadă mai mare de timp, de regulă la peste 10 zile, poate să ducă la hepatotoxicitate, iar curele repetate de paracetamol pot duce la hepatită toxică. Există tendința asta… dacă sunt copii bolnavi și fac febră cu multe episoade, evident că li se administrează paracetamolul”, a mai spus medicul infecționist și totodată directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța pentru ziarul Replica.

În Constanța a fost o suspiciune de hepatită misterioasă, caz infirmat ulterior

La nivelul orașului Constanța, a fost la începutul lunii mai o suspiciune de hepatită necunoscută, care s-a infirmat ulterior, iar copilul se simțea bine. ”În Constanța a fost o suspiciune care s-a infirmat în aceeași zi și copilul a plecat acasă și era bine . Până la urmă e hepatită de etiologie neprecizată, dar e vorba de niște valori de transaminaze crescute. Aceste valori pot fi în cadrul unei hepatite date de virusuri hepatitice sau pot fi și agenți etiologici noi pe care urmează să-i descoperim. Cu siguranță se va descoperi”, a mai spus Cambrea.

Constantin Dina

În plus, conform declarației lui Constantin Dina, încă nu au fost identificate dovezi în urma cărora să se poată afirma faptul că paracetamolul ar putea avea o legătură cu misterioasele cazuri ale virusului hepatic. ”În România nu s-a ajuns la această concluzie și nu se știe de asemenea cauza pentru care apare această boală la copii, din păcate nu sunt medic infecționist să va pot da mai multe detalii. Virusul acesta necunoscut la copii, denumit și hepatita misterioasă, deocamdată nu are o cauză clară stabilită” , a declarat Constantin Dina, consilier pe probleme de sănătate în Parlament, pentru Replica Constanța.

Simptomele virusului hepatic misterios

În ceea ce privește hepatita acută de origine necunoscută, aceasta are diferite manifestări simptomatice. Dina a declarat pentru ziarul Replica care sunt principalele indicații ale declanșării acestei boli, respectiv manifestările gastro-intestinale, vărsături, icter, febră și părerea sa în legătură cu principala cauză luată în considerare de către experții britanici: ”Momentan doar vedem niște simptome și aici vorbim de greață, vărsături, icter, febră, dureri în zona abdominală, manifestări gastro-intestinale. Nu poate garanta cineva că se datorează paracetamolului, căci vă dați seama că în România copiii iau paracetamol de atâta timp și nu s-a întâmplat nimic”.

Astfel, atenția părinților ar trebui să fie sporită, să cunoască toate simptomele astfel încât să reacționeze în timp util și să anunțe de urgență medicul în cazul în care copiii trec prin diferite stări ce ar indica prezența bolii.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca era Paracetamolul problema p**a acum aveau mii de copii hepatita are dreptate
1
0
destept tare medicul asta!nu scrie ba in prospect ca este toxic hepatic?n.a murit ba geolgau un neculai care lua preventiv paracetamol?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218