REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Medicul Octavian UNC, ÎNMORMÂNTAT astăzi

Medicul Octavian UNC, ÎNMORMÂNTAT astăzi

Replica API 25 octombrie 2020 | 12:58 20168

Dr. Octavian Dumitru Unc, profesor universitar, medic chirurg, internat în spital, în stare gravă, a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Din păcate, temutul virus COVID 19 l-a atacat și pe salvatorul Unc însă, acesta din urmă nu a fost suficient de puternic pentru a-i ține piept. Duminică, 25 octombrie, în fața Catedralei Sf. Apostoli Petru și Pavel din Constanța se va oficia slujba de înmormântare, începând cu ora 12.30.

Colectivul Replica de Constanța transmite familiei Condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dr. Octavian Dumitru Unc a fost cadru didactic la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” încă de la înființare, din 1990. A avut în formarea didactică până acum peste 4.000 de studenți și rezidenți, care au ajuns medici în țară și pe toate meridianele și paralele lumii. Este unul din cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța, dar nu numai. Este o personalitate care și-a văzut împlinite multe dintre visurile profesionale. A fost format la vechea școală bucureșteană de medicină și chirurgie. A preluat din avântul ctitorului facultății de medicină din Constanța, prof. dr. Vasile Sârbu și a participat la toate premierele naționale și locale care s-au desfășurat în ultimii 30 de ani în chirurgia constănțeană.

A deschis prima clinică privată de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani, o acțiune care a presupus temeritate dar și deținerea calităților unui bun manager, în prezent, clinica având 52 de angajați. Timp de trei ani și jumătate a fost între 2011-2014 șeful clinicii de chirurgie din Spitalul Județean Constanța, perioadă când aceasta a fost clasată constant pe primele locuri în ceea ce privește eficiența și îndeplinirea indicatorilor. A împletit activitatea de chirurg, cu peste 20000 pacienți cu cea de cadru didactic din 1990, de când s-a înființat Facultatea de Medicină, și implicit Universitatea „Ovidius” Constanța, pornind de la gradul de asistent și ajungând până la cel de profesor, treaptă cu treaptă. Ca împlinire academică, a fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța, dar, din 2010 și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române. Este membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999, unde a obținut un premiu. Este membru și al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Istorie a Medicinei. Este autor prim și coautor a 24 de cărți, dintre care la aproape jumătate este prim autor. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2018.

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța, mesaj de condoleanțe

„Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului prematur al colegului nostru, prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic în cadrul Facultății de Medicină, începând cu anul 1990, și șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în perioada 2011-2014.

Astăzi (n.r. sâmbătă), am pierdut un profesionist desăvârșit, un bun coleg și dascăl. Profesorul Unc va rămâne un reper în chirurgia românească, prin implicarea alături de alți colegi într-o serie de intervenții cu impact major: primele colecistectomii laparoscopice, prima apendicectomie laparoscopică, primele suturi mecanice digestive, primele transplanturi renale experimentale, prima operație de transplant de insule pancreatice, tehnica de ramplisaj a chistului hidatic hepatic necomplicat realizată în premieră. De asemenea, va rămâne un reper și prin aportul personal la dezvoltarea chirurgiei constănțene: utilizarea SonoSurg-ului în chirurgia cancerului mamar, tehnica de lipoliză și lipoabsorbţie axilară în cancerul de sân, primele reconstrucții mamare cu lambouri musculare după mastectomii pentru cancerul mamar, primele reconstrucții mamare imediate cu implanturi de silicon după mastectomii pentru cancerul de sân.

Pentru zecile de generații de studenți și rezidenți, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat.

Ne exprimăm, pe această cale, toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a domnului profesor Unc în dezvoltarea școlii de chirurgie din cadrul Facultății de Medicină a UOC.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!” transmit reprezentanții Universității „Ovidius” din Constanța.

D.M., D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614