REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Mesaj de la un psiholog constănțean pentru stoparea isteriei coronavirus: Profită...!

Mesaj de la un psiholog constănțean pentru stoparea isteriei coronavirus: Profită...!

Replica API 18 martie 2020 | 00:00 2343

România, alături de alte țări se confruntă cu boala momentului. Este vorba despre virusul COVID-19. Însă, problema nu este doar la nivel fizic, ci și la nivel psihologic. După cum ați observat, mulți români au înnebunit char dinainte de a exista un caz oficial în țara noastră și au dat năvală în magazine. Asta este doar o categorie. Mai există și acei oameni care ignoră sfaturile date de autorități și se plimbă nestingheriți prin cafenele și mall-uri, deși acolo există și riscul mult mai mare de contractare a virusului. Despre tipologia acestor persoane și despre isteria la nivel psihologic indusă de acest coronavirus, am vorbit cu psihologul constănțean, Cristina Dincu.

Cristina Dincu

La nivel psihologic, virusul este mult mai aproape de noi decât la nivel fizic

Psihologul, Cristina Dincu a ținut să precizece cum schimbă acest virus gândirea oamenilor și cum scoate din ei acel instinct de supraviețuire. „Este foarte important să oprim răspândirea virusului la nivel psihologic. În momentul acesta, la nivel psihologic, virusul este mai aproape de noi decât la nivel fizic. Organul nostru de percepție vede stăzile goale, vede magazine pline de oameni care golesc refaturile. Toate acestea generează o stare de emoție care activează o nevoie de siguranță și asta declanșează instinctul de supraviețuire. Auzim numai știri despre infectări cu coronavirus, câte decese au existat în alte țări. Sunt informații cu o încărcătură emoțională puternică. Acești stimuli care declanșează instinctul de supraviețuire, ne poate schimba și modul de gândire, pentru că această emoție puternică transmite palpitații la nivelul organismului. Suntem mai nervoși decât de obicei. Gândurile noastre devin iraționale și atunci se întâmplă să mergem în magazin și să cumpărăm 20 de conserve de care avem nevoie. De ce? Pentru că nu mai devenim stăpâni pe comportamentul nostru”, spune psihologul.

Noi, psihologii, îndemnăm la calm

Psihologul constănțean îndeamnă populația la calm și recomandă oamenilor să aibă încredere în autorități și cel mai important, să nu dea curs știrilor false care circulă în aceste zile. „Este foarte importantă încrederea pe care o avem noi în autorități și în cele din urmă, în noi înșine. Noi, psihologii, îndemnăm la calm, îndemnăm la ideea de a inspira și expira și de a fi conștient de tine, înainte de a citi orice informație care să aibă legătură cu acest virus. Există foarte multe informații false, care produc un efect negativ. Important e să nu transmitem mai departe această informație. Trebuie să mergem doar pe informațiile clare, corecte, oferite de la autoritățile abilitate. Alte surse sunt irelevante. Referitor la mesajele false, știți că există acel proverb „drumul spre iad este pavat cu intenții bune”, trebuie să ne gândim dacă mesajul este relevant și este transmis din surse sigure. Decât să distribui tot felul de informații false și să fac ca virusul să se răspândească la nivel psihologic, mai bine spun stop. Cu cât se vorbește mai mult despre acest virus, chiar și dincolo de știri, cu atât mai mult vom activa starea de panică”, spune Cristina Dincu.

Investește mai mult în tine, acum ai timp!

Cristina Dincu a vorbit și despre pacienții care îi trec pragul cabinetului, bineînțeles, în condiții optime de maximă igienă, dar și cu cei care ține legătura virtual. „Pacienții care vin în această perioadă sau cei cu care vorbesc în mediul online, mai nou, din cauza situației cu acest virus, sunt panicați, neliniștiți, dar după consultații pleacă mulțumiți pentru că am schimbat discuția despre virus și i-am redirecționat spre alte lucruri”, spune psihologul consănțean.

Cristina Dincu vine cu un mesaj important în aceste zile, care ar trebui să ajungă la cât mai mulți oameni, pentru a stopa isteria provocată de virus. „În perioada asta sunt foarte multe lucruri pe care ți-ai dorit să le faci. Adu-ți aminte de momentele acelea în care spuneai „Doamne, dacă aș avea și eu 5 minute timp pentru mine..”. Iată că le ai în sfârșit. De ce nu privești acest lucru într-o manieră pozitivă? De când nu am mai putut eu să stau liniștit să citesc o carte sau să pictez sau să stau alături de familie? Ai timp să investești în tine, ai timp să te odihnești, să citești, să te cunoști, să faci multe lucruri pe care nu ai putut să le faci înainte. Profită de această oportunitate și investește în tine!”, a mai declarat psihologul constănțean.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si cand te gandesti ca sunt oameni care pun botu la ce spun:psihologi,astrologi,popi sau tigancile specialiste in magie alba care astia le stiu ei pe toate cand e vorba de dat sfaturi dar sa te ajute practic cu ceva adica sa iti dea ceva asta nu este treaba lor,ba din contra tu trebuie sa le dai lor pentru ca vrajeala se plateste.
4
0
Nu mai poti trece strada de psihologi, avocati si contabili. Hai la cacat.
11
8
Tucstai izolata ca o pupaza din tei IN TURN si latri asa cum ai luat sivexamenele ...... Treci cucoana la munca, voluntariat pe prima linie si apoi arata cat de tare esti la teoria practicii
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272