REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mesaje contradictorii ale MAE rus despre acordarea statutului de candidate la UE pentru R. Moldova şi Ucraina

Mesaje contradictorii ale MAE rus despre acordarea statutului de candidate la UE pentru R. Moldova şi Ucraina

Replica API 24 iunie 2022 | 00:00 782

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ''consecinţe negative'', în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP.

Această decizie ''confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente - ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red) continuă activ pentru a izola Rusia'', a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, scrie Agerpres.

''Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas'', a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv ''să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav''.

Mai mult, Bruxellesul apelează la ''metode de şantaj politic şi economic'' şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte ''sancţiuni ilegitime'' împotriva Moscovei, mai remarcă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

''Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa'', conchide Maria Zaharova.

Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este ''o afacere internă a Europei'', el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.

Pentru Moscova este ''important'' ca ''toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei'', a explicat Peskov, la patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

O astfel de declaraţie a liderului de la Kremlin, cu referire la Ucraina, a fost făcută vinerea trecută. ''Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (...) Este treaba lor, a poporului ucrainean'', a declarat preşedintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

''Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară'', aşadar ''în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine'' ucrainenilor, a clarificat Putin poziţia Rusiei pe acest subiect.

Totuşi, preşedintele rus a estimat că ''Ucraina se va transforma într-o semi-colonie'' a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. ''Este părerea mea'', a adăugat

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920