REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Mexicanii refuză să importe porumb modificat genetic din SUA: „Preferăm sănătatea“

Mexicanii refuză să importe porumb modificat genetic din SUA: „Preferăm sănătatea“

A.F. 3 decembrie 2022 | 00:00 165

Mexicul și-a reiterat refuzul de a importa porumb american modificat genetic pentru consumul uman începând din 2024, riscând o nouă dispută comercială cu Statele Unite, potrivit AFP.

„Nu acceptăm porumbul transgenic pentru consumul uman”, a declarat președintele de stânga, Andres Manuel Lopez Obrador, a doua zi după o întâlnire cu secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack. „Între sănătate și mercantilism, alegem sănătatea”, a zis el, citează Agerpres.

Cei mai mulți dintre cei aproximativ 128 de milioane de mexicani mănâncă zilnic tortillas din făină de porumb, umplute cu carne, ceapă și sos picant pentru a face tacos.

Reprezentantul SUA a menționat un potențial conflict în cadrul Acordului nord-american de liber schimb (NAFTA) dintre Canada, SUA și Mexic.

În absența unui acord, „guvernul american va fi obligat să ia în considerare toate opțiunile, inclusiv măsuri formale, pentru a ne aplica drepturile legale în temeiul NFTM”, a declarat el pe Twitter. El a adăugat că decizia guvernului mexican ar putea „crește semnificativ costurile” pentru consumatori.

„Sperăm să ajungem la un acord. Dacă nu există un acord, ei bine, există paneluri (n.r.: mecanism de arbitraj prevăzut de tratat pentru soluționarea controverselor). Nu suntem alarmați”, a declarat Lopez Obrador.

Președintele mexican a subliniat că interdicția nu se aplică porumbului galben destinat creșterii animalelor.

Aproximativ 80% din exporturile mexicane sunt destinate pieței americane. Comerțul agricol dintre cele două țări a fost în valoare de 63 de miliarde de dolari în 2021, un record, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212