REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mexicul anunţă o comisie specială pentru punerea în aplicare a acordului cu SUA privind migraţia ilegală

Mexicul anunţă o comisie specială pentru punerea în aplicare a acordului cu SUA privind migraţia ilegală

Replica API 13 iunie 2019 | 00:00 303

Andres Manuel Lopez Obrador

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat marţi crearea unei comisii speciale destinate să pună în aplicare acordul privind imigraţia ilegală încheiat cu Statele Unite ale Americii, relatează AFP.

''Avem un termen pentru a arăta că este posibil, datorită dezvoltării şi bunăstării, de a frâna fenomenul migratoriu, şi că forţa nu este singura opţiune'', a declarat Obrador (de stânga) în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene.

Comisia va fi formată din ministrul de externe Marcel Ebrad, din subsecretari de stat de la Ministerul Muncii, un comandant al statului Chiapas (sud), de la frontiera cu Guatemala, şi din alţi funcţionari responsabili pe probleme privind închisorile federale.

Conform declaraţiilor lui Marcel Ebrard, ''principalul punct este recensământul persoanelor, dialogul cu ele şi stabilirea diferitelor opţiuni care trebuie puse în practică cu o persoană aflată în situaţia de migraţie''.

La încheierea mai multor zile de negocieri, SUA şi Mexic au ajuns vineri la un acord privind migraţia, evitând astfel aplicarea, începând de luni, a taxelor vamale pe ansamblul produselor mexicane importate în SUA.

Potrivit acordului, o primă serie de măsuri luate de Mexic se va face într-un termen de 45 de zile. Dacă fluxul de persoane clandestine care traversează ţara pentru a merge în SUA nu este frânat, acordul va putea fi revizuit, îndeosebi cu o reformă a legislaţiei americane privind dreptul de azil.

Ministrul de externe a indicat că membri ai guvernului mexican vor merge marţi la frontiera de sud a ţării pentru a stabili punctele de desfăşurare a 6.000 de membri ai Gărzii Naţionale, nou înfiinţată, unul dintre angajamentele Mexicului.

Luni, preşedintele american Donald Trump a făcut să planeze din nou ameninţarea cu taxe vamale punitive pe toate produsele mexicane importate în SUA, dacă Congresul mexican nu votează o reformă a dreptului de azil.

La sfârşitul lui mai, Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei clandestine vârful de lance al preşedinţiei sale, a pus presiune pe vecinul său ameninţând cu impunerea de taxe vamale de 5 % începând din 10 iunie şi cu creşterea lor treptată până la 25 % în octombrie.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102